Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε ήδη το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, μετά από την Τελετή Αφής για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι. Ωστόσο υπήρξε ένα απρόοπτο. Δεν άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή από τις ακτίνες του ήλιου, αφού δεν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, αλλά για το άναμμα της δάδας χρησιμοποιήθηκε η βοήθεια της εφεδρικής Φλόγας που κρατήθηκε στο τέλος της χθεσινής πρόβας τζενεράλε.

Όπως μου είπαν οι αρμόδιοι δεν ήταν μόνον η συννεφιά που δεν επέτρεψε το άναμμα της Φλόγας ήταν και η αφρικανική σκόνη, που έκανε τον ήλιο να μην είχε εκείνη την ώρα την απαιτούμενη δύναμη. Να σκεφτείτε ούτε καν προσπάθησαν οι αρμόδιοι να την ανάψουν και έτσι χρησιμοποιήθηκε η φλόγα που άναψε με τις ακτίνες του ήλιου την προηγούμενη ημέρα. Είχε ξανασυμβεί αυτό, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την εντυπωσιακή τελετή

Το λιτό και συμβολικό τελετουργικό πραγματοποιήθηκε στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Πρωθιέρεια, στα χέρια της οποίας «γεννήθηκε» η Ολυμπιακή Φλόγα, ήταν η ηθοποιός Μαίρη Μηνά. Το παρών έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Amélie Oudéa-Castéra, αλλά και η ελληνικής καταγωγής- υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Βεβαίως δεν μπορούσε να απουσιάσει και ο Γάλλος Τόνι Εστεγκέρ, οποίος είχε τον ρόλο της Γιάννας Αγγελοπούλου στη διοργάνωση των αγώνων.

Είπα Γιάννα και πρέπει να σας πληροφορήσω πως φαινόταν συγκινημένη, όχι τόσο από την υποδοχή που της έγινε από τον Μπαχ και τους άλλους επισήμους, αλλά από την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση που τις έδειχνε ο κόσμος. Άλλοι την φώναζαν με το μικρό της όνομα, άλλοι έτρεχαν να την χαιρετήσουν και άλλοι έβγαζαν σέλφι μαζί τους, θέλοντας προφανώς να δείξουν την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη τους για τους τέλειους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας που διοργανώθηκαν πριν από 20 χρόνια.

***

Έπαρση της ελληνικής σημαίας με θέα τον Βόσπορο

Η έπαρση της ελληνικής σημαίας με θέα τον Βόσπορο, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Και μάλιστα με όλο το τελετουργικό που προβλέπεται έπαρση σε πολεμικό πλοίο. Έτσι συγκίνηση και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει η έπαρση της σημαίας στην ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι Σαραϊμπουρνού της Κωνσταντινούπολης. Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη στο τουρκικό λιμάνι, μαζί με την τουρκική «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme» στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας SNMGII του ΝΑΤΟ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετοί έχουν αναρτήσει φωτογραφία από την διαδικασία της έπαρσης της σημαίας στη φρεγάτα με θέα τον Βόσπορο και την Κωνσταντινούπολη.

***

Το ανάχωμα του Μητσοτάκη στις διαρροές

Η επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ βρίσκει τα γαλάζια στελέχη να σχολιάζουν την υποψηφιότητα Μπελέρη. Σας μεταφέρω τι έλεγαν ό,τι πιστοποιεί την ανάγκη της ΝΔ να αφυπνίσει το πιο «δεξιόστροφο» κοινό. Είναι σαφής, τόνιζαν η προσπάθεια της παράταξης να στήσει αποτελεσματικά αναχώματα στις διαρροές που καταγράφει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των ημερών, είτε στα δεξιά και πρωτίστως στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είτε στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

Ο Μητσοτάκης σήκωσε την προεκλογική αυλαία με το βλέμμα του σε αυτές τις εκροές. Οι δυσκολίες της κυβερνώσας παράταξης είναι δημοσίως… ανομολόγητες, όσο κι αν ο Μητσοτάκης ευθέως απευθύνεται στους δυσαρεστημένους της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ και τους ζητάει να δουν τη «μεγάλη εικόνα», αφήνοντας στην άκρη παράπονα και στενοχώριες.

***

Η Νανά Μούσχουρη και η επιστολική ψήφος

Η Νανά Μούσχουρη γράφτηκε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου. Την πληροφορία γνωστοποίησε σε ανάρτησή του στο Facebook ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, Αλέξανδρος Γεννηματάς σημειώνοντας: «Η κορυφαία Ελληνίδα καλλιτέχνες Nana Mouskouri επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο για να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου! Κουβεντιάσαμε για τη μουσική, για την Ελλάδα και βεβαίως για το πόσο εύκολο είναι πλέον να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα από όπου και αν βρισκόμαστε στο εξωτερικό. Ευχαριστούμε Νανά για την εμπιστοσύνη» έγραψε ο κ. Γεννηματάς.

***

Η παρέμβαση του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Θα πρέπει να σημειώσω μία ενδιαφέρουσα παρέμβαση που έκανε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ήταν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου προειδοποίησε ότι μπορεί σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε ύφεση, πλην, όμως δεν υπάρχουν στις δύο χώρες ούτε αγώνες ούτε μίση, μόνο μόνιμα συμφέροντα. Επιμένει ο στρατηγός, ο οποίος να σημειώσω ότι διαχειρίστηκε με επιτυχία την πιο δύσκολη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτή με το Oruc Reis, ότι η χώρα μας για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή και να διατηρήσει θα πρέπει να έχει ισχυρή ένοπλη ισχύ. «Πιστεύω», λέει, στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά όταν τα πράγμα δυσκολεύουν στην γειτονιά μας πρέπει να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας ως χώρα.

***

Η νύχτα των στρατηγών στην ΛΑΕΔ

Σας είχα γράψει τις προάλλες για τον Αμερικάνο Στρατηγό στο Πεντάγωνο, τον Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας. Λοιπόν σε συνέχεια αυτού, έμαθα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης (μετά την επιστροφή του από την Ινδία) παρέθεσε δείπνο την Παρασκευή το βράδυ προς τιμήν του. Δεν ξέρω τι περιλάμβανε το μενού. Είχαν όμως συζήτηση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδικό – Ειρηνικό Ωκεανό. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Πετρέους έμεινε ενθουσιασμένος από την υποδοχή και τη διοργάνωση της ομιλίας του από το ΓΕΕΘΑ, ενώ εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο γνώσεων και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων Αξιωματικών και Ευελπίδων.

***

Υπομνήματα για νέο κόμμα Κασιδιάρη

Όπως σας είχα αποκαλύψει, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρης, παρά την ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση των Σπαρτιατών, προσπαθεί να δημιουργήσει, όχι ένα, αλλά περισσότερα κόμματα-κέλυφος για την συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές. Με βάση τα δημοσιεύματα αυτά και άλλα στοιχεία, όπως πληροφορήθηκαμε, τόσο η κυβέρνηση όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Να σημειώσουμε εδώ πως με βάση τη σχετική τροπολογία, μόνο κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα και όχι μεμονωμένοι πολίτες ή ομάδες.