Επειδή αυτόν τον καιρό, μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη, το θέμα που κυρίως συζητείται στο πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι ο ανασχηματισμός, θα υποκύψω στον πειρασμό και θα σας μεταφέρω ό,τι νεότερο κυκλοφορεί για τις επερχόμενες «διορθωτικές κινήσεις» επί του κυβερνητικού σχήματος του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλάει για «διορθώσεις», αποφεύγοντας τη λέξη «ανασχηματισμός», όμως δεν αποκλείεται να δούμε σαρωτικές αλλαγές, αφού σε πολλά επίπεδα το κυβερνητικό έργο έχει βαλτώσει και πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Κατ’ αρχάς να σας θυμίσω τη γνωστή σε όλους φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών δεν λογιέται». Και θα καταλάβετε πιο κάτω τι εννοώ. Από τα λεγόμενα στους κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και στα πηγαδάκια της Βουλής, αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί 3 κατηγορίες υπουργών: Οι αμετακίνητοι, οι παραμένοντες αλλά μετακινούμενοι και αυτοί που θα πάρουν την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Οι «υπ’ ατμόν»…

Ακολουθεί το Υποδομών και Μεταφορών, με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Οικονόμου να βρίσκονται, όπως ακούγεται, και αυτοί στα ραντάρ του Πρωθυπουργού, λόγω της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στα τρένα και γενικότερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να «σπάσει» το υπουργείο σε δύο, αλλά υπήρξαν δεύτερες σκέψεις να παραμείνει ως έχει για να μην υπάρξουν και άλλα ΦΕΚ για νέες αρμοδιότητες, επομένως κι άλλη γραφειοκρατία. Ιδωμεν.

Πάντως, ειδικά για τον κ. Σταϊκούρα ακούγονται πολλά, όπως π.χ. ότι κάποιοι τον θέλουν να γίνεται «Ιφιγένεια» λόγω των Τεμπών.

***

Εν συνεχεία στο «μπλοκάκι» του Πρωθυπουργού μπήκε εδώ και καιρό το Μετανάστευσης και Ασύλου και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, για τον οποίο λέγεται πως δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτό το περίπλοκο υπουργείο. Αφήστε, λένε, που προκάλεσε ενδο-νεοδημοκρατικό πρόβλημα στη Λέσβο με τις δομές που έφεραν παραιτήσεις στελεχών και δημιούργησαν τρικυμία στο νησί. Το τέταρτο και δημοφιλέστερο υπουργείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Μαξίμου είναι το Ενέργειας.

Χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε πρόθεση από τον υπουργό κ. Σκυλακάκη να παραιτηθεί ή να μετακινηθεί, θεωρείται σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί νέα ηγεσία στο υπουργείο, τη στιγμή που η ενέργεια αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στη χώρα μας, καθώς και στις γεωτρήσεις. Δεν πρόκειται να σας αναφέρω ποιοι ενδιαφέρονται για το υπουργείο αυτό, γιατί είναι τόσοι πολλοί σε κυβέρνηση, σε Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε εξωκοινοβουλευτικούς που σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους.

…οι «μετακινούμενοι»…

Για τους μετακινούμενους ερώτημα παραμένει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ακούστηκε ότι ή θα παραμείνει στο Εξωτερικών (κάτι που ο ίδιος επιθυμεί) ή θα επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας και πιθανότατα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για το επιτελικό κράτος, στο οποίο εδώ και καιρό σημειώνονται δυσλειτουργίες.

Δεν γνωρίζω εάν είναι τυχαίο ή προγραμματισμένο, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι: από αραβικές χώρες και Ισραήλ βρέθηκε στην Ινδία, συν μια απρόσμενη συνάντησή του με τον Φιντάν, ωσάν να βιάζεται να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες πριν από τον ανασχηματισμό. Σε περίπτωση μετακίνησής του, πιθανότερος διάδοχός του στο ΥΠΕΞ ακούστηκε πως θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης. Πάντως, για να ξέρετε, το ότι συζήτηση στο Μαξίμου για μετακίνηση του Χατζηδάκη από το Οικονομικών δεν έγινε, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει. Ωστόσο, εγώ παρατήρησα μια σπουδή να κλείσουν κι εκεί πολλά μέτωπα (π.χ. ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος), λες κι ο Κωστής ετοιμάζει τις βαλίτσες του.

…και οι «σταθεροί»

Αμετακίνητοι θεωρούνται: Δένδιας, Πιερρακάκης, Τσιάρας, Μενδώνη, Κεραμέως, ενώ ερώτημα παραμένει για τον Κικίλια εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής ή εάν και ο ίδιος θέλει να  αλλάξει… κλίμα. Μετακινούμενος ακούστηκε πως είναι και ο Μάκης Βορίδης, οποίος προορίζεται για υπουργείο πρώτης γραμμής. Υπάρχει και η υποκατηγορία των υπουργών που επανέρχονται, όπως οι κ.κ. Σκρέκας και Παπασταύρου.

