Οι απαιτήσεις για τις οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να αυξάνονται, ως συνέπεια των αναγκών της σύγχρονης εποχής για διαφάνεια, αξιοπιστία και συγκρισιμότητα. Οι λογιστικοί κανόνες έχουν εξελιχθεί και εμπεριέχουν έναν σημαντικό βαθμό πολυπλοκότητας, ενώ νέες απαιτήσεις προστίθενται αναφορικά με την ψηφιοποίηση της χρηματοοικονομικής αναφοράς και τις γνωστοποιήσεις μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καλύπτοντας Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης («ESG») θέματα.
Η εναρμόνιση των λογιστικών κανόνων σε διάφορες χώρες που επέφερε η υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς («ΔΠΧΑ») αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την παροχή ποιοτικής και συγκρίσιμης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Η εφαρμογή των λογιστικών κανόνων των ΔΠΧΑ είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς απαιτούν την άσκηση κρίσης και τη χρήση εκτιμήσεων από τη διοίκηση των εταιρειών για την ορθή απεικόνιση των συναλλαγών και των οικονομικών τους μεγεθών. Είναι εμφανές πως η λογιστική με βάση τα ΔΠΧΑ ξεφεύγει από την παραδοσιακή «χρέωση/πίστωση» και απαιτείται, σε πολλές περιπτώσεις, σε βάθος αξιολόγηση από τις εταιρείες προκειμένου να είναι σε θέση να συμμορφωθούν με τους περίπλοκους λογιστικά όρους. Επιπλέον, τα ίδια τα ΔΠΧΑ εξελίσσονται διαρκώς προκειμένου να αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες ανάγκες για διαφάνεια και αξιοπιστία και οι οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών που τα έχουν υιοθετήσει οφείλουν να παρακολουθούν και να εναρμονίζονται με τις σχετικές εξελίξεις. Τα πιο πρόσφατα ΔΠΧΑ, δηλαδή το ΔΠΧΑ 15 «Εσοδα από συμβάσεις με πελάτες», ΔΠΧΑ 9 «Χρηματοοικονομικά μέσα» και ΔΠΧΑ 16 «Μισθώσεις» αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα της αυξανόμενης πολυπλοκότητας των σχετικών λογιστικών κανόνων. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα του Ν. 4308/2014, τα οποία αποτελούν μία προσπάθεια σύμπλευσης με τους διεθνείς λογιστικούς κανόνες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται επίσης σημαντικές αλλαγές στη χρηματοοικονομική αναφορά, λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων των ρυθμιστικών αρχών. Συγκεκριμένα, με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο [Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μορφότυπο – European Single Electronic Format («ESEF»)], ψηφιοποιείται η χρηματοοικονομική αναφορά των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάλυση των σχετικών αναφορών μέσω της χρήσης υπολογιστικών συστημάτων και να βελτιστοποιηθεί η συγκρισιμότητά τους. Επιπλέον, οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη χρηματοοικονομική αναφορά επαναπροσδιορίζονται και εμπλουτίζονται, καθώς ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερες γνωστοποιήσεις για ESG θέματα.
Με βάση τα ανωτέρω, είναι εμφανές πως οι οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά ολοένα και πιο σύνθετες προκλήσεις, συνεπεία των αναγκών της σύγχρονης εποχής, και το μέλλον προμηνύεται ακόμα πιο απαιτητικό. Ως εκ τούτου, θεωρείται υψίστης σημασίας για τις εταιρείες η εξεύρεση έμπειρου προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις ή/και συνεργατών με σχετική εμπειρία προκειμένου να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Η κυρία Ολγα Αλεξίου είναι senior manager, Assurance – Accounting Advisory, Deloitte Greece