Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο τα ολέθρια αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιβαρύνει από τους πνεύμονες μέχρι την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά οι νεότερες έρευνες την κατηγορούν και για κάτι ακόμη που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε: επιστήμονες από τη London School of Economics (LSE) ισχυρίζονται πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για δεκάδες τροχαία κάθε χρόνο, ενδεχομένως διότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου επιδρούν στις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια πέντε χρόνων και παρατήρησαν ότι κάθε αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου κατά μόλις ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα συνοδευόταν από αύξηση κατά 2% στα τροχαία δυστυχήματα στα αστικά κέντρα.

Το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από τα οχήματα που μεταξύ άλλων καίνε ντίζελ και αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα στο Λονδίνο και άλλες μεγαλουπόλεις. Βεβαίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς ρύπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια και το όζον. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όμως, από τους ρύπους αυτούς το διοξείδιο του αζώτου και ίσως κάποια άλλα αέρια εμπλέκονται στα τροχαία και όχι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και προκαλούν βλάβες στην υγεία.

Προσπαθώντας να αναλύσουν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες εικάζουν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη φυσική κατάσταση των οδηγών (κόπωση, μείωση της προσοχής ή και μείωση των χρόνων αντίδρασης), αλλά υπάρχουν και σωματικές συνέπειες που αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση (π.χ. κνησμός στη μύτη) ή μείωση της ορατότητας. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που αφορούν μόνο τη Βρετανία, οι ερευνητές, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
Δεμένη οικογένεια

Στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association» οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας δημοσίευσαν αποτελέσματα μελέτης σε 2.351 άτομα άνω των 41 ετών, για μία μέση περίοδο πέντε ετών. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από εγκεφαλικό είναι κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερος για όσους ποτέ δεν παντρεύτηκαν, σε σχέση με όσους ήταν συνεχώς παντρεμένοι. Για τους διαζευγμένους ή τους χήρους, ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από εγκεφαλικό ήταν 23% και 25% μεγαλύτερος αντίστοιχα. Για όσους είχαν χωρίσει ή χηρεύσει πάνω από μία φορές, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος κατά 39% και 40% αντίστοιχα. Δεν υπήρχε διαφοροποίηση στον αυξημένο κίνδυνο μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως η οικογενειακή κατάσταση στο παρόν και κατά το παρελθόν μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρόγνωση ενός ασθενούς έπειτα από ένα εγκεφαλικό.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Πεντικιούρ και πιθανότητες
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι τα νύχια από τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών μαρτυρούν πόσο πιθανό είναι να εκδηλώσει κάποιος καρκίνο του πνεύμονα. Αφού παρακολούθησαν επί 12 χρόνια 840 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών παρατήρησαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα νύχια των ποδιών τους είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα. Η μέτρηση της νικοτίνης από τα νύχια των ποδιών είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, διότι επειδή μεγαλώνουν με αργό ρυθμό, η περιεκτικότητά τους σε αυτή την ουσία είναι πολύ πιο σταθερή από ό,τι στο αίμα ή στα ούρα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