Πέθανε ξαφνικά ο Βασίλης Δημάκης, ενώ κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Βασίλης Δημάκης, γνωστός και ως «ο ληστής με το καλάσνικοφ» ήταν 47 ετών και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο ιατρείο των φυλακών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής, προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια του θανάτου του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2025, εντός κελιού στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από συγκρατούμενους του, 46χρονος ημεδαπός.

Άμεσα, από τραυματιοφορείς διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο του Καταστήματος Κράτησης, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, πλην όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο αρμόδιος Εισαγγελέας, κλήθηκε και μετέβη στο σημείο Ιατροδικαστής, ενώ ταυτόχρονα αποκλείστηκε ο χώρος στον οποίο εντοπίστηκε, προκειμένου να εξερευνηθεί από Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Προανάκριση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πειραιά, ενώ για την υπόθεση έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα».

Ο 47χρονος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης συνολικά 44 ετών, για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Το 2016 αποφάσισε να πάρει το απολυτήριο λυκείου, ενώ βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών και μάλιστα κατάφερε να αποφοιτήσει με βαθμό 19,9.

Στη συνέχεια, πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, όπου το 2020 έκανε απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα να παρακολουθεί μαθήματα, με «βραχιολάκι». Στο τέλος, το αίτημά του έγινε αποδεκτό.

Είχε πραγματοποιήσει πολλές απεργίες πείνας και δίψας (2018, 2020, 2022 και 2023) διεκδικώντας το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν τα αίτια

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως «ο θάνατος του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη μέσα στις φυλακές, ενός ανθρώπου που απέδειξε με τις προσπάθειες του ότι μπορεί να αριστεύσει και πάλεψε με όπλο το ίδιο του το σώμα για το δικαίωμα του στην εκπαίδευση, συνιστά ένα πλήγμα για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας»

Η Κουμουνδούρου θεωρεί απαραίτητο να διερευνηθούν τα αίτια του ξαφνικού θανάτου «καθώς η μεταχείριση των κρατουμένων συνιστά δείγμα πολιτισμού στις ευνομούμενες πολιτείες».

Η φυλακή, οι σπουδές και η απόδραση

Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, γνωστός με το προσωνύμιο «ο ληστής με το καλάσνικοφ», ήταν καταδικασμένος σε συνολική ποινή κάθειρξη 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία.

Το 2016 αποφάσισε να πάρει το απολυτήριο λυκείου ενώ βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών.

Όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής.

Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.

Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.

Ως φοιτητής ο Βασίλης Δημάκης είχε παραβιάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που του είχε επιβληθεί και απέδρασε, ωστόσο συνελήφθη εκ νέου.

O γάμος με την κόρη της Σοφίας Βόσσου

To 2022, όντας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, παντρεύτηκε την κόρη της Σοφίας Βόσσου, Ερασμία Μάνου.

«Με τον Βασίλη αρχίσαμε να επικοινωνούμε όταν έκανε την απεργία πείνας για να διεκδικήσει το δικαίωμά του στο να σπουδάσει. Του έστειλα ένα μήνυμα συμπαράστασης στα social media, δεν το διαχειριζόταν ο ίδιος αυτό το προφίλ και οι άνθρωποι που το είχαν του μετέφεραν την πληροφορία. Εκείνος επικοινώνησε μέσα από τη φυλακή, ακολούθησαν επισκεπτήρια που πήγαινα να τον δω στον Κορυδαλλό κάθε 15 ημέρες. Είχαμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη ο ένας τον άλλον για κάποιον λόγο που δε μπορώ να εξηγήσω. Είναι πολύ δύσκολο αλλά παράλληλα είναι μοναδικό», είχε αποκαλύψει τότε η Ερασμία Μάνου.

Διαβάστε ακόμα: