Αφήνοντας πίσω το λιμάνι της Τήνου και πηγαίνοντας προς τα ενδότερα του νησιού, ο δρόμος οδηγεί στο εύφορο οροπέδιο της Λιβαδερής στον οικισμό Φαλατάδο, εκεί όπου βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά του νησιού, ένας τόπος που έχει καταφέρει να κρατήσει ζωντανή και αναλλοίωτη την αυθεντικότητα της Τηνιακής παράδοσης, παρά το πέρασμα του χρόνου. Τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού διασταυρώνονται κάτω από τοξωτές καμάρες και καταλήγουν σε ασβεστωμένα σπίτια με βοτσαλωτές αυλές, στολισμένες από ολάνθιστες βουκαμβίλιες.
Στην «καρδιά» του χωριού, ξεχωρίζει επιβλητική και μεγαλοπρεπής η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο, ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης για την κοινότητα του οικισμού από το 1901. Ακριβώς από κάτω στον προαύλιο χώρο, στα χαρακτηριστικά κίτρινα σκαλιά, υπάρχει ένα μικρό φιλόξενο στέκι, ένας γαστροκαφενές όπου ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μία παρέα. Το Κλούκι είναι μία κουκίδα στον ετερόκλητο χάρτη της Τήνου, αλλά και μία αφορμή για να θέλουμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο νησί.
Πώς ξεκίνησαν όλα; Από ένα παλαιότερο στέκι, το «Αντάμωμα», αλλά κυρίως από μία παρέα τριών ατόμων, του Γιώργου Τσαρτσίδη, της συντρόφου του Ιωάννας Μανθάτη και του αδερφού της Γιώργου. «Ήταν κάτι που προέκυψε αυθόρμητα χωρίς πολλές σκέψεις», λέει ο Γιώργος Μανθάτης και ξετυλίγει το κουβάρι μίας συναρπαστικής ιστορίας με γεύση από μάραθο και άρωμα μανόλιας!
Από το «Αντάμωμα» στο «Κλούκι», ποια είναι η ιστορία που κρύβεται στον χώρο;
Όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν επισκέφτηκα το Αντάμωμα. Το μαγαζί ήταν γνωστό για τα γλυκά του και κυρίως για την πορτοκαλόπιτα. Από την αρχή ο χώρος και η ενέργεια του μέρους με μάγεψαν. Ήταν αργά το απόγευμα, είχε αρχίσει να σουρουπώνει και τα χρώματα του ουρανού είχαν πάρει αποχρώσεις έντονου ροζ και μωβ. Η εικόνα αυτή μου έχει μείνει αξέχαστη, ακόμα θεωρώ πως η ώρα αυτή είναι η καλύτερη για να επισκεφτείς το «Κλούκι».
Πώς γεννήθηκε η απόφαση να ανοίξετε το «Κλούκι» στον Φαλατάδο και τι ήταν αυτό που σας ένωσε για να τολμήσετε αυτό το κοινό βήμα;
Μας ένωσε η κοινή μας αγάπη για την εστίαση και την φιλοξενία. Παρότι οι δύο από τους τρεις προερχόμαστε από διαφορετικούς κλάδους, πάντα ονειρευόμασταν το δικό μας μαγαζί. Η Τήνος δεν ήταν εξαρχής η επιλογή μας. Προέκυψε ύστερα από επισκέψεις στο νησί όπου σιγά σιγά αρχίσαμε να το ερωτευόμαστε. Το νησί αυτό μας έδωσε την αίσθηση πως διαφέρει από τα υπόλοιπα, εκεί ηρεμούσαμε πραγματικά και απολαμβάναμε την απλότητα, τη φιλοξενία των κατοίκων και το αυθεντικό φαγητό. Φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2021 όπου κανονίζουμε μία οινική γευσιγνωσία στον αμπελώνα του Τ- ΟΙΝΟS. Γινόμαστε φίλοι με τον οινολόγο, Θάνο Γεωργίλα και ύστερα στο γεύμα που ακολούθησε στο εστιατόριο «Θαλασσάκι» μας εκμυστηρεύεται πως εφόσον μας αρέσει τόσο το νησί, έχει ακούσει πως οι ιδιοκτήτες του «Αντάμωμα» σκέφτονται να το δώσουν. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το ταξίδι μας.
Το όνομα «Κλούκι» είναι γλυκό και τρυφερό, πώς το επιλέξατε;
Ακριβώς αυτό! «Κλούκι» στην τηνιακή διάλεκτο, αποκαλούμε οτιδήποτε μικρό, γλυκό και χαριτωμένο, και συχνά τα κουτάβια, εξού και το λογότυπό μας. Στο γεύμα που ανέφερα προηγουμένως, ο Φραγκίσκος, δηλαδή ο σερβιτόρος ο οποίος μας εξυπηρετούσε, ανέφερε τη λέξη «κλούκι». Μας άρεσε πολύ και έτσι το κρατήσαμε.
