Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό eClinicalMedicine επιβεβαιώνει ότι ένα καινοτόμο φυσικό συμπλήρωμα το οποίο αναπτύχθηκε στο Κέντρο για τον Εθισμό και την Ψυχική Υγεία (CAMH) στο Οντάριο του Καναδά – το μεγαλύτερο καναδικό κέντρο για την ψυχική υγεία – προλαμβάνει τη μελαγχολία της λοχείας και μειώνει τα συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης κατά τους έξι μήνες μετά τη γέννα.

Επιλόχεια μελαγχολία και κατάθλιψη

Ως και 8 στις 10 νέες μητέρες εμφανίζουν μελαγχολία της λοχείας (postpartum ή baby blues) η οποία χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της διάθεσης, συναισθηματικά ξεσπάσματα, άγχος και προβλήματα στον ύπνο. Η μελαγχολία της λοχείας συνήθως εμφανίζεται μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες από τη γέννα και δεν διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες. Ωστόσο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, μιας σοβαρής ψυχικής πάθησης που επηρεάζει το 13% των νέων μητέρων.

Η επιλόχεια κατάθλιψη έχει σοβαρές συνέπειες για τις γυναίκες αλλά και για τα συστήματα υγείας: μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικών καταθλιπτικών επεισοδίων και αυτοκτονίας ενώ έχει αντίκτυπο και στα παιδιά των γυναικών που τη βιώνουν καθώς συνδέεται με γνωστικά και συναισθηματικά προβλήματα. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη τόσο της μελαγχολίας της λοχείας όσο και της επιλόχειας κατάθλιψης.

Η κλινική δοκιμή

Την επιλογή αυτή προσφέρουν πλέον οι καναδοί ερευνητές, όπως προέκυψε από τη νέα μελέτη τους η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματακλινικής δοκιμής που «έτρεξε» από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Δεκέμβριο του 2022 σε περισσότερες από 100 λεχώνες. Ορισμένες από τις συμμετέχουσες έλαβαν τέσσερις δόσεις του φυσικού συμπληρώματος επί αρκετές ημέρες μετά τη γέννα ενώ μια δεύτερη ομάδα έλαβε εικονικό συμπλήρωμα.

Θετικά αποτελέσματα στα 2/3 των γυναικών

Οπως προέκυψε, στην ομάδα του συμπληρώματος, τα δύο τρίτα των γυναικών (66%) είτε δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα είτε παρουσίασαν αμελητέα συμπτώματα επιλόχειας μελαγχολίας. Επιπλέον, μέσα στους επόμενους έξι μήνες από τη γέννα, οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης – καμία μάλιστα δεν άγγιξε το κλινικό κατώφλι της επιλόχειας κατάθλιψης.

Πρόληψη καταθλιπτικών συμπτωμάτων

Ο ερευνητής του CAMH δρ Τζέφρι Μέγιερ κρατά στα χέρια του το «τέκνο» της έρευνάς του, το πρώτο κλινικά αποδεδειγμένο φυσικό συμπλήρωμα που προλαμβάνει τη μελαγχολία της λοχείας και νικά την επιλόχεια κατάθλιψη. CREDIT: CAMH

«Σε παγκόσμιο επίπεδο 140 εκατομμύρια γεννήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Οι περισσότερες νέες μητέρες βιώνουν μελαγχολία της λοχείας, η οποία, όταν είναι σοβαρή, αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης τουλάχιστον κατά τέσσερις φορές. Η μελέτη μας έδειξε ότι τόσο τα ποσοστά μελαγχολίας της λοχείας όσο και τα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν μειωμένα στις γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα» ανέφερε ο δρ Τζέφρι Μέγιερ, «πατέρας» του διατροφικού συμπληρώματος και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης και συμπλήρωσε ότι «το να παρέχουμε αυτή την εξειδικευμένη διατροφική ενίσχυση στις γυναίκες κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα αποτελεί ένα κρίσιμο «χρονικό παράθυρο» για την πρόληψη εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Το γεγονός αυτό είναι άκρως σημαντικό με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη να βιώσουν υποτροπές και τελικώς να παλεύουν με την κατάθλιψη δια βίου».

Ο ρόλος της πρωτεΐνης ΜΑΟ-Α

Ο δρ Μέγιερ μελετά τη μελαγχολία της λοχείας για περισσότερα από 15 χρόνια. Προηγούμενες απεικονιστικές έρευνές του είχαν δείξει πως ταεπίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ΜΑΟ-Α αυξάνονται πάρα πολύ στον εγκέφαλο των γυναικών μετά τη γέννα – η πρωτεΐνη αυτή απομακρύνει χημικά του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που αποτελούν «ρυθμιστές» της διάθεσης. Δρα επίσης ως οξειδωτικό μόριο που συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη ψυχικών νόσων.

Συνδυασμός φυσικών συστατικών

Για να νικήσει αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, το διατροφικό συμπλήρωμα των καναδών ερευνητών περιέχει έναν πατενταρισμένο μοναδικό συνδυασμό φυσικών συστατικών, όπως εκχύλισμα μύρτιλου που περιέχει αντιοξειδωτικά καθώς και αμινοξέα τα οποία επαναφέρουν τα επίπεδα ζωτικής σημασίας νευροχημικών του εγκεφάλου ενισχύοντας τη διάθεση και την ικανότητα συγκέντρωσης σε συνθήκες στρες.

Δεν επηρεάζει το μητρικό γάλα

Το συμπλήρωμα ήταν καλά ανεκτό, όπως αποδείχθηκε από την κλινική δοκιμή και οι γυναίκες που το έλαβαν δήλωσαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, εν μέρει επειδή ένιωθαν λιγότερη υπνηλία καθώς και λιγότερους πονοκεφάλους και νευρικότητα. Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι τα αμινοξέα του συμπληρώματος δεν επηρεάζουν τη συνολική συγκέντρωσή τους στο μητρικό γάλα, γεγονός αναμενόμενο αφού πρόκειται για αμινοξέα που εντοπίζονται ούτως ή άλλως στις πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος.

Σήμερα στην Αμερικανική αγορά

Το CAMH συνεργάστηκε με τη μεγάλη εταιρεία συμπληρωμάτων και φαρμάκων Exeltis προκειμένου να φέρει το προϊόν στην αγορά με την εμπορική ονομασία Blues Away. Το συμπλήρωμα αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα 11 Απριλίου στην αμερικανική αγορά ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κυκλοφορίας του και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Καλύτερη φροντίδα των γυναικών μετά τη γέννα

O έλληνας ειδικός στην ψυχική υγεία, από τους σημαντικότερους ειδήμονες του συγκεκριμένου πεδίου στον Καναδά και αντιπρόεδρος Ερευνας του CAMH δρ Αριστοτέλης Βοϊνέσκος.

Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος Ερευνας του CAMH δρ Αριστοτέλης Βοϊνέσκος, ένας έλληνας επιστήμονας που θεωρείται από τους σημαντικότερους νέους ειδήμονες στην ψυχική υγεία στον Καναδά, «δύο μεγάλοι πυλώνες της προσέγγισής μας στο CAMH σε ό,τι αφορά την έρευνα είναι η σημασία της ενσωμάτωσης των επιστημονικών ευρημάτων στην πρόοδο της φροντίδας των ψυχικά ασθενών καθώς και η αξία της πρώιμης παρέμβασης. Μέσα από την επιμονή και την αφοσίωση των ερευνητών μας, αυτή η καινοτόμος προληπτική θεραπεία μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη φροντίδα των γυναικών μετά τη γέννα και να βοηθήσει τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο να αποφύγουν σοβαρότερα και χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας».