Την περασμένη Δευτέρα η Κίνα ανακοίνωσε την αναπάντεχα μεγάλη κάμψη των εισαγωγών και των εξαγωγών της, όμως είναι η Γερμανία που άνοιξε την Τρίτη τον χορό της νέας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης με την ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της έπεσε πέρυσι στο 1,5% από 2,2% που ήταν το 2017. Ο ΟΟΣΑ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη θα εμφανίσουν μια συγχρονισμένη κάμψη των αναπτυξιακών τους ρυθμών.
Ο Σύνθετος Γενικός Δείκτης του διεθνούς Οργανισμού, που έχει σχεδιαστεί για να προβλέπει τις αλλαγές πορείας της παγκόσμιας οικονομίας έξι έως εννέα μήνες προτού αυτές συντελεστούν, υποχωρεί άλλωστε διαρκώς από την αρχή του 2018. «Και μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, ο οικονομικός δείκτης του ΟΟΣΑ συνοδεύεται με στοιχεία που προοιωνίζονται ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης από την αρχικώς εκτιμηθείσα» σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Eντυπωσιακή απώλεια δυναμικής
«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει τον βηματισμό της καθώς μπαίνει στο 2019. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ ίσως είναι μικρότερη του 3%. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο κατά 0,7% του μέσου όρου από το 2010 και κατά 1% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2000-2007. Η απώλεια δυναμικής της παγκόσμιας οικονομίας είναι εντυπωσιακή» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Ειδικότερα, τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται το Bloomberg Economics αφορούν την υποχώρηση των κινεζικών εξαγωγών κατά 4,4% τον περασμένο Δεκέμβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και την υποχώρηση των εισαγωγών κατά 7,6% – η μεγαλύτερη πτώση από το 2016. Ακόμη, την κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης κατά 1,7%, με τη Γερμανία να καταγράφει αρνητική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2018 και ανοικτό το ενδεχόμενο να βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Αφορούν επίσης τις ανησυχίες για την ιταλική οικονομία και τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στην αναπτυξιακή διαδικασία στη Γαλλία. Τέλος, τα στοιχεία αφορούν τη μείωση ενός βασικού βιομηχανικού δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας που ανακοίνωσε το αμερικανικό Institute for Supply Management και την απομειούμενη επίδραση στην οικονομία των φοροελαφρύνσεων που εφάρμοσε ο Τραμπ.