Χαμόγελα υπερηφάνειας, χειροκροτήματα και δυνατά «μπράβο» γέμισαν την ενθουσιώδη ατμόσφαιρα στην απονομή των βραβείων του 1ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Διαγωνισμού Σχολικών Εφημερίδων του Βήματος που δόθηκαν την Κυριακή 25 Μαϊου στην αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ήταν μια γιορτή της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης και μια ουσιαστική επιβράβευση της πολύτιμης συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών λυκείου, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που προάγει την ενασχόληση με τα κοινά και ανοίγει τον δρόμο, για να ακουστεί κρυστάλλινη η φωνή των εφήβων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Η ενίσχυση αυτή της συλλογικής φωνής, που κλείνει μέσα της τις ανησυχίες και τα όνειρα των εφήβων, αλλά και η ευκαιρία να μιλήσουν για τα δικά τους πιστεύω αναδεικνύοντας θέματα κοινωνικοπολιτικά με σημείο εκκίνησης τις διαφορετικές τοπικές κοινότητες, εν τέλει παρακίνησε κάθε μαθητή και μαθήτρια να εκφραστεί δημιουργικά στον διαγωνισμό του Βήματος μέσω της σχολικής του εφημερίδας. Και αυτό συνιστά μια σημαντική νίκη της βαρύτητας του «έντυπου λόγου» στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας.
Συνέχεια του θεσμού των Μαθητικών Εφημερίδων ο οποίος ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια στο ΒΗΜΑ και συνεχίζει με τη θερμή ανταπόκριση από σχολεία όλης της Ελλάδας, ο 1ος Πανελλήνιος και Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχολικών Εφημερίδων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, σημείωσε επιτυχία. Ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό εκδήλωσαν περισσότερα από 300 σχολεία, από τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια 133 με 22 λύκεια να περνούν την τελική φάση.
Τι σημαίνει όμως για τους ίδιους τους μαθητές η συμμετοχή τους στην υλοποίηση μιας εφημερίδας που απαιτεί εκτός από δημιουργικό λόγο, προσήλωση σε έναν κοινό σκοπό; Τι σηματοδοτεί κάθε διάκριση σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο για τους μαθητές και τους καθηγητές που οργάνωσαν και στήριξαν κάθε εγχείρημα μαθητικής δημοσιογραφίας; Η χαρά στα πρόσωπα των μαθητών που πέτυχαν με τις σχολικές εφημερίδες τους, μαρτυρά πολλά όνειρα και κόπους. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό των σχολικών εφημερίδων μιλούν στο ΒΗΜΑ.
Βραβεία Καλύτερων Εφημερίδων
Τα βραβεία των Καλύτερων Σχολικών Εφημερίδων απονεμήθηκαν στις εφημερίδες «Εκτός Ύλης» του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας (1ο Βραβείο), «Ευαγγελιοφόρος» του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (2ο Βραβείο) και «Τυπικοί Άτυποι» του ΓΕΛ Άστρους «Δημ. Θ. Σακαλής». Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας απέσπασε εύφημο μνεία από τον 1ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Σχολικών Εφημερίδων του Βήματος.
«Αυτό που μας κάνει περισσότερο χαρούμενους είναι ότι βραβευτήκαμε για ένα έργο που δεν αντιπροσωπεύει μόνο εμάς, αλλά όλη τη μαθητική μας κοινότητα». Γιάννης Γκολφινόπουλος (Εφημερίδα «Εκτός ύλης», 1ο ΓΕΛ Ραφήνας)
«Ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Από τα πρώτα βήματα καταφέραμε να γίνουμε μια ομάδα, να έχουμε ένα συλλογικό όραμα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», μας λέει η κ. Κάντια Βαρελά, υπεύθυνη καθηγήτρια της εφημερίδας «Εκτός Ύλης» του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας που βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο Καλύτερης Σχολικής Εφημερίδας. Όπως σημειώνει η κ. Βαρελά: «Ήταν η πρώτη φορά που οι μαθητές ήταν ελεύθεροι να καταγράψουν τις απόψεις τους, να αγγίξουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, πήραν θέση ακόμη και σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα. Τα μόνα όρια ήταν οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας: έπρεπε να γράψουν την αλήθεια και να είναι αντικειμενικοί, αξιόπιστοι, διεισδυτικοί και ανατρεπτικοί, πάντα με ήθος».

