Σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο φέρνει η υιοθέτηση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής όπως διατυπώθηκαν από το UNEP FI και ανακοινώθηκαν στο Παρίσι.

Ο νέος προσανατολισμός στον οποίο οδηγεί η αποδοχή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα επιβάλλει τη στροφή στην υποστήριξη επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην υιοθέτηση τραπεζικών πρακτικών που υποστηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη και την «πράσινη» οικονομία.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 28 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες με κοινή τους δήλωση ανέλαβαν τη δέσμευση «να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα μας, τις υπηρεσίες μας και τις σχέσεις μας για να υποστηρίξουμε και να επιταχύνουμε τις θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία και στον τρόπο ζωής μας ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια κοινή ευημερία για τη σημερινή αλλά και για τις επόμενες γενεές».

Οι έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής έχουν τεθεί σε διεθνή δημόσια διαβούλευση και θα υπογραφούν από όσο το δυνατόν περισσότερες τράπεζες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, το προσεχές φθινόπωρο.

Υπεύθυνη Τραπεζική

Οι προσαρμογές αυτές φαίνεται να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς καθώς η διεθνής κοινότητα θέτει πλέον ως μείζονα πρόκληση και προτεραιότητα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια ανάπτυξη από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης απαιτούνται συνολικές επενδύσεις ύψους 7 τρισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2030.

Παρουσιάζοντας στην Ελλάδα τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου τόνισε πως οι Αρχές, που σύντομα θα αποτελούν μια παγκόσμια κοινή επένδυση για το μέλλον, δημιουργούν πλέον ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις τράπεζες φέρνοντας σημαντικές προσαρμογές και αλλαγές τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικών επιλογών.