Απώλεια μνήμης, μειωμένη ταχύτητα σκέψης και δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών εργασιών είναι μερικά από τα συμπτώματα της άνοιας, που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη παρακμή του εγκεφάλου.

Εκτιμάται ότι σήμερα ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν λιγότερο γνωστά σημάδια της άνοιας που θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις της. Ο δρ. Ahmad Khundakar, λέκτορας βιοϊατρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Teesside μίλησε στην Express γι’ αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα που, όποιος το εμφανίσει, θα ήταν καλό να επισκεφτεί έναν γιατρό.

Τι προκαλεί η δυσφαγία

«Η δυσφαγία ή η δυσκολία στην κατάποση είναι ένα ασυνήθιστο σωματικό σημάδι της άνοιας. Εμφανίζεται λόγω βλάβης σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν το αντανακλαστικό της κατάποσης. Οι δυσκολίες κατάποσης μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, υποσιτισμό και αφυδάτωση» λέει.

«Εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα δυσφαγίας, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια» λέει ο γιατρός. Και συνεχίζει: «Η δυσφαγία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως υποσιτισμός ή πνιγμός, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι λογοθεραπευτές, μπορούν να αξιολογήσουν την υποκείμενη αιτία και να παράσχουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της κατάποσης».