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας Αναστασία Παπαδοπούλου και Γιάννης Γκολφινόπουλος με το 1ο Βραβείο Καλύτερης Σχολικής Εφημερίδας για τη σχολική εφημερίδα «Εκτός ύλης». Φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, Γιάννης Γκολφινόπουλος και Αναστασία Παπαδοπούλου, εκπροσώπησαν στα βραβεία την εφημερίδα «Εκτός ύλης» και το σχολείο τους με μεγάλη χαρά και αίσθηση καθήκοντος. Λέει ο Γιάννης Γκολφινόπουλος: «Είναι μεγάλη τιμή αυτή η βράβευση, αλλά νομίζω αυτό που μας κάνει περισσότερο χαρούμενους είναι ότι βραβευτήκαμε για ένα έργο που δεν αντιπροσωπεύει μόνο εμάς, αλλά όλη τη μαθητική μας κοινότητα. Μολονότι αυτή η βράβευση είναι το τέλος ενός έργου στο οποίο αφοσιωθήκαμε έναν ολόκληρο χρόνο, δεν είναι το τέλος της όλης προσπάθειας μας να συνεχίσουμε ως μαθητές να επικοινωνούμε στους μαθητές τα προβλήματα των μαθητών».
Η Αναστασία Παπαδοπούλου συμπληρώνει για την υλοποίηση της σχολικής εφημερίδας: «Αντιμετωπίσαμε την συμμετοχή μας στην εφημερίδα ως μια δημιουργική διέξοδο από την πίεση και το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων. Η μεγαλύτερη μας ανταμοιβή ήταν η διάκριση μας στο διαγωνισμό η οποία παράλληλα ελπίζουμε να αποτελέσει την αφετηρία για μελλοντικές συμμετοχές και επιτυχίες της εφημερίδας μας. Θα είναι για εμάς μεγάλη χαρά αν η πρώτη έκδοση της »Εκτός Ύλης» λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.»
Η κ. Κατερίνα Τσαχτσαρλή, υπεύθυνη καθηγήτρια της Εφημερίδας Ευαγγελιοφόρος που κέρδισε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Σχολικής Εφημερίδας, τονίζει την ανάδειξη της ελευθεροτυπίας ως επιστέγασμα στην προσπάθεια κατάρτισης μιας μαθητικής εφημερίδας.

Οι μαθήτριες Σοφία Λέκα και Νίκη Κουκά με την Αικατερίνη Τσαχτσαρλή, υπεύθυνη καθηγήτρια της σχολικής εφημερίδας «Ευαγγελιοφόρος» του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, που κέρδισε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Σχολικής Εφημερίδας. Φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στον διαγωνισμό κυρίως γιατί αναδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ελευθεροτυπία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας συνεργάστηκαν και κατάφεραν να αποτυπώσουν με δημιουργικό τρόπο τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους και τους προβληματισμούς τους. Ευχόμαστε η προσπάθεια να συνεχίσει να γιγαντώνεται και να είμαστε πάντοτε μέρος αυτής», λέει η κ. Τσαχτσαρλή.
«Οι κόποι μας απέδωσαν καρπούς. Είχαμε λόγο και φωνή και σε ό, τι σκεφτόμασταν, προσδώσαμε μια αισιόδοξη ματιά». Σοφία Λέκα (Εφημερίδα «Ευαγγελιοφόρος», Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)
Πώς νιώθουν οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, Σοφία Λέκα και Νίκη Κουκά, που έφεραν εις πέρας με επιτυχία την αποστολή που τους ανατέθηκε στην αρχισυνταξία του «Ευαγγελιοφόρου»;
Λέει η Σοφία Λέκα: «Νιώθουμε περηφάνια, γιατί καταφέραμε ομαδικά και μετά από πολύ προσπάθεια σε μία δύσκολη για εμάς χρονιά, καθώς δίνουμε φέτος Πανελλήνιες εξετάσεις, να αντεπεξέλθουμε και να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Οι κόποι μας απέδωσαν καρπούς. Είχαμε λόγο και φωνή και σε ό, τι σκεφτόμασταν, προσδώσαμε μια αισιόδοξη ματιά. Το σημαντικό είναι ότι η φωνή των εφήβων ακούγεται».
