Eορταστική εκδήλωση-παρουσίαση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στο πλαίσιο του θεσμού των Μαθητικών Εφημερίδων, το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Μαΐου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με θέμα «Οι νέοι στο Βήμα της Ευρώπης».

Στην ξεχωριστή έκδοση της μαθητικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευρώπης», που κυκλοφόρησε με αφορμή τη φετινή Ημέρα της Ευρώπης, έγραψαν αποκλειστικά μαθητές και μαθήτριες από σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο και Μάλτα.

Επρόκειτο για την παρουσίαση ειδικής έκδοσης του Βήματος από μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ» (EPAS), με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία έδωσε το έναυσμα για μια ανοιχτή συζήτηση με νέους από την Ελλάδα και την Ευρώπη με θέμα την Δημοκρατία, τους θεσμούς και τις απειλές των σύγχρονων κοινωνιών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με δημοσιογράφους του Ομίλου Alter Ego Media και μαθητές που έγραψαν στην εφημερίδα από Ελλάδα, Γερμανία, Μάλτα, Κύπρο και Ισπανία.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη, και την υπεύθυνη τύπου του Γραφείου, Αννα Ευσταθίου.

Στην εκδήλωση οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην έκδοση, αλλά και άλλοι νέοι απο σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά που έχουν δημοσιογραφικούς ομίλους απηύθυναν ερωτήσεις ως δημοσιογράφοι στους… δημοσιογραφους του Ομίλου Alter Ego Media, με τους οποίους και συζήτησαν για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της εποχής.

Συγκεκριμένα, η Μάρνυ Παπαματθαίου συνομίλησε με τις μαθήτριες του 7ου Λυκείου Αχαρνων που συμμετείχαν στην έκδοση και περιέγραψαν την συγκλονιστική εμπειρία του να κάνουν ρεπορτάζ και να γνωρίσουν την ίδια την περιοχή τους, στην οποία δεν κυκλοφορούσαν το απογευμα καθώς υπάρχουν περιοχές κακόφημες ή επικίνδυνες.

Οι μαθήτριες περιέγραψαν την εμπειρία του ρεπορτάζ ως ιδιαίτερη και μοναδική, καθώς -με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους- ήρθαν σε επαφή με καταστάσεις και πρόσωπα που ήταν στην περιοχή τους αλλά, έως τώρα, τα έβλεπαν μόνο από απόσταση.

Η Τάνια Μποζανίνου συνομίλησε με μαθητές από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά για τα fake news, τους κινδύνους της παραπληροφόρησης και το πώς τους αναγνωρίζουμε και αντιδρούμε.

Ένας μαθητής έθεσε ένα ερώτημα από το πρόσφατο παρελθόν της εποχής του κορονοϊού. «Πολλές ειδήσεις, αν και αποδείχθηκαν παραπληροφόρηση, συνέχισαν να μεταδίδονται ακόμα και μετά τη διάψευση τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;»

Όπως εξήγησε η Τάνια Μποζανίνου, έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες πως τα fake news -που καλλιεργούν συναισθήματα φόβου και τρόμου- δημιουργούν μεγαλύτερη εντύπωση και διαδίδονται πολύ πιο εύκολα και έξι φορές πιο γρήγορα, από μια πραγματική είδηση που μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ο Στρατής Αγγελής συνομίλησε με τους μαθητές του 26ου Μαράσλειου Λυκείου Αθήνας για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής, τις νέες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και την εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά θέματα.

Ο Παναγιώτης Σωτήρης απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητριών του Ράλλειου Γυμνασίου Πειραιά για τα θέματα της κλιματικής κρίσης και των απειλών για το περιβάλλον, τις κινήσεις και αντιδράσεις των πολιτών, καθώς και το πότε και πώς μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο… μηδέν.