Μπέργκερ έχω σταματήσει να τρώω έξω εδώ και αρκετό καιρό, εκτός αν τύχει να ανακαλύψω κάτι ιδιαίτερο εκεί που δεν το περιμένω. Δεν είναι μόνο η αμφίβολη ποιότητα των υλικών τους, αλλά και το concept, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα καταστήματα που ειδικεύονται σε αυτά, που με κάνουν να τα αποφεύγω. Βρέθηκα όμως σε ένα κατεξοχήν […]
Προσωπική κατάθεση από έναν άνθρωπο που δεν περίμενε ποτέ από τον εαυτό του να διασκεδάζει μαγειρεύοντας με το παιδί του: Το να μαγειρεύεις με ένα μικρό παιδί μπορεί να γίνει απίστευτα δημιουργικό, χαλαρωτικό, ψυχοθεραπευτικό και διασκεδαστικό και για τους δυο σας. Ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά στην κουζίνα – κλισέ ή όχι, μικρή […]
Πώς δουλεύει; Πρόκειται για μια επαναφορτιζόμενη συσκευή που λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα και παράγει ατμό αντί για καπνό. Αποτελείται από δύο μέρη: μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία και έναν ατμοποιητή (το «τσιγάρο» δηλαδή, το οποίο περιλαμβάνει μια ηλεκτρική αντίσταση, τον χώρο αποθήκευσης του υγρού αναπλήρωσης, όπως λέγεται, και το στόμιο). Ενεργοποιώντας την μπαταρία, το υγρό μετατρέπεται σε […]
Πριν από λίγα χρόνια, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος είχε μια ιδέα: να ενώσει ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος, την ύπαιθρο, και να επιστρέψουν σε αυτήν καλλιεργώντας έναν από τους πιο ωφέλιμους καρπούς της ελληνικής γης, το ρόδι. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, βρίσκεται στο τιμόνι μιας πολυμετοχικής εταιρείας, μιας «αυτοδιαχειριζόμενης, κοινωνικής […]
Στο Rock & Balls, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, είχα δοκιμάσει αρκετές φορές κεφτεδάκια συνοδεία κοκτέιλ για να τιμήσω το νέο concept που έφερε στην «αγορά». Νεοϋορκέζικος αέρας και νόστιμο φαγητό, βασισμένο σε μια απλή ιδέα που έλειπε από την πόλη. Πρόσφατα, το επισκέφτηκα ξανά καθώς έμαθα ότι το μενού άλλαξε και την κουζίνα ανέλαβε ένας […]
Αν το δεις από την επιχειρηματική σκοπιά, η ιστορία του Ηλία Μανούσακα είναι αυτό που λέμε success story. Ενας επιχειρηματίας επιστρέφει στην πατρίδα του έπειτα από 20 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό και επενδύει στην παραγωγή ενός ξεχασμένου τοπικού προϊόντος, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή, «πράσινη» επιχείρηση, την Creta Carob (κρητικό χαρούπι, δηλαδή), που εξάγει και ενισχύει […]
Tα απολιθωμένα και σε πολύ καλή κατάσταση διατηρημένα σύκα που βρέθηκαν στο νεολιθικό χωριό Γκιλγκάλ, βόρεια της Ιεριχούς, είναι τα αρχαιότερα σύκα και χρονολογούνται μεταξύ του 9400 και του 9200 π.Χ. Το συκώτι έχει άμεση σχέση με το σύκο, εξ ου και το όνομά του, αφού στην αρχαιότητα τάιζαν με σύκα τους χοίρους και τις […]
Το μοντέρνο μπακάλικο με τα ελληνικά προϊόντα των τοπικών παραγωγών, η χάρη του οποίου έχει φτάσει ως το Λονδίνο, το ήξερα και προτού φτάσω στη Ρόδο. Σπουδαία ιδέα και δουλειά επίσης. Χάρηκα όμως ιδιαίτερα όταν οι φίλοι μου εκεί μας το υπέδειξαν ως το καινούργιο τους στέκι για φαγητό. Από το μενού που υπογράφει ο […]
Τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται φιλοδοξεί να μάθει στα παιδιά μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων το Περιβόλι στη Βάρη, μια οικολογική φάρμα που άνοιξε τις πόρτες της εδώ και περίπου έναν χρόνο. Αυτή τη φορά όμως δεν θα εστιάσουμε στο ευρύτερο έργο του Περιβολιού, αλλά στην κουζίνα του: νόστιμη, […]
Πριν από τρία χρόνια μια μικρή παρέα μαγείρων αποφάσισε να κάνει το δικό της ξεκίνημα στον χώρο της γαστρονομίας εν μέσω της περιβόητης οικονομικής ύφεσης. Αυτό που ήθελαν ήταν να μαγειρέψουν, να περάσουν καλά και να αποκτήσουν εμπειρία. Τα πενιχρά μέσα που διέθεταν διαμόρφωσαν την τελική μορφή της ιδέας τους και γεννήθηκε το Tip The […]
Η λύση του προβλήματος ήταν μονόδρομος. Πεινούσαμε, έβρεχε, δεν είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και τα περισσότερα μεζεδοπωλεία τριγύρω ήταν κλειστά. Πήρα το ρίσκο επάνω μου, ψελλίζοντας ότι μου δίνει καλή εντύπωση: χαρούμενη ταπετσαρία στους τοίχους, μοντέρνα έπιπλα, μικρά λαμπάκια και φωτιστικά δαπέδου. Τα παιδιά του σέρβις φιλικότατα. Δοκιμάσαμε θράψαλο με φάβα και καραμελωμένα […]
Θα αναρωτιέστε ίσως τι δουλειά έχει σε ένα περιοδικό γεύσης μια καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα μια θεολόγος. Η Ιωάννα Κομνηνού κάθεται σήμερα στο «τραπέζι» του ΒΗΜΑGOURMET επειδή μια μέρα είπε στους μαθητές της: «Πάμε να δούμε τι μαγειρεύουν οι άνθρωποι στις κουζίνες τους;». Η θεολόγος του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, του Γεννάδειου, όμως […]
Το καλύτερο μπέργκερ που έχω μέχρι στιγμής δοκιμάσει, το βρήκα σε ένα παλιό καφέ της Νέας Σμύρνης, ούτε καν στην πλατεία της, που τώρα λειτουργεί ως all day στέκι-μπιστρό, χωρίς τίποτε ιδιαίτερο. Τίποτε, εκτός από το πανύψηλο μπέργκερ με αβγό, ζουμερό – σχετικά άπαχο – μπέικον, τραγανό κρεμμύδι, «κρεατένιο» μπιφτέκι και απαράμιλλη σος. Οκτάνα: Κυδωνιών […]
Tα 2-3 σκαλάκια κάτω από το επίπεδο του δρόμου, τα μικρά παράθυρα, τα ξύλινα ψηλά τραπέζια, τα κεραμιδί πλακάκια νεοκλασικού στυλ στο δάπεδο και ο χαμηλός φωτισμός με έκαναν να νιώθω ότι βρίσκομαι σε κάποιο τάπας μπαρ της Βαρκελώνης. Οι ποσότητες του φαγητού βέβαια ήταν σαφώς πιο γενναιόδωρες αλλά με έναν περίεργο τρόπο δεν μας […]
Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί να φτιάξετε ένα βιβλίο με τις συνταγές της γιαγιάς σας; Και πόσοι το έχετε καταφέρει και μάλιστα με τη χρηματοδότηση άλλων; Αν απαντήσετε υποθετικά έστω, αλλά αυθόρμητα στα δύο αυτά ερωτήματα, θα μπορέσετε να καταλάβετε τον λόγο που φιλοξενούμε σήμερα, σε αυτήν εδώ τη στήλη, την Αλεξάνδρα Στράτου. Μια νεαρή […]
Κολοκυθοκεφτέδες, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λουκάνικο χωριάτικο, τηγανητές πατάτες, spring rolls με ανθότυρο και μαυροκούκι, ντολμαδάκια, κεφτεδάκια, λαχανικά με ψητό χαλούμι… Ο κατάλογος στην Κάππαρη είναι μακρύς και θυμίζει κλασικό και μαζικό μεζεδοπωλείο από αυτά που ναι μεν προσέχουν τα υλικά τους, αλλά μέχρις ενός σημείου τη δημιουργικότητα των πιάτων τους. Θα ξαναπήγαινα για χαλαρό […]
Πώς μας ήρθε τώρα αυτό Αν κοντοσταθήκατε στην αρχική ερώτηση, τότε μάλλον δεν θα έπρεπε να σας νοιάζει πώς ήρθε σε μας να ασχοληθούμε με το θέμα, αλλά στο γιατί εσείς αποφασίσατε να το διαβάσετε. Πέρα όμως από τους δικούς σας λόγους – που ενδεχομένως μπορεί να είναι και η απλή περιέργεια – έχουμε πράγματι […]
Αν πριν από μερικά χρόνια μού έλεγαν ότι θα καθυστερώ στο σουπερμάρκετ για να διαβάζω τα ψιλά γράμματα στις συσκευασίες, δεν θα το πίστευα. Αν μου έλεγαν ότι θα έψαχνα να βρω τα πού και τα πώς της παραγωγής των προϊόντων και θα αναζητούσα βιολογικά καταστήματα και δυσεύρετα βαζάκια, θα απαντούσα «αποκλείεται». Οχι επειδή ήμουν […]
Τα είχα συναντήσει στα ράφια των σουπερμάρκετ, τα είχα δοκιμάσει, και πάντα μου κινούσε την περιέργεια η σφραγίδα-καρτ βιζίτ που είχαν στο σακουλάκι τα όσπρια της Agrino. Ετσι κρατώντας στα χέρια μισό κιλό φακές αποφάσισα να αναζητήσω όσα με ένοιαζε να μάθω πίσω από αυτά που διάβαζα στη συσκευασία. «Φακές ψιλές Φαρσάλων. Ονομα και τόπος […]
Στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα δεν πήγαινα συχνά, αν και κάτοικος νοτίων προαστίων. Προσφάτως όμως ανακάλυψα έναν πολύ καλό λόγο για να την επισκέπτομαι τις Κυριακές τα μεσημέρια. Είναι το brunch του Momo που μάλλον δεν αποτελεί μυστικό αν κρίνω από την κοσμοσυρροή. Τα αφράτα πανκέικ ήρθαν συνοδεία σπιτικής μαρμελάδας φράουλα, σιρόπι σφενδάμνου και πραλίνας […]