«Δεν υπάρχουν ούτε άνθρωποι του Σωκράτη ούτε άνθρωποι του Παύλου ούτε άνθρωποι του Νικόλα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε με κάθε τρόπο ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο OPEN.
Μετά από τις πρώτες 20 ημέρες στην ηγεσία του κόμματος ο νέος πρόεδρος θέλει να διαλύσει κάθε υπόνοια για ανάπτυξη σχετικών τάσεων εντός Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως «είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ».
Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βάση του κόμματος μας, τα μέλη του, θέλουν να είμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα με ενιαία φωνή. Έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την επανεκκίνηση ξεκινάμε και διαδικασίες Συνεδρίου που θα… pic.twitter.com/4WSYDzYVd3
— Socratis Famellos (@SFamellos) December 12, 2024
«Ξέρετε τι ζήτησε η βάση;» ρώτησε ρητορικά ο Σωκρ. Φάμελλος. Κι αποκρίθηκε πως «η βάση θέλει να είμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα με ενιαία φωνή. Έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Συζήτηση χωρίς ανταλλάγματα και προϋποθέσεις»
Προκειμένου φυσικά να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί αφενός να σταματήσει η αιμορραγία βουλευτών αφετέρου να προκύψουν συμμαχίες. «Υπήρξε και υπάρχει ένα σχέδιο για να μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχουν αποχωρήσεις. Δεν ξέρω ποιος το έχει επεξεργαστεί. Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο αυτό ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη, γιατί εμείς θέλουμε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τη ζήτησαν οι πολίτες. Και να είμαστε πράγματι ο καταλύτης για έναν προοδευτικό διάλογο.
Η πρόσκληση και το προσκλητήριο είναι ξεκάθαρο. Όσοι και όσες αισθάνονται και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα τους και το κόμμα που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει ελληνική κοινωνία, είμαστε εδώ. Αυτή η συζήτηση όμως πρέπει να γίνει πάνω στο τραπέζι, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προϋποθέσεις. Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου σύντροφοί μας που είχαν αποχωρήσει σε διάφορες χρονικές στιγμές επέστρεψαν. Εμείς αυτήν την καμπάνια θα την συνεχίσουμε. Θα πάμε σε διαδικασίες, και το εγγυώμαι προσωπικά, που θα εκφραστούν όλοι και όλες. Όχι για να έχουμε ομάδες εντός, αλλά για να ρίξουμε αυτή την καταστροφική κυβέρνηση» ανέφερε.
Ούτως ή άλλως, όπως επεσήμανε, «πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην πολιτική», διότι «υπάρχει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής στη χώρα. Ακούνε οι πολίτες προτάσεις και θέσεις που δεν βλέπουν να γίνονται πράξη. Η πολιτική φεύγει από την ατζέντα, μπαίνει η παραπολιτική και μένουν οι εντυπώσεις. Και δική μου επιλογή είναι να ανακτήσει την αξιοπιστία της η πολιτική και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να υπηρετεί συμφέροντα»
«Η πραγματική πολιτική είναι να λύνεις προβλήματα της κοινωνίας. Σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία η πολιτική είναι εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων» εξήγησε.
Αναπτύσσοντας τη σκέψη του, τόνισε πως «την τελευταία τετραετία έχουν φύγει από την αγορά 20 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, υπερκέρδη μεγάλων ομίλων» και πως αποτελεί «επιλογή της κυβέρνησης» η εν λόγω συνθήκη, «δεν είναι απλή ανικανότητα».
«Είναι δυνατόν να έρχεται ένας πρωθυπουργός, που διατυπώνει και λόγο περί αριστείας και επιτελικότητας, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια υπερκερδών των τραπεζών και να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν είναι επαρκής και του «(ξ)έφυγαν» τα υπερκέρδη; Πώς μπορεί να φεύγουν 4 δισεκατομμύρια το χρόνο κέρδη στις τράπεζες κι αυτό να λείπει από τις δικές σας τσέπες, αλλά και από τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;» αναρωτήθηκε σχετικώς.
Ανάλογη η κριτική στάση του και στο ζήτημα της ενέργειας υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέτρεψε καθεστώς Άγριας Δύσης στο ρεύμα και άρα στην αισχροκέρδεια του ρεύματος», καθώς δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα σταθερά διμερή συμβόλαια.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ακόμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, να υπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα» συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.
Τι είπε για Ανδρουλάκη, ΠαΣοΚ και Πρόεδρο Δημοκρατίας
Από τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διευκρινίσει «αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση». Για τον ίδιο επιδίωξη είναι «να ανατραπεί αυτή η πολιτική». «Δεν μπορεί να υπάρχει συναινετικό κλίμα με μια κυβέρνηση που βαρύνεται με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» σχολίασε.
Δεν απέκλεισε φυσικά το σοβαρό ενδεχόμενο «να υπάρχει προοδευτικός διάλογος», καθώς «όταν φτάσουμε σε εκλογές θα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση της κοινωνίας και του προοδευτικού χώρου απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Διότι αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, ούτε μπορεί να υπάρξει συναίνεση».
Όπως συμπλήρωσε σχολιάζοντας για τις πρόσφατες τροπολογίες του ΠαΣοΚ, «εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι όταν έχουν κέρδη 4,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, είναι χάδι μια πρόταση που καταλήγει σε 240 εκατομμύρια έκτακτη φορολόγηση. Δεν θα ιδρώσει το αυτί τους. Δεν έχει νόημα να φεύγουν τα δισεκατομμύρια και να τα κυνηγάς από πίσω. Πρέπει να προλάβεις την αφαίμαξη. Αυτή είναι μία κλοπή».
Το ζήτημα του ΠτΔ είναι μετέωρο προσώρας, παρά την πρόταση της Νέας Αριστεράς για συναίνεση στο πρόσωπο του κ. Χρήστου Ράμμου. Ο κ. Φάμελλος ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για να έχουμε μια υποψηφιότητα που να αντανακλά τη σημασία και την αξία του θεσμού. Και θα πρέπει η οποιαδήποτε καλή υποψηφιότητα να περιφρουρηθεί ώστε να μην φθαρεί από μια συζήτηση που αναπτύσσεται από τώρα. Θεωρώ ότι μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να συζητήσουμε για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα συζητήσουμε εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξει συζήτηση και με τα άλλα κόμματα. Περιφρουρώντας και την αξία των προσώπων αλλά και του θεσμού».