Ας παίξουμε λίγο με τις ώρες της μέρας, αφού τo «Κλούκι» είναι all day! Θέλουμε ένας από εσάς να μας προτείνει το ιδανικό πιάτο για πρωινό, ο άλλος για μεσημεριανό ή απογευματινό και ο τρίτος για βραδινό τσιμπολόγημα με φίλους.
Ιωάννα: Καγιανάς με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και πέτρωμα Τήνου
Γιώργος Τ.: Κιουνεφέ με τυριά Τήνου και παγωτό φιστίκι Αιγίνης
Γιώργος Μ.: Κεφτεδάκια τηγανιτά με σως γιαουρτιού
… και τα κοκτέιλ; Πώς εντάσσονται στη φιλοσοφία του «Κλούκι»;
Πιστεύουμε πως η αυθεντικότητα ξεκινάει από τα τοπικά προϊόντα και έτσι προσπαθούμε να δημιουργούμε κοκτέιλ βασισμένα σε αυτά. Η φιλοσοφία μας βασίζεται σε δύο ακρογωνιαίους λίθους: Tην κυκλική οικονομία και την αγάπη για την τοπική ύλη! Δημιουργούμε κοκτέιλ που δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και ηθικά υπεύθυνα. Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές για να αναδείξουμε την ουσία κάθε υλικού. Το Hot doggie με τεκίλα, πιπεριά Φλωρίνης, κόλιανδρο, μάραθο, τσίλι πιπεριά και το Spritz με τσίπουρο, cordial εσπεριδοειδών, ροδάκινο, λευκό κρασί, και σόδα με σύκο, είναι δύο επιλογές που ξεχωρίζουν από τη λίστα μας.
Αν το «Κλούκι» ήταν άρωμα, γεύση, εικόνα, ήχος τι θα ήταν;
Αν ήταν άρωμα, τα άνθη της μανόλιας στην πλατεία, αν ήταν γεύση μάραθος, αν ήταν εικόνα τα κίτρινα σκαλάκια του μαγαζιού και αν ήταν ήχος, θα ήταν ο χτύπος της καμπάνας του ναού της Αγίας Τριάδας-Αγίου Ιωάννη.
Τι σημαίνει «φιλοξενία» για εσάς και πώς την εκφράζετε στους ανθρώπους που επισκέπτονται το «Κλούκι»;
Είναι η τέχνη να μετατρέπεις τον επισκέπτη σε φίλο. Να του προσφέρεις όχι μόνο καφέ ή φαγητό, αλλά μία γνήσια εμπειρία ανθρωπιάς, σεβασμού και φροντίδας που θα τον κάνει να θέλει να ξαναγυρίσει. Είναι το να δίνεις κάτι παραπάνω από αυτό που πληρώνει. Ένα χαμόγελο, μία συμβουλή, ένα μικρό δώρο, τον χρόνο σου για να τον ακούσεις. Είναι να τον αφήνεις με την αίσθηση ότι δεν ήταν απλώς πελάτης, αλλά καλεσμένος. Η φιλοξενία με μία φράση για εμάς είναι “taking care of humans”.
Πολλοί νέοι επιστρέφουν ή επενδύουν στην ελληνική ύπαιθρο. Πιστεύετε πως η επαρχία είναι τελικά το μέλλον;
Βλέπουμε πολλά νέα εγχειρήματα να ξεπηδούν σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, και πολλά από αυτά στρέφονται στην αυτάρκεια, τον βιώσιμο τουρισμό, την εκπαίδευση, την ευεξία. Ο κόσμος επίσης στηρίζει αυτά τα εγχειρήματα γιατί το έχει ανάγκη. Έχει ανάγκη να ξεφεύγει. Οι πόλεις σήμερα μας πνίγουν. Ζούμε σε αυτές περισσότεροι από όσους εκείνες αντέχουν και καταλήγουμε να τις κάνουμε μη βιώσιμες. Σε όσους σκέφτονται να επενδύσουν στην επαρχία, εμείς έχουμε να πούμε: Κάντε το!
Και η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε από τη δική μας εμπειρία είναι, για όποιον άνθρωπο, είτε ντόπιο, είτε όχι, επιθυμεί να κάνει μία νέα αρχή στην επαρχία, να επικοινωνεί με την κοινότητα, να τη συμπεριλαμβάνει, γιατί αν πετύχει αυτή η συνταγή, μπορεί να δώσει μία νέα πνοή σε ένα ολόκληρο χωριό. Στην επαρχία οι σχέσεις συσφίγγονται, οι άνθρωποι συνεργάζονται και οι νέες ιδέες μπορούν πραγματικά να εκτοξευθούν. Αυτό αισθανόμαστε ότι έγινε και με το «Κλούκι». Ντόπιοι και τουρίστες το έχουν αγκαλιάσει, κι εμάς μαζί.
Βρείτε το Κλούκι στον Φαλατάδο της Τήνου, στο Facebook και το Instagram.