Αλλαγή ατμόσφαιρας, δέσμευση για αμοιβαία στήριξη σε διεθνείς οργανισμούς, ένα πρώτο τραπέζι διαλόγου με μενού ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» και ένα μορατόριουμ αποφυγής προκλήσεων και «οχλήσεων» επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στη σκιά των φονικών σεισμών στη γείτονα και του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι δύο χώρες δείχνουν να επιχειρούν να οικοδομήσουν για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη που πληγώθηκε σημαντικά από τις προκλήσεις και την πολεμική ρητορική του 2022 που ακολούθησε τις κρίσεις του 2020. Και αν οι απειλές δεν εκφράστηκαν επί του πεδίου αυτή τη φορά, ωστόσο δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα που διήρκεσε επί μακρόν και δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για ένα ατύχημα που θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Η νέα εποχή βρίσκει Ελλάδα και Τουρκία να έχουν ήδη καταγράψει μία επιτυχημένη συνάντηση στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» με τη συνάντηση Φραγκογιάννη – Ακτσαπάρ στην Αγκυρα, αλλά και τη συμφωνία Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, που έφερε τις ανακοινώσεις για την αμοιβαία στήριξη των υποψηφιοτήτων της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της Τουρκίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Και τον Τσαβούσογλου να αναφέρεται σε δυνατότητα υποστήριξης μεταξύ των χωρών και σε άλλα φόρα και διεθνείς οργανισμούς.

Το μέτωπο
του Κυπριακού

Ωστόσο όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν, ένα μορατόριουμ ηρεμίας προκειμένου να μην «εκτροχιαστεί» έχει ανάγκη να συμπεριλάβει και το Κυπριακό. Αν όχι σε επίπεδο δρομολόγησης συνομιλιών, τουλάχιστον σε επίπεδο αποφυγής προκλήσεων, κάτι που θα αποτελέσει ένα στοίχημα για την Αθήνα να το πετύχει. Την ίδια στιγμή οι εκλογές σε Αθήνα και Αγκυρα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει την ατζέντα.

Εάν θεωρήσει κανείς ότι μπορεί να φωτογραφίσει αυτή τη στιγμή των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας, τουρκικές πηγές εμφανίζουν την Αγκυρα διαθέσιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες για επίλυση της νομικής διαφοράς Ελλάδας – Τουρκίας που είναι η υφαλοκρηπίδα, με την αρχή για να γίνουν τα επόμενα βήματα πάντως να απαιτεί καθορισμό χωρικών υδάτων. Σε συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, σε επίπεδο προθέσεων τουρκικές πηγές εμφανίζονται να δηλώνουν σε αναλυτές στην Ελλάδα ότι η Αγκυρα έχει πρόθεση για την έναρξη ενός διαλόγου, που θα έχει χαρακτήρα «δούναι και λαβείν». Ενα διπλωματικό παζάρι, που ίσως και να διαρρέεται λόγω των επικείμενων εκλογών και της δημιουργίας κλίματος, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί επί του παρόντος την επόμενη μέρα. Ισως και όχι.

Σε αυτή την περίοδο Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε στάση αναμονής, προσπαθώντας με συμβολισμούς να διατηρήσουν το καλό κλίμα, προκειμένου οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές να δείξουν εάν θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα προς τα εμπρός ή να επιστρέψουν στην ισορροπία του τρόμου. Με σημαντικό την κατεύθυνση στην οποία θα επιλέξει να πιέσει η Δύση και δη οι ΗΠΑ.