Τέλος, αναμένεται και ο πιο δύσκολος ανασχηματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, εκεί όπου κτυπά η καρδιά του επιτελικού κράτους. Δεν ξέρω πόσοι θα φύγουν και ποιοι νέοι έρχονται, εκείνο που γνωρίζω μετά βεβαιότητας είναι ότι τις ανακοινώσεις περί ανασχηματισμού θα τις κάνει πάλι ο Παύλος Μαρινάκης. Οπερ σημαίνει ότι δεν θα φύγει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου ομολογουμένως τα πάει μια χαρά. Η όλη συζήτηση έχει να κάνει και με το εύρος του λεγόμενου πάγκου της ΝΔ. Εμπειρος κοινοβουλευτικός ωστόσο παρατηρούσε πρόσφατα ότι ακόμα και για ένα μέρος των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ισχύουν οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού της Αντζελας Δημητρίου «Δύο Φωνές»: «Να φύγω; Να πάω πού; Να μείνω; Να κάνω τι;».

Η Ελλάδα στην εποχή Τραμπ

Οι τελευταίες δηλώσεις Τραμπ για τη Γάζα έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αμηχανία και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Θεωρείται λοιπόν αναγκαίο να προσαρμοστεί και η ελληνική στρατηγική, ρητορική και «αφήγημα», για να έχει αποτέλεσμα, με δεδομένη τη σημασία των ΗΠΑ παγκοσμίως και, ιδίως, στην πάντα ευαίσθητη Ανατολική Μεσόγειο. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός, που μελετά τις εξελίξεις, έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του έναν κατάλογο επιχειρημάτων για τη σημασία της Ελλάδας όσον αφορά τα συμφέροντα της Αμερικής.

Η άποψη του Μαξίμου είναι ότι στη νέα εποχή δεν χωρούν μεμψιμοιρία και κλαψουρίσματα. Και ότι στα νέα «συναλλακτικά ήθη» που φέρνει  ο Τραμπ η Ελλάδα έχει άποψη, ισχύ, επιχειρήματα και δυνατότητες επιρροής, πέρα από αρχές και αξίες.

***

Η τελευταία ψηφοφορία

Η Νέα Αριστερά, το ΠαΣοΚ και από την Πέμπτη και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την απόσυρση Κώστα Τασούλα από την προεδρική εκλογή. Θα εισακουσθούν; Δεν υπάρχει περίπτωση. Τι μαθαίνω; Η Νέα Αριστερά εξετάζει, και ίσως το πράξει, να φύγει από την ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη όπου αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας. Στο ΠαΣοΚ δεν το σκέπτονται και απλά θα καταψηφίσουν, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι το ψιλοσκέφτονται.

***

Η τραγωδία στα Τέμπη και ο κίνδυνος παραγραφής

Ο κίνδυνος να παραγραφούν τυχόν αδικήματα υπουργών για τα Τέμπη απασχολεί συνταγματολόγους και πολιτικά κόμματα, καθώς μπορεί με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 να καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία που προβλεπόταν όσον αφορά την ποινική ευθύνη μελών της κυβέρνησης μετά το πέρας της δεύτερης συνόδου της κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινούσε μετά την τέλεση του αδικήματος, ωστόσο η σχετική νομοθεσία (νόμος περί ευθύνης υπουργών) δεν έχει εναρμονιστεί. Ετσι, συνεχίζει να ισχύει το προηγούμενο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο μετά το τέλος της τρέχουσας συνόδου της Βουλής το προσεχές καλοκαίρι, «διώξεις πρώην υπουργών και υφυπουργών δεν θα μπορούν να ασκηθούν για αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση των Τεμπών».

***

«Αβάσιμες μομφές» και «αυθαίρετες εικασίες» που είναι «εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής» αποδίδει ο Χρήστος Τριαντόπουλος στο ΠαΣοΚ μετά και την κατάθεση της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες τού τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ όσον αφορά το «μπάζωμα» στα Τέμπη.

Ο ίδιος προσπάθησε μέσω της δήλωσής του να βγει από το «κάδρο» των ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον συντονισμό του δεν είχε συμμετοχή στις επιχειρησιακές αποφάσεις στο πεδίο του δυστυχήματος, οι οποίες ήταν έργο των επιχειρησιακών και υπηρεσιακών παραγόντων, επιχείρημα που κάποιοι εξέλαβαν ως προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών. Ολα θα φανούν στην έρευνα που θα διενεργήσει η προανακριτική επιτροπή, στην οποία η πλειοψηφία θα πρέπει μεταξύ άλλων να δώσει και μια εξήγηση για το γεγονός ότι ο κ. Τριαντόπουλος ήταν ένας εκ των μαρτύρων που η ΝΔ έδωσε μάχη προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, όπως ζητούσε διακαώς η αντιπολίτευση – μια εξεταστική η οποία κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής». Τώρα μένει το «καρφί» του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τη δήλωση του κ. Τριαντόπουλου ότι θα παραιτηθεί από υφυπουργός όταν αποφασιστεί η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής: «Θα μείνει 15 ημέρες υπουργός; Τι να σχολιάσω; Αυτό είναι πρωτόγνωρο» ήταν το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού.