Οι εναλλακτικές θεραπείες πολλές φορές αντιμετωπίζονται με καχυποψία –τις περισσότερες φορές επειδή δεν ξέρουμε πολλά για αυτές. Μία εξ αυτών, η υπνοθεραπεία, έχει να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις και πορεύεται πλάι πλάι με την κλασική ιατρική. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν γνωρίζουμε ούτε τι είδους θεραπεία είναι ούτε τι προσφέρει. Ο κύριος Χαράλαμπος Σολέας, εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και Σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης, βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Η υπνοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική μορφή θεραπείας μέσω της ύπνωσης, η οποία στηρίζεται σε τεχνικές χαλάρωσης. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση και στον χειρισμό διαφόρων προβλημάτων της ψυχικής και σωματικής υγείας (ρύθμιση της πίεσης, έλεγχο του πόνου, αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολέμηση των μολύνσεων, αντιμετώπιση της ψωρίασης, του εκζέματος, του άσθματος, διακοπή του καπνίσματος και της βουλιμίας, αντιμετώπιση των ναυτιών και των εμετών λόγω χημειοθεραπείας, καθώς και των φοβιών, του άγχους, των πονοκεφάλων). Η ύπνωση είναι μια φυσιολογική κατάσταση του νου. Πολλές φορές μέσα στην ημέρα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση χωρίς να το γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, τη στιγμή που ξυπνάμε και αμέσως προτού αποκοιμηθούμε, όταν κοιτάζουμε χαλαρώνοντας τον ορίζοντα στη θάλασσα, εν ολίγοις όταν ο νους μας ξεφεύγει και βρίσκεται σε χαλαρή κατάσταση. Στην υπνοθεραπεία χρησιμοποιούμε αυτή την κατάσταση του μυαλού προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον να ξεπεράσει μια σειρά από προβλήματα.
Ο υπνοθεραπευτής, βάζοντας σε κατάσταση ύπνωσης τον ενδιαφερόμενο, θα χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες τεχνικές ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο θεραπευτής υποβάλλει τον ασθενή σε κάποια πράγματα, όμως ο δεύτερος παραμένει ξύπνιος, ελέγχει τις σκέψεις και τις πράξεις του. Στην ουσία, βρίσκει ανακούφιση και καταπράυνση επειδή η προσοχή του αποσπάται και απομακρύνεται από αυτά που τον ενοχλούν, είτε πρόκειται για πόνο είτε για άγχος. O θεραπευτής σε καμία περίπτωση δεν διατάζει ή κατευθύνει τον ασθενή, αλλά του προτείνει να βιώσει διαφορετικές εμπειρίες. Κατά την ύπνωση ο θεραπευτής καλεί τον ασθενή να χαλαρώσει και να εστιάσει την προσοχή του στον εσωτερικό του κόσμο, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να τροποποιήσει τις αντιλήψεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Γι’ αυτό και η υπνοθεραπεία ονομάστηκε τεχνολογία αλλαγής ή ψυχολογία αλλαγής. Σε αρκετές περιπτώσεις διαγνωσμένων ασθενειών η υπνοθεραπεία χρειάζεται να γίνει συμπληρωματικά με την ιατρική αγωγή, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος καρδιοπαθής έχει την εντολή από τον ιατρό του να κόψει το κάπνισμα και να χάσει βάρος το συντομότερο. Με τη βοήθεια της υπνοθεραπείας μπορεί να ενισχυθεί άμεσα, ώστε να κάνει τις αλλαγές που θέλει».
Τα διεθνή προγράμματα Υπνοθεραπείας και NLP διδάσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο από τον κ. Χαράλαμπο Σολέα. Το πρόγραμμα υπνοθεραπείας ξεκινάει στην Αθήνα αύριο Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού τον Ιανουάριο του 2017. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.better-world.gr.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Χωρίς συμπόνια
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέλυσαν τις απαντήσεις 104.365 εθελοντών από 63 χώρες για να αξιολογήσουν τη συμπόνια που ένιωθαν προς τους άλλους, καθώς και την ενσυναίσθησή τους. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι πιο συμπονετικοί άνθρωποι του κόσμου κατοικούν στον Ισημερινό και ακολούθως στη Σαουδική Αραβία, το Περού, τη Δανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 8 (από τους πιο συμπονετικούς στους λιγότερο συμπονετικούς), η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 3, μαζί με πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ο λαός με τη μικρότερη συμπόνια για τους άλλους είναι οι Λιθουανοί.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