Όπως λέει στο ΒΗΜΑ η Νίκη Κουκά για την παρακαταθήκη που αφήνουν στην επόμενη γενιά μαθητών-δημοσιογράφων: «Σε συνεργασία με μαθητές από διαφορετικές τάξεις προσπαθήσαμε να κατανείμουμε ρόλους και να ανταποκριθούμε υπεύθυνα στον ρόλο που μας ανατέθηκε. Ελπίζουμε του χρόνου ο όμιλος δημοσιογραφίας που έχει το σχολείο μας να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.»
Η εφημερίδα «Τυπικοί Άτυποι» του ΓΕΛ Άστρους «Δημ. Θ. Σακαλής» έχει τη δική της ιστορία με το 7ο τεύχος της να διακρίνεται με το 3ο Βραβείο Καλύτερης Σχολικής Εφημερίδας και υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Βασιλική Λεμπέση. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ιστορίας της εφημερίδας είναι ότι συνεχίζει να ελκύει το ενδιαφέρον αποφοίτων μαθητών που την αγαπούν και ασχολούνται ακόμα μαζί της.

Οι μαθητές Χαρά Σελίμου και Θανάσης Κλεώπας με την κα Βασιλική Λεμπέση, υπεύθυνη καθηγήτρια της εφημερίδας «Τυπικοί Άτυποι» του ΓΕΛ Άστρους «Δημ. Θ. Σακαλής», που βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Καλύτερης Σχολικής Εφημερίδας. @Μενέλαος Μυρίλλας
«Ο στόχος μας ήταν να δώσουμε στους μαθητές την ευκαιρία να έχουν μια εμπειρία σχετική με τον γραπτό λόγο στην εποχή της εικόνας. Να γνωρίσουν πώς συντάσσεται ένα έντυπο μαθητικό, να δοκιμαστούν στον γραπτό λόγο, όχι για τις ανάγκες ενός δοκιμίου που πρόκειται να διδαχθεί σε μια σχολική αίθουσα, αλλά για τις ανάγκες ενός άρθρου που πρέπει να επικοινωνηθεί στον έξω κόσμο σε πραγματικές συνθήκες. Πιστεύω ότι τους δόθηκε μια καλή ευκαιρία τα τελευταία 3 χρόνια με ορόσημο τη φετινή χρονιά να δοκιμαστούν πάνω σ’ αυτό και αγάπησαν την εφημερίδα, όπως κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο», λέει η κ. Λεμπέση.
«Όσοι ήμασταν μέλη αυτής της ομαδικής προσπάθειας για την δημιουργία της εφημερίδας, την αγαπήσαμε. Επειδή έγινε με αγάπη από εμάς, είχε αυτό το καλό αποτέλεσμα». Θανάσης Κλεώπας (Εφημερίδα «Τυπικοί Άτυποι», ΓΕΛ Άστρους)
Η Χαρά Σελίμου και ο Θανάσης Κλεώπας, μαθητές του ΓΕΛ Άστρους που εκπροσώπησαν στην απονομή των βραβείων την βραβευμένη εφημερίδα και το σχολείο τους στέκονται στην θετική τους εμπειρία. «Είναι σημαντικό το να παίρνουμε μέρος σε μια σχολική εφημερίδα γιατί φτιάχνουμε κάτι δικό μας, με τη βοήθεια και των καθηγητών αλλά και στον προσωπικό μας χρόνο. Η όλη εμπειρία ήταν πολύ θετική και ευχάριστη», λέει η Χαρά Σελίμου.
