«Με απίστευτα βαριά καρδιά είμαι εδώ για να σου απευθύνω το μήνυμα αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνούσε από το μυαλό σου τις μέρες αυτές. Να ξέρεις ότι αναρωτιόμουν για τη δουλειά σου, για το μέλλον σου…». Σε βιντεοσκοπημένη μετάδοση οι εργαζόμενοι της Silicon Valley Bank (SVΒ) είδαν στην οθόνη του υπολογιστή τον μάνατζερ της τράπεζάς τους να εκφράζει την αγωνία του για το εργασιακό τους μέλλον. Οταν τελείωσε τη βιντεοσκόπηση ο Γκρέγκορι Μπέκερ έβαλε το μαγιό, το αντηλιακό και τις σαγιονάρες του στη βαλίτσα και πέταξε με τη σύζυγό του στη Χαβάη. Για να ελαφρύνει κάπως την καρδιά του.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε σκεφθεί να ρευστοποιήσει και μετοχές της SVB, αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων, από το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο. Εντάξει, δεν θα μπορούσε να ειδοποιήσει να κάνουν το ίδιο οι πελάτες και οι επενδυτές της τράπεζάς του. Θα πυροδοτούσε μόνος του το bank run.

Γέννημα-θρέμμα της καλιφορνέζικης τράπεζας, ο ηλικίας 55 ετών αμερικανός τραπεζίτης εντάχθηκε στο δυναμικό της πριν από 30 χρόνια ως υπάλληλος στο τμήμα των χορηγήσεων. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η SVB εστίασε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά της στις νεοφυείς επιχειρήσεις, κάτι που ο Μπέκερ από το 2011 που έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group (μητρικός όμιλος της SVB), ενέτεινε. Προτού αναρριχηθεί στην κορυφή, ο σπουδαγμένος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα τραπεζίτης είχε γίνει συνιδρυτής της SVB Capital, του επενδυτικού κλάδου του ομίλου. Την τελευταία δεκαετία παρείχε επίσης τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος της ψηφιακής οικονομίας στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και ως μέλος της Ομόσπονδης Τράπεζας της Καλιφόρνιας.

Στην ιστοσελίδα της Silicon Valley Bank ο Γκρεγκ Μπέκερ (αυτο)αναφέρεται ως «πρωταθλητής της οικονομίας της καινοτομίας». Κληθείς από το BBC τον περασμένο Δεκέμβριο να δώσει μια συμβουλή καριέρας στους νέους, τους πρότεινε να ασχοληθούν με τον ψηφιακό προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση. Αν κάποτε χρειαστεί να πουν κι αυτοί με βαριά καρδιά «αλόχα, κορόιδα» είναι κάτι που οι ίδιοι θα αποφασίσουν.