«Είναι σαφές ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι μόνο πυρηνικός» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη. «Αλλά ο πυρηνικός πόλεμος περιστρέφεται συνεχώς στο μυαλό των δυτικών πολιτικών και όχι των Ρώσων». Με τη δήλωσή του αυτή, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας φάνηκε να «μαζεύει» τη ρητορική περί πυρηνικών που ξεκίνησε ο πρόεδρος Πούτιν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Η δήλωση του ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα έχει θέσει τις πυρηνικές της δυνάμεις σε ετοιμότητα πυροδότησε ανησυχίες για πυρηνικό πόλεμο και αναβίωσε παλαιότερα σενάρια του αμερικανικού Πενταγώνου ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μικρότερο πυρηνικό όπλο για να «αποκλιμακώσει μια σύγκρουση προς όφελός της». Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να μεταχειριστεί πυρηνικά στην Ουκρανία.
Το μόνο που φοβούνται είναι έναν λανθασμένο συναγερμό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μια πυρηνική απάντηση. Οι ρωσικοί και οι αμερικανικοί πυρηνικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση ετοιμότητας και μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσα σε λίγα λεπτά (αντίθετα προς τα πυρηνικά μικρού βεληνεκούς), γι’ αυτό η πιθανότητα ενός μοιραίου λάθους μεγαλώνει όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που μια χώρα, η Ρωσία, θέτει σε ετοιμότητα όλες τις πυρηνικές της δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης, που παρέχει την πιο αξιόπιστη αν και όχι επιβεβαιωμένη πληροφόρηση για τα πυρηνικά οπλοστάσια, το μεγαλύτερο είναι της Ρωσίας: 6.255 πυρηνικές κεφαλές έναντι 5.550 αμερικανικών.