Ο Θανάσης Κλεώπας συμπληρώνει: «Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την τιμητική διάκριση που λάβαμε, μας δημιούργησε μόνο ευχάριστα συναισθήματα. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στη συλλογική προσπάθεια που έγινε από όλα τα παιδιά. Όσοι ήμασταν μέλη αυτής της ομαδικής προσπάθειας για την δημιουργία της εφημερίδας, την αγαπήσαμε. Επειδή έγινε με αγάπη από εμάς, είχε αυτό το καλό αποτέλεσμα».
Βραβεία Καλύτερων Κειμένων
Μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο διαγωνίστηκαν με την αιχμηρή και όλο ζωντάνια πένα τους στον σχολικό διαγωνισμό του Βήματος. Στα Βραβεία Καλύτερων Κειμένων διακρίθηκαν τα κείμενα «Πολιτική ορθότητα: Ποινικοποιώντας τις λέξεις» του Εμμανουήλ Μαστιχιάδη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα «Αποχρώσεις» της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, «Θέλω να μείνω στο Άργος! Μπορώ;» των Θάνου Μαυρογιάννη και Φιλιώς Μαυρογιάννη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα «Φορωναίοι» του 2ου ΓΕΛ Άργους και «ΑΜΕΑ: Δύσκολη καθημερινότητα ή κοινωνική απομόνωση;» των Εύη Αναστασιάδη και Σταύρου Κυπριανίδη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εκτός ύλης» του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας.

Η εκπαιδευτικός της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, Παναγιώτα Μπαλατσούκα, με τον μαθητή Εμμανουήλ Μαστιχιάδη που βραβεύτηκε για το άρθρο του «Πολιτική ορθότητα: Ποινικοποιώντας τις λέξεις» (σχολική εφημερίδα «Αποχρώσεις»). Φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας
Ποιες είναι οι σκέψεις του μαθητή Εμμανουήλ Μαστιχιάδη, μαθητή της Ερασμείου, για το βραβευμένο του κείμενο «Πολιτική ορθότητα: Ποινικοποιώντας τις λέξεις»; «Ο διαγωνισμός του Βήματος δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να εκφραστούν ελεύθερα φτιάχνοντας τη δική τους εφημερίδα. Έτσι ένιωσα και εγώ καθώς μπήκα στη διαδικασία να γράψω άρθρα για την εφημερίδα του σχολείου σε συνεργασία με τους συμμαθητές μου. Χαίρομαι πολύ και για την δική μου διάκριση, η οποία απηχεί το συνολικό εξαιρετικό αποτέλεσμα της εφημερίδας στον διαγωνισμό», λέει ο Εμμανουήλ Μαστιχιάδης.
«Ο λόγος είναι συναίσθημα, ο λόγος είναι σκέψη». Παναγιώτα Μπαλατσούκα, υπεύθυνη καθηγήτρια της εφημερίδας «Αποχρώσεις» (Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή Αθηνών)
«Ανέλαβα αυτή την πρωτοβουλία γιατί πιστεύω στη νέα γενιά, καθώς και ότι το βασικό στοιχείο της ανθρώπινης ευτυχίας είναι το να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες του λόγου», τονίζει η κα Παναγιώτα Μπαλατσούκα, φιλόλογος και υπεύθυνη καθηγήτρια της εφημερίδας «Αποχρώσεις» της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής. Όπως λέει η εκπαιδευτικός: «Ο λόγος είναι συναίσθημα, ο λόγος είναι σκέψη. Με το λόγο επικοινωνούμε, με τον λόγο ερωτευόμαστε, με το λόγο αγαπάμε. Είναι κάτι το οποίο πρεσβεύει και η σχολική κοινότητα σύσσωμη της Ερασμείου και γι’ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων».
Δύο αδέρφια από το Άργος,που εστιάζει στη φυγή των νέων από την επαρχία στα αστικά κέντρα. Και οι δύο μαθητές λένε με μία φωνή ότι το βραβείο του Βήματος είναι μεγάλη τιμή καθώς και ότι ανήκει σε όλη την ομάδα της εφημερίδας που εργάστηκε εντατικά.

