Εχουμε περισσότερα τηλεοπτικά ταξιδιωτικά οδοιπορικά από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε; Αναμφίβολα. Εχουμε όλοι μας νιώσει ηδονοβλεψίες παρακολουθώντας να αποκαλύπτεται στη μικρή οθόνη μας ακόμα και το πιο άγνωστο γαστρονομικό μυστικό της πλέον απάτητης ραχούλας; Το δίχως άλλο.

Χρειαζόμαστε άλλον έναν διάσημο aficionado που φλεξάρει την καλοπέραση και την ευωχία του σε τηλεθεατές οι οποίοι κατά πάσα πιθανότατα θα τον παρακολουθούν για να γεμίσουν το μεσοδιάστημα μεταξύ εργασιακής εξουθένωσης και άνευ όρων παράδοσης στον Μορφέα; Σε καμία των περιπτώσεων.

Ο Τούτσι στην απόλυτη αναμέτρηση με το comfort food της Τοσκάνης. © National Geographic/Matt Holyoak

Εκτός πια και αν οικοδεσπότης, περιηγητής και αφηγητής είναι ο Στάνλεϊ Τούτσι. Ή αλλιώς ο σπουδαίος αμερικανός ηθοποιός με τα τόσο χαρακτηριστικά μαύρα κοκάλινα γυαλιά, o οποίος τα τελευταία χρόνια διαπρέπει και ακτινοβολεί ως ρέκτης της καλής ζωής και απροσποίητος κήρυκας της ευζωίας.

Ο Νεοϋορκέζος με την ιταλική φινέτσα

Ναι, ο 64χρονος Νεοϋορκέζος είναι ο άνθρωπος που άμα τη εμφανίσει του μπορεί να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο πως το aperitivo είναι ένας θησαυρός παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και πως σε ένα κατά τα άλλα ταπεινό πιάτο σπαγγέτι ναπολιτάνα ίσως να κρύβεται τελικά το ίδιο το νόημα της ζωής.

Μπορεί τα ταξιδιωτικά οδοιπορικά να είναι τόσο πολλά και κυρίως τόσο ίδια στη συντριπτική πλειονότητά τους, όμως ο Τούτσι διαθέτει το αφηγητικό χάρισμα αλλά και μια γνήσια περιέργεια, δηλαδή τον καλύτερο λόγο για να επιστρέψει κανείς στο εκφυλισμένο τηλεοπτικό είδος. Εντάξει, μπορεί να μην είναι Αντονι Μπουρντέν – ποιος άλλωστε θα μπορούσε να γίνει; –, όμως έχει το ταλέντο, τη γνώση και κυρίως την όρεξη να δημιουργήσει ένα τηλεοπτικό προϊόν τόσο θελκτικό που δημιουργεί στον τηλεθεατή την υπόνοια επιθυμίας (εντάξει, λιγούρας) για λίγο ακόμα.

YouTube thumbnail

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος μάρτυρας για το παραπάνω από τα δύο βραβεία Emmy που έλαβε το 2022 και το 2023 για την πρώτη ταξιδιωτική εκπομπή του, με τίτλο «Tucci: Searching for Italy». Εκείνη που το CNN διέκοψε μάλλον απότομα και ίσως αδικαιολόγητα, αλλά ευτυχώς δεν αποθάρρυνε τον ηθοποιό από την ατέρμονη, καταπώς φαίνεται, αναζήτηση της ιταλικής ρίζας του.

Με άρμα τη νέα παραγωγή του National Geographic, ο ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει ξανά στη γενέτειρα των προγόνων του, με μοναδικό σκοπό του να αποκαλύψει τη γαστρονομική ουσία που βρίσκεται πίσω από τα κλισέ, τη βιτρίνα, τους τουριστικούς οδηγούς και τους travel bloggers του κιλού.

Γι’ αυτό στο «Tucci in Italy», όπως τιτλοφορείται το νέο οδοιπορικό του, που προβάλλεται στο Disney+, ο ηθοποιός αποφάσισε να κάνει μια τολμηρή παράκαμψη από την πεπατημένη και να συστήσει τους τηλεθεατές με τόπους και ανθρώπους που δεν θα συναντήσουν σε καρτ ποστάλ από την Ιταλία. Η νέα του ταξιδιωτική, γαστρονομική, μα στον πυρήνα της εστιασμένη στον άνθρωπο εξόρμηση επικεντρώνεται σε λιγότερο γνωστά χωριά πέντε περιοχών της ιταλικής περιφέρειας: της Τοσκάνης, της Λομβαρδίας, του Αμπρούτσο, του Λάτσιο και του Τρεντίνο-Αλτο Αντιτζε στο Νότιο Τιρόλο.

Πρώτη φορά στο Αμπρούτσο με καθοδηγητή τον σεφ Νταβίντ Νάνι. © National Geographic/Matt Holyoak

«Η πολιτική, οι ιδέες, οι θρησκείες, το χρήμα είναι εκείνα που χωρίζουν τους ανθρώπους. Αλλά το φαγητό είναι αυτό που τους φέρνει κοντά» είπε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο ίδιος, σερβίροντας στο πιάτο το αυτονόητο, που όμως επιμένουμε να λησμονούμε.

