«Η Κρήτη αντιστέκεται. Οχι στις νέες ταυτότητες. Οχι στην ηλεκτρονική σκλαβιά. Οχι άλλους νεκρούς από εμβόλια και φωτιές. Οχι στην παράδοση του Αιγαίου στους Τούρκους» αναγραφόταν στην αφίσα που, βάζοντας κάτω από κοινή «ομπρέλα» διαφορετικές θεωρίες συνωμοσίας (από το «τσιπάκι» παρακολούθησης στις νέες ταυτότητες μέχρι τα «φονικά» εμβόλια), κατέκλυσε την περασμένη Τετάρτη το Ρέθυμνο, καλώντας σε συλλαλητήριο στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Αντίστοιχο κάλεσμα, δε, ακολούθησε μια ημέρα μετά στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Χάραγμα του Αντίχριστου «666»». Ο κορωνοϊός, «εργαλείο» εργαστηρίου για τον έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού. Mυστικοί «ψεκασμοί» των λαών…

Μακρύς ο κατάλογος

Είναι όντως μακρύς και αρκούντως ευφάνταστος ο κατάλογος των συνωμοσιολογικών και επικίνδυνων αναχρονιστικών δεισιδαιμονιών, που είτε ανακυκλώνονται είτε «εμπλουτίζονται» όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, όπως συνέβη με τις νέες ψηφιακές ταυτότητες του… Εξαποδώ, που κάνουν το τελευταίο διάστημα μερίδα συμπολιτών μας να συνωστίζονται στα αστυνομικά τμήματα για τη δεκαετή επανέκδοση της παλαιού τύπου, χάρτινης ταυτότητας. Οι θεωρίες αυτές, παρότι συχνά έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, δεν μπήκαν στο περιθώριο. Κάποιες μάλιστα εκπροσωπούνται κατά καιρούς στην επίσημη πολιτική σκηνή.

Θεωρίες συνωμοσίας

«Οι θεωρίες συνωμοσίας, με «κλειδί» πάντα έναν κίνδυνο, μια απειλή – για το σώμα μας, λ.χ., το εμβόλιο, για το κοινωνικό σώμα οι μετανάστες και πρόσφυγες – δεν είναι πάντα περιθωριακές. Στην Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του ’90, το θέμα των ταυτοτήτων πόλωσε και έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο κεντρικό πολιτικό ρόλο» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη της Ακροδεξιάς και συγγραφέας Κωστής  Παπαϊωάννου, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σταθεροί «παίκτες» στον χώρο των θεωριών συνωμοσίας: «Συντηρητικά ακροδεξιά κόμματα, ένα κομμάτι της Αριστεράς, ένα μέρος της Εκκλησίας ή πρόσωπα εκτός Ελλαδικής Εκκλησίας».

Παλαιότερα, μάλιστα, υπήρξε ακόμη και ερώτηση, υπενθυμίζει ο Κ. Παπαϊωάννου, από βουλευτές του ΛΑΟΣ για το «αντιχριστιανικό ΑΜΚΑ», «στρώνοντας» το έδαφος για νέα πολιτικά κόμματα με αντίστοιχα αφηγήματα.

Η πρόσφατη αφίσα για το συλλαλητήριο στην Κρήτη, το οποίο διαδέχεται, στην ίδια πλατεία, καλέσματα «αγανακτισμένων πολιτών» που ζητούσαν διαγραφή του χρέους και «άμεση δημοκρατία» ή κατήγγελλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της COVID-19, «μπορεί να μοιάζει τρικυμία εν κρανίω, καθώς αναμειγνύει ταυτότητες, εμβόλια, πυρκαγιές και Τούρκους, αλλά με υπόβαθρο ανορθολογισμού μπορούν να συνδέονται τα πάντα» διευκρινίζει ο Κ. Παπαϊωάννου.

«Υπάρχει όντως μια επιθετική μορφή θεωριών συνωμοσίας που συνδέεται με πολιτικές κινήσεις, συλλαλητήρια, όπως στο Ρέθυμνο, ή τα παλιότερα μαζικά κατά της αφαίρεσης του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Και μπορεί κάθε «εθνική σχολή» συνωμοσιολογίας να έχει ιδιοτυπίες, αλλά, περίπου 200 χρόνια, η βασική θεωρία παραμένει σταθερή» υπογραμμίζει ο συγγραφέας του βιβλίου «Θεωρίες συνωμοσίας» Δημήτρης Λένης.

Σύμφωνα με αυτή, «πάντα μια μυστική οργάνωση συνωμοτεί για την κατάληψη της εξουσίας. Για παράδειγμα, ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι όργανο των «τραπεζιτών», της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» ή είναι ο ίδιος μασόνος, με σκοπό την καταστροφή μιας ιδεατής προηγούμενης κατάστασης ή την απώλεια της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας».

Η σύγχρονη Ακροδεξιά

Παγκόσμια σταθερά είναι η διασύνδεση των θεωριών συνωμοσίας με τη σύγχρονη Ακροδεξιά, προσθέτει ο ίδιος. «Η «θεωρία» της «μεγάλης αντικατάστασης» των πληθυσμών με μετανάστες, που ξεκίνησε πριν από 120 χρόνια με τους «Illuminati» Ρότσιλντ, τροφοδοτεί τόσο τον λόγο κομμάτων όπως οι «Σπαρτιάτες» όσο και του AfD στη Γερμανία», καταλήγει ο Δ. Λένης.

«Οι αποδέκτες και τα άτομα που αναπαράγουν ως ψυχικό και γνωστικό δηλητήριο τη μετάδοση και επιμόλυνση των άλλων μελών της κοινωνικής ομάδας με θεωρίες συνωμοσίας διεθνώς είναι κατά βάση οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης» επιβεβαιώνει ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής και ψυχαναλυτής Στέλιος Στυλιανίδης.

«Κάποιος με μια αγχώδη προσωπικότητα ή φοβική διαταραχή εύκολα θα αγκαλιάσει μια θεωρία συνωμοσίας («για όλα φταίνε οι ξένοι, οι διαφορετικοί, οι κακές ελίτ»), έναν «αλάνθαστο» αρχηγό (στις ΗΠΑ ο Τραμπ) ή την εικόνα του μυθικού ισχυρού έθνους, που προϋπάρχει από εμάς, απαλλάσσοντάς μας από την αμφισβήτηση της δικής μας αυτοεικόνας».