Κάθε φορά που πήγαινε στα Επείγοντα παραπονούμενη για διαρκή υπνηλία, προβλήματα στην ομιλία και μυρωδιά αλκοόλ στην ανάσα της, οι γιατροί την έστελναν σε ψυχιάτρους νομίζοντας πως έλεγε ψέματα ότι δεν πίνει.

Τελικά, έπειτα από επτά επισκέψεις στο νοσοκομείο, η 50χρονη Καναδή διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο «auto-brewery», ή «αυτο-ζυθοποίηση» σε ελεύθερη απόδοση, μια σπάνια πάθηση στην οποία μικροοργανισμοί του εντέρου παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθανόλης.

Αυτο-ζυθοποίηση: Πώς να την αναγνωρίσετε;

Λιγότερα από 100 κρούσματα του συνδρόμου έχουν περιγραφεί σε όλο τον κόσμο. Η βιβλιογραφία εμπλουτίζεται τώρα με την περίπτωση της ανώνυμης 50χρονης που δημοσιεύεται στην  Επιθεώρηση του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου. Τις πρώτες έξι φορές που πήγε στα Επείγοντα για εξέταση, οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Είχε τόσο έντονη υπνηλία, έλεγε, ώστε την έπαιρνε ο ύπνος ακόμα και την ώρα που ετοίμαζε φαγητό ή βρισκόταν στη δουλειά. Οι γιατροί τελικά την πίστεψαν όταν η οικογένειά της διαβεβαίωσε πως είχε σταματήσει εντελώς να πίνει αλκοόλ για θρησκευτικούς λόγους. Και τα αίτια του παράξενου συνδρόμου αποκαλύφθηκαν με μια προσεκτική εξέταση του ιατρικού ιστορικού της.

«Λιγότερα από 100 κρούσματα του συνδρόμου έχουν περιγραφεί σε όλο τον κόσμο».

Προτού αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα μέθης, η γυναίκα είχε μακρύ ιστορικό επίμονων ουρολοιμώξεων για τις οποίες λάμβανε συχνά αντιβιοτικά. Όπως φαίνεται, τα αντιβιοτικά σκότωσαν τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου και άφησαν ελεύθερο το πεδίο για τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που παράγουν αλκοόλ. Το σύνδρομο εμφανίζεται λόγω υπέρμετρου πολλαπλασιασμού του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία, ή άλλων μονοκύτταρων μυκήτων όπως ο Candida albicans. Σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, όπως στο ανθρώπινο έντερο, οι οργανισμοί αυτοί μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη.

Ένα σύνδρομο με κοινωνικές συνέπειες

Στην έβδομη επίσκεψή της στα Επείγοντα, οι γιατροί της έδωσαν αντιμυκητιακή αγωγή και της συνέστησαν να περιορίσει τους υδατάνθρακες. Η 50χρονη έλαβε επίσης προβιοτικά για τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου και ο γαστρεντερολόγος της ενημερώθηκε να μην της ξαναδώσει αντιβιοτικά ευρέος φάσματος.

Τελικά η γυναίκα κατάφερε να απαλλαγεί από την περίεργη πάθηση και να αυξήσει την κατανάλωση υδατανθράκων. Μέχρι τότε όμως είχε να υποστεί όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και την καχυποψία των γιατρών. Όπως σημειώνει η μελέτη,  «το σύνδρομο αυτο-ζυθοποίησης επιβαρύνει τους ασθενείς και τους αγαπημένους τους με σημαντικές κοινωνικές, νομικές και ιατρικές συνέπειες».