Tο ελαιόλαδο είναι η καρδιά της μεσογειακής μαγειρικής και το πλούσιο γευστικό του προφίλ μπορεί να μετατρέψει ένα απλό γεύμα σε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Είτε πρόκειται για ένα έντονα πικάντικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που ενισχύει μια πιπεράτη σάλτσα ντομάτας ή εξισορροπεί τη λιπαρότητα σε μια κρεμώδη μακαρονάδα, είτε για ένα ήπιο φρουτώδες, που εναρμονίζει μια συνταγή με θαλασσινά, το σωστό pairing μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο ζυμαρικών.

Τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα είναι γνωστά για το πολύπλοκο αρωματικό τους προφίλ και τις συχνά πικάντικες γεύσεις τους, που τα καθιστούν ιδανικά για συνδυασμό με διάφορα πιάτα ζυμαρικών. Παρακάτω θα δείτε ποιες συνταγές θα συνδυάσετε με τρεις ελληνικές ποικιλίες ελαιολάδου, μια πιο ήπια όπως το μανάκι, μια μεσαίας έντασης όπως η κορωνέικη και μια πιο έντονα πικρή και πικάντικη όπως η τσουνάτη.

Μανάκι

Προφίλ: Έντονο φρουτώδες άρωμα βοτάνων του αγρού, ντομάτας, πράσινης ελιάς, αμυγδάλου και μπανάνας με ήπια πικρή γεύση και μεσαία πικάντικη επίγευση.

Δένει αρμονικά με:

  • Λινγκουίνι με πέστο: Η ήπια λεπτή γεύση του δεν θα υπερνικήσει το βασιλικό, το σκόρδο και το κουκουνάρι του πέστο.
  • Ζυμαρικά scampi με γαρίδες: Οι ελαφριές, φρουτώδεις νότες του συνδυάζονται ιδανικά με την απαλή γεύση της γαρίδας και τη φρεσκάδα του λεμονιού.

    Φωτό: Shutterstock

  • Σπαγγέτι με κυδώνια: Η λεπτή φρουτώδης γεύση του συνδυάζεται υπέροχα με οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά, ενισχύοντας τη γλύκα τους.
  • Ζυμαρικά με λεμόνι και ρικότα: Η απαλή γλυκύτητά του συμπληρώνει τη δροσιά του λεμονιού και την κρεμώδη ρικότα. Μερικές σταγόνες φρέσκου ελαιολάδου στο τελείωμα θα ενισχύσουν τις γεύσεις.
  • Orecchiette με πικρά χορταρικά: Η ήπια πικράδα του συγκεκριμένου ελαιολάδου συνδυάζεται ιδανικά με τα πικρά χόρτα προσθέτοντας ένα απαλό φινίρισμα.
  • Ζυμαρικά με σπανάκι και φέτα: Οι νότες αμυγδάλου που διακρίνουν το μανάκι συνδυάζονται ιδανικά με τη φέτα και το γήινο σπανάκι, δίνοντας μια ελληνική πινελιά στο πιάτο.

Κορωνέικη

Προφίλ: Μεσαίας έντασης φρουτώδες άρωμα και πικρή γεύση με πικάντικη επίγευση και νότες από φρεσκοκομμένο χορτάρι, ραδίκι, ντομάτα και αγκινάρα.

Δένει αρμονικά με:

  • Pasta alla puttanesca: Το έντονο γευστικό προφίλ του ελαιολάδου μπορεί να δαμάσει τα αλμυρά υλικά αυτού του πιάτου, όπως ο γαύρος, η κάπαρη και οι ελιές.
  • Ζυμαρικά με ψητά λαχανικά: Το ελαιόλαδο ενισχύει τη γεύση του κολοκυθιού και της πιπεριάς πάνω από τα ζυμαρικά.
  • Pasta primavera: Ιδανικό για πιάτα που προβάλλουν φρέσκα εποχικά λαχανικά, καθώς η απαλότητά του επιτρέπει στις γεύσεις τους να αναδειχθούν.

    Φωτό: Shutterstock

  • Σπαγγέτι με λουκάνικο και λάχανο: Οι πικάντικες νότες του ανταποκρίνονται σε δυνατά συστατικά όπως το λουκάνικο και το λάχανο.
  • Ζυμαρικά με pesto rosso: Οι βοτανικές νότες της κορωνέικης ταιριάζουν ιδανικά με τις πλούσιες γεύσεις της λιαστής ντομάτας, του σκόρδου και της παρμεζάνας σε αυτή την παραλλαγή πέστο.
  • Ζυμαρικά με λιαστές ντομάτες και ελιές: Οι φρουτώδεις και πιπεράτες νότες του συγκεκριμένου ελαιολάδου ενισχύουν τις πλούσιες, αλμυρές γεύσεις της λιαστής ντομάτας και της ελιάς.

Τσουνάτη

Προφίλ: Έντονο, φρουτώδες με χαρακτηριστικά αρώματα πράσινου χόρτου, φύλλων ελιάς, αγκινάρας, ντομάτας, πράσινης μπανάνας. Χαρακτηριστικά πικρή γεύση και πικάντικη επίγευση.

Δένει αρμονικά με:

  • Spaghetti aglio e olio: Η έντονη, πιπεράτη γεύση της τσουνάτης λειτουργεί υπέροχα σε αυτό το απλό πιάτο με σκόρδο και ελαιόλαδο, προσθέτοντας βάθος.
  • Fettuccine alfredo: Η έντονα πικρή και πικάντικη γεύση της ποικιλίας συνδυάζεται ιδανικά με κρεμώδεις σάλτσες, εξισορροπώντας τη λιπαρότητα και προσθέτοντας ένα βοτανικό φινίρισμα.
  • Pasta arrabbiata: Με το πιπεράτο προφίλ του, ενισχύει την πικάντικη γεύση αυτού του φλογερού πιάτου με βάση την ντομάτα, προσθέτοντας πολυπλοκότητα και βάθος στη θερμότητά του.
  • Ταλιατέλες με άγρια μανιτάρια: Η στιβαρή, γήινη γεύση της τσουνάτης συμπληρώνει τις βαθιές γεύσεις των άγριων μανιταριών, δημιουργώντας ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο ζυμαρικών.

    Φωτό: Shutterstock

  • Σπαγγέτι καρμπονάρα: Η έντονα πικάντικη γεύση της τσουνάτης εξισορροπεί τη λιπαρότητα των αβγών και της πανσέτας σε αυτό το κλασικό πιάτο, χωρίς να βαραίνει την κρεμώδη υφή του.
  • Bucatini με cacio e pepe: Οι βοτανικές νότες και η πικρή γεύση της συγκεκριμένης ποικιλίας προσφέρουν μια ευχάριστη αντίθεση με την οξύτητα του pecorino Romano και του μαύρου πιπεριού σε αυτό το διάσημο πιάτο.

Μικρό  tip

Ακόμα και αν χρησιμοποιήσατε ήδη για την παρασκευή της σάλτσας, μην ξεχνάτε να τελειώνετε το πιάτο ραντίζοντας πάντα με φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Επιλέξτε την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά καθώς και με το γευστικό προφίλ του πιάτου.

Συμβουλές για τη χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα ζυμαρικά

Για σάλτσες με βάση το τυρί ή κρεμώδεις: Ραντίστε με ένα πικρό και πικάντικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να εξισορροπήσετε τη λιπαρότητα και να δώσετε ένταση.

Για σάλτσες με βάση την ντομάτα: Ένα βοτανικού χαρακτήρα ή ένα πικάντικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να ανεβάσει την οξύτητα και να ενισχύσει τη γεύση της ντομάτας.

Για ζυμαρικά με θαλασσινά: Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με έντονο φρουτώδες άρωμα και ήπια πικρή και πικάντικη γεύση θα αναδείξει τα θαλασσινά ενισχύοντας ευχάριστα τις φίνες γεύσεις τους χωρίς να τις καλύψει.