Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 31 Αυγούστου, οπότε λήγει η προθεσμία δήλωσης των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, το ΠαΣοΚ προχώρησε στο «κλείσιμο» των εκκρεμοτήτων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και τις δυστοκίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επιλογή προσώπων προς στήριξη.

Με αιχμή του δόρατος τη μάχη σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων, η Χαριλάου Τρικούπη προσέρχεται με αξιώσεις στην αναμέτρηση με «φόντο» τη θετική εκλογική επίδοση του Μαΐου και του Ιουνίου, έχοντας ως στόχο το κόμμα να καταγράψει το δικό του αυτόνομο πολιτικό στίγμα στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, όπου αυτό κρίθηκε εφικτό. Ετσι, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στηρίζει τον συνδυασμό του έμπειρου Γιάννη Σγουρού, παρότι είχαν πέσει και άλλα ονόματα στο τραπέζι, και στον Δήμο Αθηναίων τον καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΕΜΠ Χάρη Δούκα, η υποψηφιότητα του οποίου σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει το ΠαΣοΚ για δυναμική παρουσία στα τεκταινόμενα του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, με διακριτό προφίλ και προτάσεις για την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη και με ξεκάθαρο μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς και των φορέων της (Κασιδιάρης κ.λπ.).

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η «διάχυση» υποψηφίων του χώρου (Στέλιος Αγγελούδης, Σπύρος Πέγκας) ωθεί το ΠαΣοΚ στην επιλογή της «ουδετερότητας» μεταξύ των δυο υποψηφίων. Στον εξίσου εμβληματικό Δήμο Πειραιά το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο για το ΠαΣοΚ, το οποίο στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ο οποίος έχει και τη στήριξη της ΝΔ, όπως αντιστοίχως και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, την επανεκλογή του οποίου υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη. Στην Περιφέρεια Ηπείρου τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του προερχόμενου από το ΠαΣοΚ Στέφανου Ζούμπα και όσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει εκ νέου τον Χρήστο Παπαστεργίου, ενώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον Δαμιανό Καγγελίδη, για τη Δυτική Μακεδονία τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο υποψήφιος που στηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Στη Στερεά Ελλάδα το ΠαΣοΚ κατέρχεται με τον πρώην υφυπουργό του Λουκά Αποστολίδη, στο Βόρειο Αιγαίο στηρίζει την υποψηφιότητα της Βάσως Χοχλάκα, υποψήφιας βουλευτού με το ΠαΣοΚ στις πρόσφατες εκλογές, την οποία στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο Νότιο Αιγαίο τον Νικηφόρο Παπανικόλα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Δημήτρη Κουτσούλη και στη Δυτική Ελλάδα τον Σπύρο Σκιαδαρέση.

Οι εκκρεμότητες σε δήμους θα κλείσουν άμεσα παρά τις τοπικές διαφοροποιήσεις και τους διαγκωνισμούς. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, που έχει λάβει το χρίσμα της ΝΔ και με τον οποίο έχουν συνταχθεί και παράγοντες του ΠαΣοΚ, αλλά και αλλού, όπως στην Πελοπόννησο όπου κάποιοι «πράσινοι» δεν συντάχθηκαν με τον υποψήφιο του κόμματος, κάτι που προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε «όσοι συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που δεν έχουν τη στήριξη της παράταξης να διαγράφονται οριστικά από το ΠαΣοΚ».