Στη διασταύρωση των οδών Υπαπαντής και Μητροπολίτου Μελετίου στην Καλαμάτα βρίσκεται το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη. Ενα μαγαζί που άνοιξε για πρώτη φορά το 1958 για να μετατραπεί σύντομα σε οινοπαντοπωλείο από τον ιδιοκτήτη του Γρηγόρη Χρυσομάλλη.

Τα χρόνια πέρασαν και το 2014 το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη έγινε ένα σύγχρονο παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο. Μάλιστα, στον τοίχο που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο-βιτρίνα υπάρχει η ταμπέλα του παλιού καταστήματος που είχε φιλοτεχνηθεί από τον αυτοδίδακτο μεσσήνιο ζωγράφο και αγιογράφο Παναγιώτη Λαζαρή. Στα ράφια του υπάρχουν επιλεγμένα προϊόντα, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αλλά κι από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, καθώς το μαγαζί δεν έχει χάσει την ταυτότητα του μπακάλικου. Ζυμαρικά, παξιμάδια, ελιές, γλυκά του κουταλιού, μέλια, ελαιόλαδα, ξίδια, αρτοποιήματα, κρασιά, και τσίπουρα γίνονται ένα φυσικό ντεκόρ προς πώληση ενώ στα τραπέζια σερβίρεται από το πρωί καφές. Από το μεσημέρι και έπειτα ανοίγει η κουζίνα. Οι μεζέδες και τα πιάτα προσεγμένα, με πολύ καλή αξιοποίηση των τοπικών πρώτων υλών και δημιουργική διάθεση. Δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ ο τραβηχτός μπακαλιάρος (από τα καλύτερα ελληνικά σούσι!), το τραχανότο με παστό, πράσο και κρέμα σφέλας, το χταπόδι ξιδάτο με πουρέ φασολιών, οι ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα ταχίνι.

Οι υπόλοιποι τίμησαν δεόντως και είχαν να πουν τα καλύτερα για τη μανιάτικη μακαρονάδα με χωριάτικο τηγανιτό αυγό, καβουρδισμένη μυζήθρα και καπνιστό αλάτι, τα μανιτάρια με πράσο και φρέσκο θυμάρι, την πράσινη σαλάτα με καπνιστή πέστροφα Ταϊγέτου, το φιλέτο κοτόπουλο με κρούστα λαλαγγιού και σάλτσα πορτοκαλιού. Η μουσική συνοδεύει χωρίς να καλύπτει, η ρετρό ατμόσφαιρα δεν σ’ αφήνει να φύγεις και οι άνθρωποι του μαγαζιού είναι εξυπηρετικότατοι και φιλικοί. Αξίζει να περάσεις από εδώ, αν έρθεις εκδρομή στην Καλαμάτα. Άλλωστε είναι μόνο 2,5 ώρες από την Αθήνα!

Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη: Υπαπαντής 32, Καλαμάτα, τηλ. 2721082759