Μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι, ντομάτα και μαντζουράνα
Η νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής απαιτεί τη μεγαλύτερη εγκράτεια, καθώς πολλοί νηστεύουν ακόμη και το λάδι. Το ταχίνι το αναπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο.

Η νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής απαιτεί τη μεγαλύτερη εγκράτεια, καθώς πολλοί νηστεύουν ακόμη και το λάδι. Το ταχίνι το αναπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
30λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 2 μερίδες
- 4 μικρές μελιτζάνες φλάσκες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι γλυκό κρασί
- 2 κ.σ. φουντούκια καβουρντισμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ταχίνι
- ½ ποτηράκι ταχίνι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 2 ντομάτες κομμένες στα έξι
- 3 σκελίδες σκόρδο ψητές
- 1 κ.σ. μαντζουράνα ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και με κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις άδειες μελιτζάνες από όλες τις πλευρές για 3 λεπτά.
Ζεσταίνουμε σε ένα άλλο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και ρίχνουμε την ψίχα της μελιτζάνας, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά και αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχίνι: Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα κομμάτια ντομάτας, αλάτι, ελαιόλαδο, μαντζουράνα και τις σκελίδες σκόρδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
Περνάμε από σήτα τις ψητές ντομάτες πιέζοντάς τες για να πάρουμε το χυμό τους. Λιώνουμε το ψητό σκόρδο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, προσθέτουμε ½ ποτηράκι χλιαρό χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες, πασπαλισμένες με τα φουντούκια και τη σάλτσα ταχίνι.
Μικρά Μυστικά
Τα καβουρντισμένα φουντούκια που μπαίνουν επάνω από τις μελιτζάνες απογειώνουν τη γεύση τους, χαρίζοντας παράλληλα και έξτρα τραγανή υφή.