Μεγάλες αστοχίες πάντως διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου, στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Εκεί καταγράφηκαν σημαντικές αδυναμίες από τους αρμοδίους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ως προς την ενημέρωση και εν τέλει ως προς την επιχειρησιακή επάρκεια. Υπό αυτήν την έννοια, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα υπερβαίνουν τα όρια μιας ενδεχόμενης απομάκρυνσης του αρμόδιου υπουργού ή άλλων πολιτικών στελεχών και θα έχουν τα χαρακτηριστικά μιας ριζικής αναδιάρθρωσης.
Από τις αναφορές του ιδίου του κ. Μητσοτάκη πάντως, έγινε σαφές ότι ευθύνες έχουν διαπιστωθεί ειδικώς στην περίπτωση του κτήματος Τατοΐου και της αναζωπύρωσης στη Βαρυμπόμπη. «Το Τατόι είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου, το είχαμε θέσει ως προτεραιότητα, δεν το καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό, είμαι πολύ στενοχωρημένος» σημείωσε την Πέμπτη και προσέθεσε: «Οι υλοτόμοι καθάρισαν την περιοχή δύο μήνες πριν από την πυρκαγιά, υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, όμως η φωτιά πέρασε από πάνω, όπως πέρασε και πάνω από την Εθνική».
Ως μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε δε την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, η οποία, όπως είπε, «στέρησε μέσα από την Εύβοια, και αυτή είναι η πραγματικότητα». Το θέμα των εμπρησμών πάντως δεν αποκλείστηκε, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Αν υπήρξε σχέδιο θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο ότι πολλές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, δεν ξέρουμε όμως αν ήταν οργανωμένο σχέδιο, δεν θα καταλήξω σε συμπεράσματα χωρίς στοιχεία».