Ο τηλεοπτικός καυγάς του Παύλου Πολάκη με τον καθηγητή αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αμφότεροι ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν καθόλου γραφικός. Το εμβόλιο της AstraZeneca  που τον πυροδότησε μπορεί να αποσύρθηκε, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ζουν και βασιλεύουν.

Στη χώρα που το 2012 ορισμένοι πίστεψαν ότι ένας ιδιώτης, ο Αρτέμης Σώρρας, θα αποπλήρωνε το δημόσιο χρέος με την προσωπική του περιουσία ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία προερχόταν από την πώληση διαστημικής τεχνολογίας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όλα μπορεί να συμβούν.  Ο Σώρρας καταδικάστηκε ως απατεώνας, αλλά οι οπαδοί του δεν χάθηκαν. Διαχύθηκαν στην Χρυσή Αυγή, σε παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, σε αρχαιοελληνικούς σχηματισμούς, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, σε αυτούς που φυλάγονται από τα τσιπάκια του Μπιλ Γκέιτς και άλλων ισχυρών που θέλουν να μας ελέγξουν και χειραγωγήσουν. Η Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων είναι εδώ, όπως και η Αντίσταση σε αυτή.

Ότι και να συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο, αυτή η ομάδα πολιτών θα κατασκευάζει πάντα εχθρούς, τους δικούς της εχθρούς. Μόνο η εχθροπάθεια την εκφράζει, της δίνει λόγους ύπαρξης, σκοπό ζωής, σύνδεση με το μυστικό και το αιώνιο– στη δική της ακατέργαστη εκδοχή.

Η Αριστερά, μπορεί να είχε τις ιδεοληψίες ή τις πολιτικές αυταπάτες της, αλλά ποτέ δεν φιλοξένησε παλαβές θεωρίες συνομωσίας, όπως αυτές που υποστήριζαν οι αντιεμβολιαστές. Και τώρα, ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα γιατρός, επιτίθεται σε συντρόφους του, επίσης γιατρούς, επειδή έλεγαν ότι ο εμβολιασμός είναι πράξη αλληλεγγύης. Αυτό, κατά τον Πολάκη, είναι «μπούρδα επιστημονική και πολιτική».

Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι όσοι τάσσονταν υπέρ του εμβολιασμού ήταν χρηματοδοτούμενοι από τις μεγάλες φαρμακευτικές που παρήγαγαν τα εμβόλια. Απόδειξη ότι είχαν δίκιο να διατυπώνουν αμφιβολίες; Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneka. Το εμβόλιο αποσύρθηκε από την εταιρεία επειδή υπάρχει πλεόνασμα επικαιροποιημένων εμβολίων και άρα δεν έχει ζήτηση, όχι επειδή ήταν επικίνδυνο, μολονότι κατηγορήθηκε για κάποια, ελάχιστα συγκριτικά,  περιστατικά θρομβώσεων.

Όπως και να έχει ο καυγάς μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου. Η πανδημία έχει σχεδόν εξαλειφθεί, τα εμβόλια έχουν βελτιωθεί και επικαιροποιηθεί, η τεχνολογία mRNA στράφηκε προς τα εμβόλια κατά του καρκίνου. Αλλά δεν είναι τα εμβόλια το θέμα. Είναι μια νοοτροπία αλίευσης ψήφων και ισχύος ακόμα και από το κατακάθι της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει και «πρόοδο για όλους» και «χέρι χέρι με τους συνωμοσιολόγους». Εκτός και αν το θέμα δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το προσωπικό δράμα του Πολάκη που προσπαθεί βρίζοντας και ελεεινολογώντας να βρει ένα στασίδι στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν θα το λύσει ούτε η πολιτική ούτε η τηλεόραση ούτε η AstraZeneka και δυστυχώς κανένα από τα γνωστά εμβόλια.