Ξεφυλλίστε τις σελίδες του και ενημερωθείτε για τις σημαντικές τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

Το BHMAgazino που κρατάτε σήµερα στα χέρια σας είναι ένα τεύχος αφιερωµένο αποκλειστικά στο Περιβάλλον και στην Κλιµατική Αλλαγή. Ενα Special Issue πολυσέλιδο, ξεχωριστό, µε εντυπωσιακές φωτογραφίες, γεµάτο «ιδιαίτερα» θέµατα, έρευνες και ρεπορτάζ. Τίτλος του: «Περιβάλλον Ωρα Μηδέν». Είναι γνωστό ότι η πολυσυζητηµένη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιµατική Αλλαγή (µιλούν γύρω από αυτή, όπως θα «ανακαλύψετε» στις επόµενες σελίδες του BHMAgazino, σηµαντικοί επιστήµονες) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, περιγράφει ένα εξαιρετικά δύσκολο µέλλον, όπου η ανθρωπότητα θα αντιµετωπίσει πάρα πολλές κλιµατικές καταστροφές. Υπήρξαν βέβαια δεσµεύσεις δεκάδων χωρών για τον περιορισµό της υπερθέρµανσης (Συµφωνία του Παρισιού για το Κλίµα), τα πάντα όµως είναι «ζωγραφισµένα» µε γκρίζα, απαισιόδοξα χρώµατα. Ο πόλεµος στην Ουκρανία έκανε, σύµφωνα µε τους ειδικούς, τα πράγµατα ακόµη πιο ζοφερά όσον αφορά τη διάσωση του κλίµατος. Είναι φυσικό όλοι εµείς οι οποίοι παρακολουθούµε τις τραγικές εικόνες του πολέµου µέσα από τους τηλεοπτικούς µας δέκτες, το Internet, τον έντυπο Τύπο, να ρίχνουµε το βάρος στην ανθρώπινη τραγωδία. Ξεχνάµε έτσι ότι το ίδιο το περιβάλλον αποτελεί µεγάλο θύµα του φοβερού αυτού πολέµου. Οι εξελίξεις, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, µετά τον πόλεµο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, θα είναι σοκαριστικές. Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον θα είναι, όπως δείχνουν τα πράγµατα, µη αναστρέψιµες. Αν κοιτάξουµε πίσω από τις φρικτές εικόνες µε τα θύµατα και ιδιαίτερα αυτές µε τα µικρά, τροµοκρατηµένα παιδιά που συγκινούν όλους µας, θα «ανακαλύψουµε» καµένη γη. Μνηµεία κατεστραµµένα, στρέµµατα άλλοτε γόνιµης γης, µολυσµένα από βαρέα µέταλλα και δηλητηριώδεις ουσίες. Οι άνθρωποι παρακολουθούν. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει τις τροµερές επιπτώσεις του πολέµου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κλιµατικοί στόχοι κλονίστηκαν, οι πράσινοι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής εκτροχιάστηκαν. Αρκετές χώρες στράφηκαν στα ορυκτά καύσιµα ενώ προσπαθούν να εφοδιαστούν από µη ρωσικές πηγές για τη θέρµανση κατοικιών, εργασιακών χώρων, εργοστασίων κ.λπ. Κάποιος θα έλεγε, διαβάζοντας όλα αυτά και µελετώντας – κυρίως – όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί, ότι δεν υπάρχει πλέον καµία ελπίδα για το περιβάλλον. Και όµως!
Οι άνθρωποι, σύµφωνα µε το συµπέρασµα της IPCC που συνέπεσε χρονικά µε τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, µπορούν έστω και την ύστατη ώρα να αποτρέψουν τον όλεθρο. Ολοι πρέπει από πολύ µικρές ηλικίες να µάθουν να προστατεύουν το περιβάλλον. Υπάρχουν και τα αισιόδοξα σενάρια, καθώς αρκετοί, ιδιαίτερα νέοι, έχουν πλέον αφυπνιστεί, βλέποντας όλο αυτό το κακό που συµβαίνει γύρω µας και προσπαθούν για το καλύτερο. Ξεφυλλίστε τις σελίδες του BHMAgazino – Special Issue και ενηµερωθείτε για τις σηµαντικές τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Περιβάλλον και την Κλιµατική Αλλαγή. Ξεκινήστε την περιήγηση σε ένα τεύχος ξεχωριστό, µοναδικό, που φτιάχτηκε µε πάρα πολλές ώρες δουλειάς, µε το έργο της γνωστής εικαστικού Πέγκυς Κλιάφα που και αυτό µάς δίνει τα δικά του δυνατά µηνύµατα για την Περιβαλλοντική Αλλαγή…

Μαργαρίτα Σφέτσα

Διευθύντρια BHMAgazino

msfetsa@alteregomedia.org