Σήμερα ή το πολύ αύριο η φρεγάτα «Υδρα» που μετέχει στην επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, φθάνει στο Τζιμπουτί στη μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί. Εκεί όπου η χερσόνησος χωρίζει τον Κόλπο του Άντεν από το Κόλπο της Τατζουρά. Θα παραμείνει εκεί έως την Τετάρτη για ανεφοδιασμό και εν συνεχεία σε συνεννόηση με τον διοικητή εν πλω της επιχείρησης Ιταλό αρχιπλοίαρχο θα ξεκινήσει την πρώτη της αποστολή που θα είναι η ασφαλής συνοδεία εμπορικού πλοίου από πιθανές επιθέσεις των Χούθι.

Τα έξοδα για τον ανεφοδιασμό του πλοίου γίνονται από το Πολεμικό Ναυτικό όχι όμως για πολύ. Διότι, μαθαίνω υπάρχει σχέδιο, μόλις αρχίσει η φρεγάτα τις επιχειρήσεις της (συνοδεία και monitoring) να σταλεί ένα σημείωμα σε εφοπλιστές τα πλοία των οποίων προστατεύει για να συμβάλουν στα έξοδα εφοδιασμού.

***

Ήρθε και ο τρίτος «φονιάς» των υποβρυχίων

Αφού έγινε λόγος για Πολεμικό Ναυτικό, σας πληροφορώ ότι την Τετάρτη έρχεται με ένα γιγαντιαίο C-117 της USAF και το τρίτο από τα επτά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου Romeo ΜH 60. Ήδη τα πρώτα δύο Romeo βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας (όπου συναρμολογούνται). Πρόκειται για τους «φονιάδες των υποβρυχίων», όπως τα αποκαλούν, αφού διαθέτουν αισθητήρες ηλεκτρονικού πολέμου, πανίσχυρο ραντάρ, τορπίλες κατά πλοίων, πυραύλους επιφανείας αλλά και πανίσχυρα πολυβόλα.

***

Το πρώτο αποτύπωμα της επιστολικής ψήφου

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, είναι η απήχηση της επιστολικής ψήφου. Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στο μέτρο και – παρά τους χειρισμούς της Νίκης Κεραμέως, που τελικά «έκαψαν» την συναίνεση, όταν επιχείρησε να επεκτείνει στα μουλωχτά την εφαρμογή και στις βουλευτικές εκλογές – ετοιμάζεται να επανέλθει ώστε να ισχύσει τελικά και στις επόμενες εθνικές κάλπες. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πάντως ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Στη σχετική πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 17.000 πολίτες (οι 7 στους 10 είναι εντός Ελλάδας και οι υπόλοιποι από το εξωτερικό και από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία από την Ευρώπη).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, βάσει σχετικών ερευνών και δημοσκοπήσεων, αν ο ρυθμός των εγγραφών συνεχιστεί έτσι, μπορεί το σύνολο εκείνων που θα ψηφίσουν επιστολικά να φθάσει και τις 500.000.Και όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ακόμη και οι μισοί να είναι τελικώς, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Το θέμα βέβαια είναι πόσοι θα είναι τελικά εκείνοι που δεν θα ασχοληθούν καν με τις εκλογές…

***

Δύο Αμερικανοί πρεσβευτές στο Καραϊράσκη

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού βλέπουν πολύ συχνά στο «Καραϊσκάκη», τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζορτζ Τζ. Τσούνη. Δεν χάνει, βλέπετε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον αγώνα, όποτε και όταν οι υποχρεώσεις του το επιτρέψουν. Βρέθηκε προχθές Κυριακή στο γήπεδο καθώς το Καραϊσκάκη υποδέχθηκε την ζεστασιά του ερυθρόλευκου κοινού. Ήταν εκεί, στο φαληρικό γήπεδο στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Βόλο, μαζί την Αμερικανίδα πρεσβευτή στην Κύπρο Τζούλια Φίσερ, η οποία, να σημειώσω ότι έχει αφήσει έως τώρα τις καλύτερες εντυπώσεις στη Μεγαλόνησο. Μα σκεφτείτε ότι ήταν παρούσα στην πρεμιέρα της προβολής της επιτυχημένης σειράς του Mega, «Famagusta, στη Λευκωσία. Στην κερκίδα με τον Ολυμπιακό οι δύο Αμερικανοί πρεσβευτές ήταν μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alter Ego και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Γιάννη Βρέντζο.

***

Το mea culpa του Τσίπρα και οι «κουκουλοφόροι» της Novartis

Μετά το mea culpa του Αλέξη Τσίπρα για σκευωρία Novartis, ανοίγει, όπως φαίνεται και ο ασκός του Αιόλου. Και εξηγούμαι. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών που τα ονόματά τους είχαν διασυρθεί ερωτούν ευθέως πώς είναι δυνατόν ο Τσίπρας που επί της πρωθυπουργίας στήθηκε όλη αυτή η σκευωρία με δύο πρώην πρωθυπουργούς να βρίσκονται συνεχώς στα μανταλάκια, να θεωρεί ότι υπήρξαν λάθος χειρισμοί της κυβέρνησής του και εν συνεχεία να αθωώνονται σχεδόν όλοι όσοι έστησαν την υπόθεση; Τι είχε συμβεί; Ποιος έφταιξε;

Και κάτι ακόμα με τον νέο ποινικό κώδικα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αφαιρεθούν επιτέλους οι «κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων. Εναπόκειται πλέον στον εκάστοτε εισαγγελέα να αποφασίζει εάν θα διατηρηθεί ή όχι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Ήδη ένας από τους υποτιθέμενους προστατευόμενους μάρτυρες της σκευωρίας Νοβάρτις βρίσκεται στη φυλακή για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορούμενος για εγκληματικές ενέργειες. Όπως με πληροφορούν τουλάχιστον πέντε πολιτικοί, θύματα, ήτοι οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έχουν καταθέσει μηνύσεις και αγωγές εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, μόλις αρθεί από τον εισαγγελέα η προστασία τους, θα στραφούν δικαστικά εναντίον τους. Αυτό άλλωστε που είχε πει κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους», ισχύει πλήρως.

***

Η σκοτοδίνη του Κοντονή για την σκευωρία

Σκοτοδίνη, όπως είπε, έπαθε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όταν είδε ότι στον φάκελο της υπόθεσης Novartis διώκονται 10 πολιτικά πρόσωπα. Οι αποκαλύψεις του κ. Κοντονή γίνονται στον απόηχο της παραδοχής του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που είπε ότι υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς της υπόθεσης. Ο κ. Κοντονής δήλωσε στο Open ότι μόλις διαβιβάστηκε ο φάκελος στο γραφείο του και είδε τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται σε αυτόν, προκειμένου να τον διαβιβάσει στη Βουλή, έπαθε σκοτοδίνη.

***

Τα 56α γενέθλια του Μητσοτάκη

Είχε γενέθλια χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι μετέχοντες στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου του ευχήθηκαν χιλιόχρονος. Έγινε 56 ετών. Σε αντίθεση με τα υπουργικά συμβούλια που κερνά τους υπουργούς από τρία μπισκοτάκια βουτύρου, στα γενέθλιά του στους συνεργάτες του στον πρωινό καφέ ο Πρωθυπουργός πρόσφερε πέραν από τα μπισκοτάκια και σαντουιτσάκια. Ορισμένοι (ονόματα δεν λέω) του έφεραν και δώρα (γραβάτες νομίζω).

***

Και ευχές από τον Ερντογάν

Πάντως για να ξέρετε η «διπλωματία των ευχών» (όπως την ονόμασαν) συνεχίζεται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικοινωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να του μεταφέρει τις ευχές του για τα γενέθλια του. Να θυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Δευτέρα, είχε ευχηθεί με την σειρά του, στα γενέθλια του Ερντογάν. Να υπενθυμίσω ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την άνοιξη και συγκεκριμένα, τον Μάιο στην Άγκυρα (και στην Καππαδοκία).

***

Πληροφορίες χρήσιμες για τα drones Bayraktar

Όπως πρώτοι διαβάσατε την Κυριακή από αυτή τη στήλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Αρμενία και πέραν των καλών σχέσεων που έχει η χώρα μας με τους Αρμένιους, ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα drones: «Θα ήθελα να θυμίσω», είπε, «ότι ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar. Οι στενές σχέσεις, λοιπόν, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια».

Από την άλλη, όπως είπε ο κ. Δένδιας υπάρχει ένα μεγάλο έδαφος συνεργασίας για το οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας, «το οποίο», όπως είπε, «εισηγήθηκα στο Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και λίγες μέρες και το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. Γενικά, η αρμενική πλευρά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την μεταρρύθμιση στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τη μεταρρύθμιση που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους».

***

H ανάσχεση του Brain Drain

Πρωτοβουλίες για την προσέγγιση και προσέλκυση της γενιάς του brain drain προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας με το μητροπολιτικό κέντρο και της ενίσχυσης των προοπτικών επαναπατρισμού τους αναπτύσσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας. Μάλιστα, σχετικός άξονας περιλαμβάνεται και στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό που πρόσφατα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Ανήκοντας ηλικιακά στη συγκεκριμένη γενιά και έχοντας υπάρξει εκλεγμένος εκπρόσωπος των νέων δικηγόρων κατά το παρελθόν, ο Γιώργος Κώτσηρας δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για τους νέους της Διασποράς και γνωρίζει σε βάθος τα συναφή ζητήματα.

***

Η Μενδώνη και η Οδύσσεια της Ακρόπολης

Την άμεση παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη προκάλεσε ο «Βηματοδότης» για την …Οδύσσεια των επισκεπτών του ευρύτερου χώρου της Ακρόπολης από τα λιμνάζοντα νερά στον χωματόδρομο που χωρίζει την ρωμαϊκή αγορά και τους πρόποδες του ιερού βράχου. Αν και κατά δήλωσή της δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ, ενεργοποιήθηκαν κατ’ εντολή της οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η βατότητα του χώρου για τους εκατοντάδες τουρίστες και περαστικούς.

Έτσι, την επομένη κιόλας ημέρα από την δημοσίευση (της 1ης Μαρτίου), τα απροσπέλαστα σημεία του χωματόδρομου με τα λασπόνερα και τις λακκούβες έκλεισαν με χαλίκι και στρώθηκαν ώστε να είναι ο χώρος προσπελάσιμος. Κρατώ την επισήμανση της υπουργού ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ, δηλαδή της Εφορείας Αρχαιοτήτων που διαχειρίζεται την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης. Και το ίδιο προφανώς ισχύει και για το σκέλος εκείνο που έχει να κάνει με τον ελλιπή φωτισμό του χώρου ή και την αστυνόμευσή του, η οποία υπάρχει στην γύρω περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι κλοπές και οι επιθέσεις κατά ανυποψίαστων πολιτών που κατά καιρούς καταγγέλλονται. Η αρχή για να μπει μια τάξη έγινε από την κυρία Μενδώνη…