ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα) 3 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα 6 20 γρ. ζάχαρη 50 γρ. βούτυρο γάλακτος τύπου Κερκύρας 50 ml λευκό ξίδι 150 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 600 γρ. baby σπανάκι, χονδροκομμένο 250 γρ. καλαθάκι Λήμνου, σε κομμάτια 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ EKTEΛΕΣΗ Πασπαλίζουμε τα αχλάδια με τη ζάχαρη. Σε ένα τηγάνι, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 250 γρ. λευκούς γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ 1.200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από την ουρά 2 κρεμμύδια, το ένα ολόκληρο, το άλλο ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, η μία ολόκληρη, η άλλη ψιλοκομμένη 3 καρότα, το ένα ολόκληρο, τα άλλα δύο σε κύβους* 1 πράσο, κομμένο στα 2, το μισό μέρος ψιλοκομμένο 500 γρ. […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 γρ. λευκούς γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ 200 γρ. έγχρωμους γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ 2 κρεμμύδια, σε κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 πράσο, σε ροδέλες 200 γρ. ώριμες ντομάτες, σε κυβάκια 8 λιαστές ντομάτες, σε καρέ 3 καρότα, σε κυβάκια 500 γρ. σελινόριζα, σε κυβάκια 100 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 2 κ.σ. βούτυρο 50 ml χυμό λεμονιού 20 γρ. ζάχαρη 500 γρ. μήλα Ζαγοράς Πηλίου, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια 1 κ.σ. λευκό ξίδι 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 4 χοιρινές κοτολέτες, χωρίς το κόκαλο ½ ματσάκι θυμάρι, ψιλοκομμένο, και λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα 200 ml λευκό γλυκό κρασί Σάμου […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-8 άτομα) 4 μήλα Ζαγοράς Πηλίου 750 ml λευκό γλυκό κρασί Σάμου 750 ml νερό 650 γρ. ζάχαρη 1 γρ. κρόκο Κοζάνης και λίγες ίνες επιπλέον, για το σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη, τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 4 φέτες χωριάτικο ψωμί 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 150 ml ρακόμελο 10 αποξηραμένα σύκα «Ταξιάρχης Β. Ευβοίας», κομμένα στα 4 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι 20 κόκκους κόκκινου πιπεριού 1 ραντίτσιο, ψιλοκομμένο 500 γρ. ανθότυρο, σε κύβους ισομεγέθεις με τα κομμάτια των σύκων ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αραδιάζουμε τις φέτες […]
ΥΛΙΚΑ (για 6-10 άτομα) 100 ml γλυκό κρασί Σάμου 10 αποξηραμένα σύκα «Ταξιάρχης Β. Ευβοίας» 2 κλωνάρια φασκόμηλο 10 κόκκους πιπεριού 10 φέτες προσούτο Ευρυτανίας 1 ματσάκι ρόκα, τα φύλλα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το κρασί, τα σύκα, το φασκόμηλο και το πιπέρι και τα βράζουμε έως ότου εξατμιστεί το […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 1 κιλό τσακώνικες μελιτζάνες 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο και λίγα επιπλέον φύλλα, για το γαρνίρισμα 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση 30 ml λευκό ξίδι 70 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 200 γρ. φέτα, σε κυβάκια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 χταπόδι (600 γρ.), καθαρισμένο* και κομμένο σε μικρά κομμάτια 500 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί 300 γρ. ώριμη ντομάτα, τριμμένη 1 φύλλο δάφνης 1 κιλό τσακώνικες μελιτζάνες αλάτι και πιπέρι ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε […]
YΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 500 γρ. φάβα 1 κρεμμύδι, σε φέτες 1 καρότο, σε ροδέλες 1 φύλλο δάφνης 3 ml μελάνι σουπιάς* 50 ml έ.π. ελαιόλαδο χυμό από 1 λεμόνι 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες + 1 επιπλέον για το γαρνίρισμα ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 5 αβγά 2 κ.σ. (περίπου) αλεύρι 300 ml ηλιέλαιο, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κιλό αρνίσιο μπούτι, σε μερίδες 100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε ροδέλες {{{ moto }}} 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 ml λευκό ξηρό κρασί αλάτι και πιπέρι 1 κιλό διάφορα χόρτα (μυρώνια, βλίτα, σέσκουλα, λάπατα, αντίδια, ζοχοί, κ.λπ.), καθαρισμένα και χονδροκομμένα 50 γρ. μαύρες […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 βάζο των 500 ml) ½ ματσάκι φρέσκο λεμονοθύμαρο (ή θυμάρι), χονδροκομμένο φλούδες και χυμό και χυμό από 2 λεμόνια, ακέρωτα 10 γρ. χονδρό αλάτι {{{ moto }}} 1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο 60 ml αγουρέλαιο (όταν είναι στην εποχή του) ή έ.π. ελαιόλαδο 5 αστεροειδείς γλυκάνισους 500 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής ΠΟΠ EKTΕΛΕΣΗ […]
YΛΙΚΑ (για δύο μικρές πίτες) Για τη ζύμη 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 2 κ.σ. αγουρέλαιο (όταν είναι στην εποχή του) ή έ.π. ελαιόλαδο 1 πρέζα αλάτι 200 ml νερό, χλιαρό Για τη γέμιση 50 γρ. πλιγούρι 300 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής ΠΟΠ, χωρίς κουκούτσι, σε κομματάκια 50 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 κιλό πράσα, σε ροδέλες 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 150 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 150 γρ. σύγλινο, σε φέτες αλάτι, πιπέρι 250 γρ. τυρί μετσοβόνε ΠΟΠ, τριμμένο Για την μπεσαμέλ 1 κ.σ. βούτυρο 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό 100 γρ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι 100 γρ. λευκό σουσάμι 500 γρ. τυρί μετσοβόνε ΠΟΠ, σε ροδέλες 5 αβγά, χτυπημένα 150 ml ηλιέλαιο μερικές ολόκληρες φράουλες, για το γαρνίρισμα Για τη μαρμελάδα φράουλα 500 γρ. φράουλες, κομμένες στη μέση 150 γρ. ζάχαρη 5 γρ. κόκκοι πιπεριού 50 ml ξίδι μπαλσάμικο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια […]