Πρωτοφανείς καταστάσεις καταγράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς έπρεπε να φθάσει τέλος Ιουλίου, έναν μήνα ακριβώς πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, για να αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξει για τον Δήμο Αθηναίων.

Εν μέσω της εσωκομματικής διαδικασίας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει καλύψει τα πάντα, αναδείχθηκαν τα πολλά προβλήματα στρατηγικής που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις υποψηφιότητες σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες όπου και εξάγονται και πολιτικά συμπεράσματα.

Και αυτό διότι δεν είχε γίνει καμία σοβαρή συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο για να υπάρξει μια δυνατή υποψηφιότητα, ούτε καν προσπάθεια να βρεθεί σημείο σύγκλισης με το ΠαΣοΚ για να υπάρξει κοινός υποψήφιος με το ΠαΣοΚ στη λογική δημιουργίας ενός μετώπου απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την παρουσία του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συζητήσεις σε περιφερειακό επίπεδο είχαν γίνει, όπως π.χ. με την πρόταση που υπήρξε να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος δεν εγκαταλείπει το πόστο του αν και υπερθεματίζει για την ανάγκη αλλαγής σελίδας στην πόλη.

Τα φώτα στον ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν από διάφορα κεντρικά πρόσωπα στον Κώστα Ζαχαριάδη, στον οποίο και έγινε πρόταση να είναι υποψήφιος. Ο νέος πολιτικός που δεν εξελέγη δέχθηκε και άρχισε τις τελευταίες ημέρες τις επαφές του, ενώ είχε τη στήριξη και προσώπων από διάφορες τάσεις, αν και ο μεγάλος όγκος είναι από τους υποστηρικτές της Εφης Αχτσιόγλου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ έγερνε η πλάστιγγα στον κ. Ζαχαριάδη προέκυψε στα μέσα της εβδομάδας η υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη που στήριξαν αρκετοί από τους «53» και την Ομπρέλα, αλλά με ιδιαίτερη θέρμη στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης και κομμάτι της δημοτικής ομάδας Ανοιχτή Πόλη που είχε στηρίξει στις τελευταίες εκλογές τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Σε ένα κρίσιμο σημείο για το ποια υποψηφιότητα θα προκριθεί προέκυψε και τρίτη υποψηφιότητα, αυτή του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά που πρότεινε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Πέμπτης ο Διονύσης Τεμπονέρας και συμφώνησε ο Νίκος Παππάς.

Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι προέκυψε και τέταρτη υποψηφιότητα, καθώς έπεσε στο τραπέζι και το όνομα της Ολγας Μπαλαούρα από την Ανοιχτή Πόλη, ενώ πριν φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο είχε γίνει και κρούση στον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος όμως αρνήθηκε.

Ηδη η ΠΓ αποφάσισε να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξής υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες: τον Γιάννη Στέφο (Ηπειρο), τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο (Ιόνια Νησιά), τον Σπύρο Δανέλλη (Κρήτη), τον Απόστολο Γκλέτσο (Στερεά Ελλάδα) και τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου (Δυτική Μακεδονία – στηρίζεται και από το ΠαΣοΚ). Επίσης στηρίζει και την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Αττική, όπως και του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη.