Παραδοσιακή κουλουρία Ρόδου με κοτόπουλο
Ένα παραδοσιακό πιάτο από τα Δωδεκάνησα.

Ένα παραδοσιακό πιάτο από τα Δωδεκάνησα.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
60λΧρόνος Μαγειρέματος:
40λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4-5 άτομα
- 1 κοτόπουλο
- 500 γρ. κουλουρία (ζυμαρικό από
τον Αρχάγγελο Ρόδου) - 6 κ.σ. βούτυρο Ρόδου
- 400 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 κ.σ. (κοφτό) ανθό αλατιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο σε 3 λίτρα νερό, μέχρι να μαλακώσει καλά. Το ξεψαχνίζουμε αφαιρώντας όλα τα κόκαλα και το αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό του.
Ρίχνουμε 500 ml ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις βράσει καλά, ρίχνουμε την κουλουρία και ανακατεύουμε συνεχώς.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου βράσει η κουλουρία και αρχίσει να χυλώνει. Μόλις πήξει ελαφρά, συμπληρώνουμε λίγο από το ζωμό κοτόπουλου για να τη ρευστοποιήσουμε ελαφρώς.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 2 κ.σ. βούτυρο και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε 1 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα να καεί μαζί του και να αποκτήσει ρόδινο χρώμα. Περιχύνουμε την κουλουρία στην κατσαρόλα με το μείγμα βουτύρου-τυριού και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο. Σερβίρουμε την κουλουρία ζεστή μαζί με το κοτόπουλο, πασπαλισμένη με μπόλικο τριμμένο τυρί.