Οι κανόνες που διέπουν τη δίαιτα του διαβήτη (ΔΔ) έχουν αλλάξει πολλές φορές διά μέσου των αιώνων. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε δύο παραδείγματα: α) Ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα η βάση της ΔΔ περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ζωικά λίπη, πράγμα που σήμερα θεωρείται «θανάσιμο σφάλμα» λόγω της βλαβερής επίδρασης της μεγάλης πρόσληψης αυτών των λιπών στο καρδιαγγειακό σύστημα. β) Μέχρι προ ολίγων δεκαετιών, τα μόνα επιτρεπόμενα φρούτα στα διαβητικά άτομα ήταν τα ξινόμηλα.

Η σημερινή ΔΔ απέχει παρασάγγας από τη μέγιστη πλειονότητα των παλαιοτέρων συστάσεων. Σε αυτό συνέβαλαν πολλοί παράγοντες. Κατ’ αρχάς, η σύγχρονη έρευνα έχει καταστήσει σαφές ότι μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, να περιέχει βραδείας απορρόφησης υδατάνθρακες, πολλές φυτικές ίνες, αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες, λίγα κορεσμένα (ζωικά) λίπη, αρκετά μονοακόρεστα λίπη (κυρίως ελαιόλαδο), ελάχιστη ζάχαρη κ.ά.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω