«Ουδέποτε οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από την εταιρεία μας να κατασκοπεύσει τους πελάτες της». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε την περασμένη Τρίτη ο ιδρυτής της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εξοπλισμού Huawei Ρεν Ζενγκφέι, προσθέτοντας ότι… του λείπει πάρα πολύ η κόρη του!

Πρόκειται για την Μενγκ Ουαντσού, την πρώτη «αιχμάλωτη» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η οποία είχε συλληφθεί στο Βανκούβερ από τις καναδικές αρχές (έχει αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση), ενώ εκκρεμεί αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή της. Η κόρη του ισχυρού άνδρα της Huawei και οικονομική διευθύντρια της εταιρείας κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι παραβίασε το εμπάργκο της διεθνούς κοινότητας κατά της Τεχεράνης (πωλήσεις τεχνολογικού εξοπλισμού στο Ιράν).

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Πεκίνου απηύθυνε έκκληση «να σταματήσουν κάποιες χώρες τις φανταστικές κατασκευές που ενοχοποιούν τη Huawei». Τρεις ημέρες νωρίτερα αξιωματούχος στην Πολωνία είχε δηλώσει ότι η χώρα του ίσως περιορίσει τη χρήση προϊόντων της Huawei έπειτα από τη σύλληψη υπαλλήλου της κινεζικής εταιρείας με την κατηγορία της κατασκοπείας…