Η νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Επίσης θα πρέπει να συζητήσει και να καταλήξει σε συμπεράσματα γύρω από τις νέες προκλήσεις της εποχής μας και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτές οι Δήμοι.

Αναφέρω επιγραμματικά: Κλιματική κρίση και θωράκιση από τους κινδύνους που κρύβει, Ενεργειακή Κρίση και ενεργειακή αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών, νέες προκλήσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αξιοποίηση της στην παραγωγή αποτελεσμάτων υπέρ των πολιτών, μεγαλύτερη παρεμβατικότητα και διεκδίκηση πολιτικών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα ακραίας φτώχειας, στέγασης κλπ.

Ακόμη νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μαζί κεντρικό κράτος, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουμε πράξη τον στόχο να πάψουν να υπάρχουν στην χώρα μας πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Τέλος ως μεσοπρόθεσμο στόχος θα πρέπει να τεθεί η μετάβαση από την τοπική αυτοδιοίκηση στην τοπική διακυβέρνηση.