Προβληματισμό προκάλεσε η απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό με την αιτιολογία ότι πλέον δεν είναι επικαιροποιημένο για τις νέες μεταλλάξεις.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το εμβόλιο που σχεδίασε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παραχώρησε στην AstraZeneca για να κάνει τη διανομή. Η συμφωνία έλεγε ότι θα παραχωρηθεί για να δοθεί στο κόστος παραγωγής, δηλαδή ήταν το μοναδικό εμβόλιο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έφερε κάποιο κέρδος στην εταιρεία. Σκοπός του ήταν επειδή δεν έμπαινε σε κατάψυξη, έμπαινε σε ψυγείο, να φτάσει σε όλο τον κόσμο. Ο σχεδιασμός ήταν να αντιμετωπιστεί το πρώτο πανδημικό κύμα» είπε στον ΑΝΤ1 ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής υπήρξαν κάποια προβλήματα από τον εμβολιασμό, όπως θρομβώσεις, έρπητας ζωστήρας, πάρεση. «Το εμβόλιο της AstraZeneca αδειοδοθήτηκε για άνω των 18. Η πρώτη αναφορά για θρόμβωση είναι τον Απρίλιο του 2021, ήταν από πολύ νωρίς γνωστό. Ο ΕΜΑ έλεγε ότι το όφελος προς τον κίνδυνο παραμένει υψηλό» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την παρενέργεια της θρόμβωσης ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «α) εμφανίζεται τις πρώτες 30 μέρες μετά την πρώτη δόση, δεν εμφανίζεται χρόνια μετά, β) δεν εμφανίζεται με ξαφνικό θάνατο, γ) δεν έχουμε αύξηση ξαφνικών θανάτων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».

«Χάρηκα με την είδηση»

Για την απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο της για τον κορονοϊό, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, ο οποίος υπέστη δύο θρομβώσεις  15 μέρες μετά τον εμβολιασμό του. Μάλιστα έχει κινηθεί νομικά, τόσο κατά της εταιρείας, όσο και κατά του Δημοσίου.

«Χάρηκα με την είδηση της απόσυρσης, ήταν κάτι που το περίμενα. Ό,τι έπαθα προήλθε από το εμβόλιο, το απέδειξαν οι εξετάσεις και το παραδέχτηκαν όλοι οι γιατροί. Μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο για να αποκατασταθεί η υγεία μου» είπε ο κ. Μεταξάκης.

«Επικοινώνησα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα, μου είπαν να κάνω και δεύτερη δόση. Μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια, κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου ούτε από την AstraZeneca, ούτε από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές», είπε ο κ. Μεταξάκης, ο οποίος αναμένει τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του.