Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδώσει σαφή κομματικό χαρακτήρα στις περιφερειακές εκλογές. Υπό αυτήν την έννοια, οι αναμετρήσεις του Οκτωβρίου για τις Περιφέρειες της χώρας είναι το επόμενο πολιτικό του στοίχημα. Στις 12 από αυτές κατέρχονται κομματικοί υποψήφιοι, κατά μείζονα λόγο επιδιώκοντας την επανεκλογή τους, ενώ στην Κρήτη έχει δοθεί στήριξη στον Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος «τρέχει» χωρίς αντίπαλο.

Παρά ταύτα, το «βουβό» περιβάλλον στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές αυτές (παρότι έχουμε φτάσει λίγες μόνο εβομάδες από τη διεξαγωγή τους) προξενεί μια ανησυχία στο κομματικό επιτελείο της ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κόπωση των πολιτών και το περιορισμένο ενδιαφέρον λόγω και της διπλής εκλογικής μάχης, τον Μάιο και τον Ιούνιο, κρύβουν κάποιες παγίδες για την κυβέρνηση και η φιλοδοξία να βαφτεί γαλάζιος ο χάρτης της χώρας στις 8 και 15 Οκτωβρίου δεν συνοδεύεται από βεβαιότητες.

Ο εντονότερος προβληματισμός, κατά παραδοχή και κομματικών στελεχών, εκδηλώνεται για την Περιφέρεια Iονίων Νήσων. Η επανεκλογή της Ρόδης Κράτσα διαφαίνεται δύσκολη, καθώς απέναντί της έχει ίσως την πλέον αξιόμαχη υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, αλλά και, κυρίως, τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, προερχόμενο από τη ΝΔ, Γιάννη Τρεπεκλή.

Διασπασμένο είναι το εκλογικό σώμα της ΝΔ και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκεί η υποψηφιότητα του στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, όμως ισχυρή παραμένει η υποψηφιότητα του εν ενεργεία περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος έχει έλθει σε μετωπική ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά με τον Πρωθυπουργό και έχει κατορθώσει να διατηρήσει τη στήριξη από ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ. Στοίχημα για το κομματικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας είναι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου αποφασίστηκε να μη στηριχθεί ο εκλεγμένος το 2019 περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και να δοθεί το χρίσμα στον Δημήτρη Πτωχό, πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, όμως μένει να φανεί αν οι ψηφοφόροι θα συνταχθούν υπέρ του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ ή αν ο Πέτρος Τατούλης θα κατορθώσει να κάνει τη ζημιά.

Προβληματική θεωρείται και η επανεκλογή του Γιώργου Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία. Απέναντί του βρίσκεται ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος έχει διαγραφεί από το κόμμα, έχει όμως κατορθώσει να διασπάσει τον συνδυασμό του περιφερειάρχη και στηρίζεται από πολλούς εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους.

Κρίσιμη για τις εντυπώσεις και τις πολιτικές επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανώς η Περιφέρεια Αττικής και η εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά. Ζητούμενο παραμένει αν ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα εξασφαλίσει τις ψήφους των οπαδών του Γιώργου Πατούλη, ενώ κρίσιμη παράμετρος για την τελική έκβαση της αναμέτρησης είναι το αν θα συνασπιστούν οι Γιάννης Σγουρός και Γιώργος Ιωακειμίδης στην περίπτωση κατά την οποία η εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.