Η άνοια είναι μια ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση στις διανοητικές και κοινωνικές ικανότητες σε βαθμό που επηρεάζεται η καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Κάποια από τα πιο γενικά χαρακτηριστικά της είναι έκπτωση της μνήμης, της λογικής, της κριτικής ικανότητας και της γλώσσας. Μπορεί επιπλέον να υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα, καθώς και μη φυσιολογική συμπεριφορά. Η άνοια αφορά πολλούς. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, υπάρχουν κάποιες δυσοίωνες προβλέψεις οι οποίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια θα τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050, κάτι που ωθεί το σύνολο των επιστημόνων να στρέψει την προσοχή του στην πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης και κοινωνικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα επιπλέον όπλο για την πρόληψη της άνοιας ενδέχεται να είναι ο καφές.
Επιστήμονες από τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια 6.467 γυναίκες που κατά την έναρξη της μελέτης ήταν πάνω από 65 χρόνων προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο «The Journals of Gerontology» έδειξαν ότι στο τέλος της έρευνας όσες κατανάλωναν καθημερινά μέτριες ποσότητες καφεΐνης (γύρω στα 260 mg, που αντιστοιχούν σε περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ ή 5 φλιτζάνια τσάι) είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν ελάχιστο έως καθόλου καφέ (λιγότερο από 64 mg την ημέρα κατά μέσο όρο). Την ίδια προστασία αποκόμιζαν και όσον αφορά άλλα νοητικά προβλήματα, όπως η ήπια νοητική διαταραχή που συχνά αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας.
Το εύρημα αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η ποιότητα του ύπνου, το σωματικό βάρος, το ιστορικό κατάθλιψης, η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατανάλωση αλκοόλ και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά γυναίκες, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για τους άνδρες.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Καθαρές δουλειές
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ρότερνταμ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 άνδρες και γυναίκες, οι οικιακές δουλειές μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών κατά τρία χρόνια. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους άνδρες, αφού η καθαριότητα του σπιτιού τούς χαρίζει μετά βίας έναν επιπλέον χρόνο ζωής, σε αντίθεση με τις κηπουρικές εργασίες, που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 2,7 χρόνια.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Τσιγάρο και HIV
Δημοσίευση ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στο «Journal of Infectious Diseases» αναφέρει πως το τσιγάρο έχει διπλάσια επίπτωση για όσους νοσούν από AIDS από τον ίδιο τον ιό του HIV.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας 40χρονος ασθενής με AIDS που είναι καπνιστής συντομεύει τη διάρκεια της ζωής του κατά 6,3 (οι γυναίκες) έως 6,7 χρόνια (οι άνδρες), σε σχέση με έναν συνομήλικο μη καπνιστή ασθενή. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα οκτώ χρόνια, μόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Αν, όμως, ο ασθενής κόψει το κάπνισμα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