Η Φιλιώ Μαυρόγιαννη και ο Θάνος Μαυρόγιαννης με το βραβείο τους για το άρθρο με τίτλο «Θέλω να μείνω στο Άργος! Μπορώ;» στην εφημερίδα «Φορωναίοι» του 2ου ΓΕΛ Άργους, την ευθύνη της οποίας είχε η εκπαιδευτικός κα Κωνσταντίνα Δοντά (μέση). Φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας
«Βασικό κίνητρο για να συμμετάσχουμε σε αυτό το διαγωνισμό ήταν η καθηγήτριά μας κα. Δοντά, η οποία μας εξοικείωσε με το πλαίσιο της εφημερίδας. Τα κύρια προβλήματα που εξετάζει το συγκεκριμένο άρθρο είναι η απουσία νέων ατόμων και ιδεών στο Άργος και γενικότερα στην επαρχία καθώς και η φυγή των νέων στις μεγαλουπόλεις. Γι’ αυτό κάναμε συνεντεύξεις με νέους επιχειρηματίες στην περιοχή μας για το πώς αποφάσισαν να επενδύσουν στον τόπο τους και μαζί με τον υπεύθυνο του Επιμελητηρίου της Αργολίδας επικεντρωθήκαμε στα επαγγέλματα που μπορούν να ανθίσουν στο Άργος», σχολιάζει ο Θάνος Μαυρόγιαννης.
Η Φιλιώ Μαυρόγιαννη τονίζει ότι «θέλουμε να δείξουμε στους νέους ότι μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας και να τον βοηθήσουμε μέσα από επαγγέλματα του μέλλοντος που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη».
Η υπεύθυνη καθηγήτρια της εφημερίδας, κα Κωνσταντίνα Δοντά, παρατηρεί σχετικά με την έκφραση της σχολικής ταυτότητας μέσα από την εφημερίδα. Όπως λέει στο ΒΗΜΑ: «Η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή των εφήβων, μια φωνή που τις περισσότερες φορές είναι σιωπηλή, εσωτερική, είναι ένα έναυσμα για να ανοίξουμε τα φτερά μας σε αυτόν τον κόσμο που λέγεται προσωπική έκφραση. Κάθε σχολείο πρέπει να έχει προσωπική έκφραση και τη μοναδική του σχολική ταυτότητα και αυτό μόνο μέσα από την εφημερίδα μπορεί να γίνει».
Τιμητικές διακρίσεις
Τέσσερα σχολεία έλαβαν τιμητικές διακρίσεις στον 1ο Πανελλαδικό και Παγκύπριο Διαγωνισμό Σχολικών Εφημερίδων του Βήματος, προωθώντας με τις συμμετοχές τους τη συμπερίληψη, την πολυφωνία και την εκφραστική δημιουργικότητα. Λόγω απόστασης, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Πεύκων που διακρίθηκε με τη σχολική εφημερίδα «STARATA», δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην απονομή ωστόσο απέστειλε το δικό του μήνυμα: «Η διάκρισή μας, μάς γεμίζει χαρά αλλά και ευθύνη – ευθύνη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη μαθητική έκφραση και τη δημιουργική δημοσιογραφία».

Οι μαθητές του Ειδικού Γενικού Λυκείου Αθηνών, Αρμάν Κεμπριάι, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνα Σούζου με τις συνοδούς τους από το σχολείο (από δεξιά προς αριστερά) Χαρά Μπενάκη, Μαριάννα Φίτση, Κατερίνα Οικονόμου, Ευτυχία Σακκά και Σπυριδούλα Σιτζάνη. Φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας
Το Ειδικό Γενικό Λύκειο Αθηνών παρέλαβε διάκριση για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ του Ει-δικού μας» και εκπροσωπήθηκε στην απονομή των βραβείων από την κα Χαρά Μπενάκη, υποδιευθύντρια του σχολείου, τη λογοθεραπεύτρια κα Μαριάννα Φίτση, υπεύθυνη του εγχειρήματος, καθώς και από τους μαθητές Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνα Σούζου και Αρμάν Κεμπριάι.
