Για ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με το κλίμα που υπάρχει την τελευταία περίοδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνεται της άποψης ότι μετά τις εκλογές στις δυο χώρες πρέπει να υπάρξει προεργασία για να δημιουργηθεί θετική ατζέντα, η οποία κατά τον ίδιο θα μπορούσε να οδηγήσει με σχέδιο και με πυξίδα όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων αλλά και στην επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Η Ελλάδα με σαφείς κόκκινες γραμμές – η μια αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, η δεύτερη το δικαίωμά της να αμύνεται του εδάφους της -, με σαφείς τις κόκκινες γραμμές της όμως, πρέπει να κινηθεί προκειμένου να πάμε στη Χάγη» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν κάνει πίσω από αυτή τη θέση. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε και προ ημερών, παραχωρώντας συνέντευξη στο φόρουμ 2023 του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας, ότι πρέπει η Ελλάδα να αξιοποιήσει και να ενεργοποιήσει τον διεθνή, κυρίως τον ευρωπαϊκό, παράγοντα στο θέμα της της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας με το συνυποσχετικό για τη Χάγη. Αυτή, κατά τον κ. Τσίπρα, πρέπει να είναι η στρατηγική της επόμενης περιόδου, αρκεί, όπως διευκρινίζει σε συνομιλητές του, να είναι ειλικρινείς οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Εξάλλου και σχετικά πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, μίλησε για την ανάγκη προώθησης ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν, ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία.

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπάρχει η αριστερή τάση με επίκεντρο την «Ομπρέλα» που έχει πιο διαλλακτική στάση. Μέλη της δεν είναι αρνητικά ακόμα σε περίπτωση μελλοντικής συνεκμετάλλευσης μικρού τμήματος του Αιγαίου στη λογική της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών και της αποκατάστασης της ηρεμίας στην περιοχή με την άρση και του casus belli από τη γειτονική χώρα.

Προ ημερών ο Νίκος Φίλης πρότεινε μοντέλο τύπου Συμφωνίας των Πρεσπών με την Τουρκία, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει για την προοπτική της συνεκμετάλλευσης. «Πιστεύω πως πρέπει να χαραχθεί μια καινούργια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολιτική αλληλεγγύης, συνεννόησης ανάμεσα στις δυο χώρες της περιοχής, με τις ιδιομορφίες που έχει η Τουρκία. Μια συνεννόηση που θα καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης».