Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν όλοι οι θεατές στο γήπεδο του Γουίμπλεντον του Λονδίνου σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν την καθηγήτρια της Οξφόρδης, Σάρα Γκίλμπερτ, η οποία με μια ομάδα επιστημόνων από τo Oxford Vaccine Group δημιούργησαν το εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορωνοϊού.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά από την πλήρη αποθέωση, η ΑstraZeneca ανακοίνωσε πως αποσύρει το εμβόλιο κατά της covid, με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.

Στις 27 Μαρτίου ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χτες, 07/05.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την πώληση το εμβόλιό της κατά της Covid-19 Vaxzevria, ένα από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην αγορά κατά την διάρκεια της πανδημίας, για εμπορικούς λόγους.

«Με το δεδομένο της ανάπτυξης πολλών εμβολίων κατά της Covid-19, υπάρχει υπερπληθώρα εμβολίων κατά διαφόρων παραλλαγών του ιού, με αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Astrazeneca.

Και κάπως έτσι κλείνει ένας κύκλος για ένα αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενο εμβόλιο που είχε προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και στη χώρα μας, καθώς οι αναφορές για τυχόν παρενέργειες ήταν αρκετές και αφορούσαν ως επί το πλείστων το εν λόγω σκεύασμα.

«Βροχή» καταγγελιών

Οι καταγγελίες για τις παρενέργειες είχαν πολλαπλασιαστεί εκείνη την εποχή με αρκετές από αυτές τις μαρτυρίες να φέρνει στο φως το LIVE NEWS.

O τότε 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης μιλούσε στο Live News για τη διπλή θρόμβωση που, όπως έλεγε, του προκάλεσε το AstraZeneca.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός μάλιστα αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται πως ήταν και η 44χρονη Γλυκερία, η μητέρα τριών παιδιών από την Κρήτη που λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca υπέστη θρόμβωση και «έσβησε» στο ΠΑΓΝΗ. Ο σύζυγος της είχε μιλήσει τότε αποκλειστικά στο Live News.

Στα μέσα του Ιουνίου του 2021 και με την καχυποψία στα ύψη, η εθνική επιτροπή εμβολιασμού είχε εισηγηθεί την παύση του AstraZeneca για τους κάτω των 60.

Οι ειδικοί εξηγούν  ο λόγος που αποσύρεται σήμερα το εμβόλιο δεν είναι γιατί είναι κακό αλλά γιατί δεν είναι επικαιροποιημένο όπως άλλα εμβόλια στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.

Οι παρενέργειες

H αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία είχε παραδεχθεί, σε δικαστικά έγγραφα, ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS, η οποία έχει συνδεθεί με περισσότερους από 80 θανάτους στη Βρετανία και με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Το σύνδρομο της θρόμβωσης με θρομβοπενία εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Ωστόσο η AstraZeneca αρνείται ότι η απόφαση απόσυρσης του εμβολίου σχετίζεται με τη δικαστική υπόθεση, επιμένοντας ότι το εμβόλιο αντ’ αυτού αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους.

Τι λένε οι ειδικοί

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.

«Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετική επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια», είπε.

«Πάντα σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι: «Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δε σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορωνοϊού».

Αγωγές και μηνύσεις

Αγωγή κατά της AstraZeneca και κατά του Δημοσίου έκανε ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, καθώς υπέστη δύο θρομβώσεις 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19.

«Νοσηλεύτηκα, έγιναν δύο πολύωρα χειρουργεία στο αριστερό άκρο και στην καρωτίδα μου. Στη συνέχεια έμεινα 20 ημέρες στο νοσοκομείο, στη συνέχεια ακολούθησα αντιπηκτική αγωγή που μου προκάλεσε θέμα στο νεφρό και έπρεπε να νοσηλευτώ άλλες 13 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο», είπε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μεταξάκης, ειδικοί του ανέφεραν πως οι θρομβώσεις του προήλθαν ξεκάθαρα από το εμβόλιο.

To σπάνιο σύνδρομο της θρομβοπενίας έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο.