Στον flat white, είνα αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google, το δημοφιλές ρόφημα καφέ με βάση τον εσπρέσο, του οποίου η προέλευση δημιουργεί μια κάποια σύγχυση καθώς τον διεκδικεί τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία.

H Google του αφιερώνει το doodle της καθώς σαν σήμερα, 11 Μαρτίου,  το 2011, το flat white προστέθηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.

Οι περισσότεροι τον συγχέουν είτε με τον cappuccino είτε με τον latte. Άλλοι πάλι αγνοούν την ύπαρξη του. Αλλά ποιο ρόφημα καφέ είναι τελικά το flat white.

Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ο Flat white ξεκίνησε από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, περίπου στα μέσα στης δεκαετίας του ’80 παρά το γεγονός ότι οι γείτονες των Αυστραλών, οι Νεοζηλανδοί, διεκδικούν με μεγάλες αξιώσεις την προέλευσή του.

Τι είναι ο Flat White

Ο Flat White είναι  ένα ρόφημα καφέ με διπλή δόση espresso ristretto (espresso εκχυλισμένος στον ίδιο χρόνο αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού) και αφρόγαλα ελάχιστα διογκωμένο.

Σε τι διαφέρει από τον καπουτσίνο

Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και από τις βασικές διαφορές του με τον cappuccino, όπου ο διαχωρισμός καφέ και γάλακτος σε στρώσεις είναι εμφανής.

Ο flat white έχει έντονο γευστικό χαρακτήρα και επιτρέπει στα χαρακτηριστικά του espresso να παραμένουν ευδιάκριτα, να μην καλύπτονται από το γάλα. Φυσικά, σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται, αφού η χρήση του είναι καθαρά υποστηρικτική.

Τα σχέδια με το αφρόγαλα

To «free pour», η «ελεύθερη ροή» όπως λέγεται, του γάλακτος είναι αυτό που επιτρέπει στον barista να «σχεδιάσει» πάνω στην επιφάνεια του καφέ και να κάνει το λεγόμενο latte art, τα σχήματα όπως οι καρδιές, τα λουλούδια και τα χαμόγελα που έχουμε αγαπήσει.

Για το λόγο αυτό τα  σχέδια στο αφρόγαλα μπορούν να γίνουν μόνο στον flat white και όχι στον cappuccino.

Αλλαγή στην κουλτούρα του καφέ

Η κουλτούρα του καφέ έχει αλλάξει πολύ με την πάροδο των ετών και το ίδιο ισχύει και για τους τρόπους παρασκευής του flat white. Παλαιότερα τον έφτιαχναν αποκλειστικά με πλήρες γάλα.  Σήμερα είναι σύνηθες να βλέπεις Αυστραλούς και Κινέζους να τον παραγγέλνουν με γάλα φυτικής προέλευσης – το γάλα βρώμης είναι πολύ συχνό στην παρασκευή του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Google στο doodle της, ο flat white καφές σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και ενθουσιάζει πολλούς φίλους του καφέ σε ποολές χώρες.  Οι λάτρεις του καφέ  συμφωνούν ότι είναι μια αγαπημένη πρωινή ή απογευματινή «ανάσα»!