Ενα στα τέσσερα αντιγριπικά εμβόλια παραμένουν στα… αζήτητα και συνεπακόλουθα φυλαγμένα στα ψυγεία των φαρμακείων, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων να μην αμελήσουν οι πολίτες – ιδίως εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – την απειλή της εποχικής γρίπης. Πρόκειται μάλιστα για μια αντιφατική εικόνα, δεδομένου ότι πέρυσι τέτοια εποχή εξελισσόταν ένας «πόλεμος», όπως λένε οι φαρμακοποιοί περιγράφοντας με γλαφυρότητα την αυξημένη ζήτηση για μία… δόση.

«Υπολογίζουμε πως ένα εκατομμύρια εμβόλια παραμένουν αδιάθετα, γεγονός που αποδίδουμε μεταξύ άλλων στον εσφαλμένο εφησυχασμό μερίδας των πολιτών. Πέρυσι, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια έναντι της Covid-19, καταγράφτηκε ρεκόρ ζήτησης αντιγριπικών εμβολίων, με τους πολίτες να αναζητούν οποιοδήποτε μέσο προστασίας ήταν διαθέσιμο. Εφέτος η ζήτηση είναι πιο περιορισμένη» παρατηρεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

Ο ίδιος όμως εστιάζει και στην αδυναμία να περάσει στην κοινωνία με σαφήνεια το μήνυμα πως ο ταυτόχρονος εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης Covid-19 και της εποχικής γρίπης είναι ασφαλής. «Παρά τη σχετική καμπάνια και τις σχετικές ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η παραπληροφόρηση και συνεπακόλουθα ο φόβος ήταν η αιτία που αρκετοί το άφησαν σε δεύτερη μοίρα».

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι να δημιουργείται ένα επιπλέον εμβολιαστικό «κενό», την ώρα που ο ιός της γρίπης φαίνεται να κάνει δειλά την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα που αφορούν παιδιά που έχουν μολυνθεί με το στέλεχος Β, τα οποία σημειωτέον νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα. «Κάνω την έκκληση να πάνε να εμβολιαστούν, να μην ξεχαστούν» συνέχισε η καθηγήτρια απευθυνόμενοι στους ενηλίκους, με έμφαση σε εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Και να θυμίσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για μεσοδιάστημα εμβολιασμού μεταξύ του εμβολίου του κορωνοϊού και του εμβολιασμού της γρίπης» πρόσθεσε αμέσως μετά.  Αίσθηση προκάλεσε και η παρατήρηση της κυρίας Γκάγκα πως «στην αρχή της πανδημίας όταν πρωτοξεκίνησε είχαμε πάρα πολλές φορές συνύπαρξη επιβεβαιωμένης γρίπης και κορωνοϊού. Στο «Σωτηρία» το είχαμε δει πάρα πολλές φορές. Αρα είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι δεν σταματάει ο ένας ιός τον άλλον και ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάνει εμβολιασμό και για τα δύο».