«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι συμβολικό για εμάς αλλά και πολύ σημαντικό, γιατί θέλουμε να είμαστε παντού. Έχουμε δικαίωμα να είμαστε παντού» Μαριάννα Φίτση, λογοθεραπεύτρια (Ειδικό Γενικό Λύκειο Αθηνών)
Για την προσπάθεια των μαθητών του Ειδικού Γενικού Λυκείου Αθηνών, η κα Φίτση τονίζει στο ΒΗΜΑ ότι έχει μεγάλη σημασία τόσο η συμμετοχή στον σχολικό διαγωνισμό όσο και η βράβευσή τους: «Για εμάς ο γραπτός λόγος είναι ένα είδος λεκτικής επικοινωνίας, γιατί πολλοί μαθητές μας δεν μπορούν να παράγουν ομιλία ή η ομιλία τους είναι δυσκατάληπτη ή και ακατάληπτη. Προσπαθήσαμε να εμπλέξουμε όλους τους μαθητές, τον καθένα με τον τρόπο που μπορούσε, οπότε αυτή η διάκριση τους έδωσε μεγάλη δύναμη. Αδημονούσαν ότι θα είχαμε μια διάκριση και μια θέση στην απονομή των βραβείων του Βήματος. Αυτό που συνέβη σήμερα είναι συμβολικό για εμάς αλλά και πολύ σημαντικό, γιατί θέλουμε να είμαστε παντού. Έχουμε δικαίωμα να είμαστε παντού. Όσοι δουλεύουμε σε αυτό το σχολείο ταυτιζόμαστε με τα παιδιά, τα οποία έχουν δικαιώματα όπως όλοι οι έφηβοι, τα ίδια όνειρα, τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια ενδιαφέροντα. Είμαστε το ίδιο όλοι μαζί».
«Νιώθουμε πολύ μεγάλη συγκίνηση και τιμή που βρισκόμαστε εδώ. Η βράβευση και η παρουσία μας είναι πολύ σημαντική για τους μαθητές μας», προσθέτει η κα Χαρά Μπενάκη. «Είναι μεγάλη η χαρά που είμαστε εδώ. Είναι μια όμορφη μέρα», μας λέει ο Αρμάν Κιεμπριάι, μαθητής του Ειδικού Γενικού Λυκείου Αθηνών, για να ακούσουμε αμέσως πολλά «ευχαριστώ» από τους Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο και Κωνσταντίνα Σούζου.
Η συντακτική ομάδα των μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Πειραιά για την εφημερίδα «Teen Press» και η επικεφαλής καθηγήτρια Ευγενία Βελάγκου μας περιγράφουν τη δική τους δημοσιογραφική εκπαίδευση που πέρασε μέσα από την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του Πειραιά.

Οι μαθητές Νικόλαος Μύσιας και Ειρήνη Παπαχρήστου του ΕΝΕΕΓΥΛ Πειραιά που έλαβαν διάκριση για την εφημερίδα «Teen Press» με επικεφαλής καθηγήτρια την κα Ευγενία Βελάγκου. @Μενέλαος Μυρίλλας
«Σε μια εποχή όπου διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου – το βλέπουμε άλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις – έχουμε ανάγκη την αδέκαστη δημοσιογραφία. Έχουμε ανάγκη όμως και τον έντυπο λόγο στις μέρες μας απέναντι στην κυριαρχία της ψηφιακής οθόνης», τονίζει στο ΒΗΜΑ η κα Βελάγκου. Για αυτό τον λόγο, όπως λέει η εκπαιδευτικός, και προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με τον έντυπο λόγο, ασκήθηκαν στην τεχνική της συνέντευξης και προσκάλεσαν στο σχολείο τον έγκριτο ιστορικό κ. Στέφανο Μίλεση, προκειμένου να εμβαθύνουν στην ιστορία του Πειραιά.
«Σκεφτήκαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα ιστορικά στοιχεία που δεν θα τα βρίσκαμε στις πηγές μας. Οι καθηγητές μάς είπαν ότι μπορούμε να προσκαλέσουμε έναν ιστορικό που είναι γνωστός στον Πειραιά και ασχολείται επιστημονικά με την έρευνα της πειραϊκής ιστορίας. Πρόκειται για τον κ. Στέφανο Μίλεση, πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης του Πειραιά. Ο κ. Μίλεσης μας μίλησε για την ιστορία του Πειραιά από την εποχή της εισβολής των Ιταλών στον Πειραιά και την γερμανική κατοχή που ακολούθησε», εξηγεί στο ΒΗΜΑ η μαθήτρια Ειρήνη Παπαχρήστου.
«Θέλαμε να αναζητήσουμε τοπόσημα και να ξαναγυρίσουμε νοερά τους αναγνώστες μας στην ιστορία του Πειραιά, που ήταν το πιο σπουδαίο λιμάνι της Ελλάδας στην αρχαιότητα», συμπληρώνει ο Νικόλαος Μύσια, ψυχή της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας. Ο μαθητής λέει στο ΒΗΜΑ: «Σήμερα οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μπει στην εκπαίδευση και στα σχολεία ειδικής αγωγής. Συνεπώς, σκεφτήκαμε να συμπεριλάβουμε την τεχνητή νοημοσύνη στην εφημερίδα μας. Διαπιστώσαμε ότι μπορεί να διευκολύνει τη μάθηση αλλά και την καθημερινότητα ατόμων με νοητικές ή σωματικές δυσκολίες, όπως με πρόβλημα στην όραση και την ακοή.»
Η Katipunan Philippines Cultural Academy παρουσίασε την αγγλόφωνη σχολική εφημερίδα «CHRONICLES» και εκπροσωπήθηκε από την υπεύθυνη της έκδοσης κα Ιλέιν Τζόι Βισέντο και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Μίκο Αλέξι Ρίκο. Οι δυο τους λένε στο ΒΗΜΑ: «Στην εποχή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η τιμή και η βράβευση για αυτούς που συνεχίζουν να επιδιώκουν την ακεραιότητα και την ειλικρίνεια είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της τάσης που υπάρχει προς την ανεντιμότητα και τη παραπληροφόρηση. Ειδικά για τους νέους που έχουν μεγαλώσει με το διαδίκτυο, η διασφάλιση ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία της λογοτεχνίας, της δημοσιογραφίας και της αλήθειας θα επιτρέψει να ακουστούν οι φωνές και τα λόγια τους. Η Πολιτιστική Ακαδημία Katipunan των Φιλιππίνων είναι ευγνώμων για την εμπειρία και την τιμή που αποδόθηκε στους σπουδαστές της. Η διάκριση αυτή θα αποτελέσει το καύσιμό μας προκειμένου να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για να ενημερώνουμε, να ενισχύουμε και να εμπνεύουμε τους ανθρώπους με ακεραιότητα και αξιοπιστία εν μέσω του θορύβου και της παραπληροφόρησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Κόμικ & Εικαστικές Συνθέσεις
Πέντε σχολικές εφημερίδες διακρίθηκαν για τα κόμικ των μαθητών και τις εικαστικές συνθέσεις τους. Ανάμεσα τους οι μαθητές Απόστολος Ντέλιος από το Γενικό Λύκειο Τρικάλων και Χριστίνα Μανουσιάδη από το Γενικό Λύκειο Γαστούνης με τους οποίους συνομιλήσαμε.
Σημειώνουμε ότι με το Βραβείο Καλύτερου Κόμικ διακρίθηκε επίσης η μαθήτρια Νεφέλη Ακτύπη της οποίας το κόμικ δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Μελωδική πένα» του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου «Παύλος Καρρέρ». Με το Βραβείο Καλύτερου Σκίτσου διακρίθηκε η Μαριάντζελα Κάρτσιου, της οποίας το σκίτσο δημοσιεύεται στην εφημερίδα BHMA ΤΟ DOTES του 3ου ΓΕΛ Σερρών, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Γραφιστικής Σύνθεσης κέρδισε η συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας ΚΕΦ_ΗΜΕΡΙΔΑ του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου «Παναγιώτης Βεργώτης».