Η ζωή αρχίζει στα 60

Ενδεχομένως ο ηθοποιός που έχει ερμηνεύσει περί τους 140 χαρακτήρες στη διάρκεια της καριέρας του να αντιλαμβάνεται αυτή την απαξία με την οποία οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε τα απλά και τα καθημερινά όσο κανείς. Αλλωστε και ο ίδιος χρειάστηκε να περάσει το ηλικιακό κατώφλι των 60, όχι για να δει τη ζωή με άλλα μάτια, αλλά για να ξεκινήσει να τη ζει από την αρχή.

Καθοριστική ήταν η απώλεια της πρώτης συζύγου του, Κάθριν, το 2009, σε ηλικία 47 ετών, από καρκίνο του μαστού. Οφειλε τότε να ξαναχτίσει τη ζωή του από το μηδέν, έχοντας μάλιστα την ευθύνη για τα πέντε παιδιά του (τρία βιολογικά και δύο από προηγούμενο γάμο της Κάθριν) και τέσσερις σκύλους, αλλά και το βάρος μιας άφατης θλίψης που κλήθηκε έκτοτε να φέρει μαζί του παντού και πάντα.

Με οδηγό την σεφ Ματίλντε Πετίνι, ένα ποτήρι κρασί και τη γνήσια περιέργειά του ο Τούτσι μυείται στα μυστικά της φιορεντίνικης γαστρονομίας. ©National Geographic/Matt Holyoak

Ακόμα πιο σημαδιακή για την πολύ προσωπική επιφοίτησή του ήταν η ασθένεια του ίδιου από στοματοφαρυγγικό καρκίνο το 2018. Οι γιατροί εντόπισαν έναν όγκο κάτω από τη γλώσσα του, ο Τούτσι υποβλήθηκε σε μια σειρά επίπονων θεραπειών και τότε ακριβώς που μέρα με τη μέρα έχανε τη γεύση του, αποφάσισε να βάλει στον εαυτό του μια νέα πρόκληση. Να μάθει να γεύεται τις μικρές χαρές της ζωής.

«Εχω επιλέξει να γράψω γι’ αυτή την ειρωνικά επίπονη εμπειρία μου, γιατί η ασθένεια και οι άγριες παρενέργειες της θεραπείας με βοήθησαν να καταλάβω πόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου είναι το φαγητό. Στην πραγματικότητα είναι η ζωή μου» γράφει στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Taste: My Life Τhrough Food».

Με τον σεφ του εστιατορίου Trippa στη βαθιά Λομβαρδία. © National Geographic/Matt Holyoak

Παρότι μέχρι και σήμερα ο ίδιος εξηγεί πως δεν μπορεί να καταναλώσει αρκετές τροφές, αφού ο οργανισμός του δεν παράγει αρκετό σάλιο για τις καταπιεί, ο αμερικανός ηθοποιός είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε τίποτα να μπει ανάμεσα στον ίδιο και στη φιλοσοφία «carpe diem», η οποία, αν και χιλιομηρυκασμένη, στην περίπτωσή του βρίσκει ένα πολύ ουσιαστικό νόημα. Τώρα λέει πως μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τον λόγο που η αείμνηστη ιταλίδα γιαγιά του, μολονότι είχε προβλήματα κινητικότητας, επέμενε να ζυμώνει, πηγαίνοντας με τον τρόπο της κόντρα στην πρόβλεψη των γιατρών.

Ο ευζωϊστής του διπλανού feed

Την αλλαγή στάσης του φρόντισε να την κοινοποιήσει και μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ηταν τον Απρίλιο του 2020, καταμεσής της πρώτης σεζόν της καραντίνας, όταν ντεμπούταρε ως επικούρειος στο Instagram, φτιάχνοντας με ιερουργική σχεδόν προσήλωση ένα negroni. «Τα νεγκρόνι», λέει, «είναι σαν τα στήθη. Ενα δεν είναι αρκετό, δύο είναι τέλεια, τρία είναι πάρα πολλά». Η παρουσία του, η φινέτσα, το πνευματώδες χιούμορ και ο απροσποίητος τρόπος του ήταν αυτό που λέμε βάλσαμο.

Εξερευνώντας το Τρεντίνο-Αλτο Αντιτζε. © National Geographic/Matt Holyoak

Το brand που δημιούργησε μιλώντας για το φαγητό με τον καθηλωτικό αφηγηματικά τρόπο του γιγαντώθηκε τόσο ώστε οδήγησε στην έκδοση βιβλίων, στο ντοκιμαντέρ του CNN, σε έναν λαοπρόβλητο ινσταγκραμικό λογαριασμό που μετρά 5,5 εκατομμύρια followers, ακόμα και στην κυκλοφορία ειδών οικιακής χρήσης (βλ. κουζινικά) με τη βαρύτιμη πια υπογραφή του. Εννοείται πως συνοδοιπόρος αλλά και «συνένοχός» του σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής του είναι η δεύτερη σύζυγός του, Φελίσιτι Μπλαντ – ναι, η αδελφή της ηθοποιού Εμιλι Μπλαντ.

Στον γάμο της τελευταίας, σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο κοντά στην έπαυλη του Τζορτζ Κλούνεϊ στη λίμνη Κόμο, έκαναν τις πρώτες συστάσεις, ενώ η σχέση τους πήρε σοβαρή τροπή λίγους μήνες μετά, όταν ο Τούτσι συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τη σύντροφό του να έχει σηκωθεί αχάραγα για να ξεκοκαλίσει τα απομεινάρια του ψητού χοιρινού που είχε περισσέψει από το προηγούμενο βράδυ. Καμιά φορά ο έρωτας περνάει τωόντι από το στομάχι.