Σήμερα το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης είναι ένα σχολείο με δράσεις, προγράμματα, διακρίσεις, Ομίλους. Φέτος βρέθηκε ανάμεσα στα σχολεία που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο στην Αρχαία Ολυμπία με τη συμμετοχή μαθητών από 50 χώρες. Δύο συμμαθήτριές μας, η Μαριάννα Καμπάκου και η Ευδοκία Κότη, διακρίθηκαν και στην τελική φάση του διαγωνισμού και έλαβαν μέρος στην 31η Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, της οποίας διοργανωτής ήταν φέτος το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και φέτος είχε ως θέμα του «Μετανεωτερικότητα: το «μετά» ως υπέρβαση».

Αλλη μία διεθνής διάκριση για το σχολείο μας είναι η πρώτη θέση στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής 2023 σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα σχολεία της Δευτεροβάθμιας, στον οποίο η Μαρία-Πηνελόπη Πασπάτη κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία της Ζωγραφικής. Ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 35 ετών από την ίδρυσή της Εταιρείας και τα 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου κρητικού συγγραφέα και στοχαστή.

Ομιλοι αριστείας λειτουργούν στο σχολείο μας από το πρώτο έτος της λειτουργίας του ως Πρότυπου Λυκείου. Πλην του Ομίλου, στο σχολείο μας λειτουργεί Ομιλος Νερού (Νερ-Ομιλος) με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για μια κοινωνικά δίκαιη και για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού, Ομιλος Θεάτρου, Ομιλος Ρομποτικής, Ομιλος των 4Φ (Φυσική, Φύση, Φωτογραφία, Φωτονική), Ομιλος Λογοτεχνίας, Ομιλος τοπικής Ιστορίας, Ομιλος Ψηφιοποίησης των χειρογράφων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Μυτιλήνης, Ομιλος Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας και ο Ομιλος Save pollinators – Give nature a chance.