«Εκτός από την πρωτόγνωρη χαρά που νιώθω σήμερα, αισθάνομαι ευγνώμων που αυτός ο μικρόκοσμος, που πλάθω με τα σκίτσα μου, έχει απήχηση κι αρέσει» Απόστολος Ντέλιος, Βραβείο Καλύτερου Κόμικ (εφημερίδα «Μαθητικός αντίλογος», 6ο ΓΕΛ Τρικάλων)
Ο Απόστολος Ντέλιος παρέλαβε το Βραβείο Καλύτερου Κόμικ στη σχολική εφημερίδα «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ αντίΛΟΓΟΣ» του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων. Ο μαθητής λέει στο ΒΗΜΑ για τη βράβευσή του αλλά και την πηγή της έμπνευσής του: «Με βαθιά συγκίνηση παραλαμβάνω αυτό το βραβείο. Τα κόμικ, από παιδί, ήταν το καταφύγιό μου, οι σιωπηλοί μου φίλοι. Ο «Κρα-κοράκι» και τα «Κορίτσια-φίδια», ήρωες εμπνευσμένοι για τη σχολική μας εφημερίδα, έγιναν οι φωνές των άρθρων των συμμαθητών μου. Εκτός από την πρωτόγνωρη χαρά που νιώθω σήμερα, αισθάνομαι ευγνώμων που αυτός ο μικρόκοσμος, που πλάθω με τα σκίτσα μου, έχει απήχηση κι αρέσει».

Η μαθήτρια Ελένη Γαβριλοπούλου έλαβε τη διάκριση της Καλύτερης Εικαστικής Σύνθεσης Εξωφύλλου στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Γαστούνης» του ΓΕΛ Γαστούνης. Φωτ. Μενέλαος Μυρίλλας
Η μαθήτρια Ελένη Γαβριλοπούλου έλαβε τη διάκριση της Καλύτερης Εικαστικής Σύνθεσης Εξωφύλλου στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Γαστούνης» του ΓΕΛ Γαστούνης και σχολιάζει με ενθουσιασμό: «Μου φαίνεται τόσο όμορφο το γεγονός ότι από την ανάγκη μας να εκφραστούμε, οι άνθρωποι καταλήγουμε σε κάτι τόσο δημιουργικό. Έτσι και στο δικό μου έργο, οι προβληματισμοί που μου προκάλεσε η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου περί φιλίας Αχιλλέα και Πατρόκλου, μια επίσκεψη στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνδυασμό με τα μουσικά ακούσματα της δεδομένης περιόδου, μου δημιούργησαν την ανάγκη να δώσω χρώμα, σχήμα και μορφή στις σκέψεις μου. Ξεκινώντας χρησιμοποίησα συμβολικά το κάρβουνο που θυμίζει τις στάχτες του πολέμου που, ενδεχομένως, να ήταν μια νικητήρια ήττα ακόμα και για τους θεωρητικά νικητές. Επίσης χρησιμοποίησα έντονα χρώματα για το πάθος, το αίμα, τον πόνο και την οργή για όλες εκείνες τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες των ηρώων».
Όπως σημειώνει στο ΒΗΜΑ και η κα Χριστίνα Μανουσιάδη, διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Γαστούνης, η Ελένη Γαβριλοπούλου που θέλησε να περάσει ένα αντιπολεμικό μήνυμα με το έργο της, αποτελεί μέλος μιας ξεχωριστής ομάδας. «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν και όλους τους μαθητές που παρουσίασαν μια δουλειά ξεχωριστή στην εφημερίδα τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή της εικόνας οι μαθητές να ασχολούνται με κείμενα και δη πολυτροπικά».
Και αυτό είναι και το επιμύθιο του 1ου Πανελλαδικού και Παγκύπριου Διαγωνισμού Σχολικών Εφημερίδων – όλοι οι μαθητές να γίνονται μέλη μια ξεχωριστής αλυσίδας που παρέχει βήμα γνώσης και έκφρασης στην μαθητική κοινότητα.