Αν και παλιός αυτοδιοικητικός για πρώτη φορά ανέλαβα, πριν από περίπου σαράντα ημέρες, την ευθύνη διοίκησης ενός μικρού αλλά συνεχώς εξελισσόμενου Δήμου της Αρκαδίας, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας

Γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την αγωνία των Δημάρχων να διαχειριστούν δυσανάλογες με το οικονομικό τους μέγεθος καταστάσεις και να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι επερχόμενες εκλογές για τη νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για μια νέα αρχή, για μια επανεκκίνηση του «κινήματος» της Αυτοδιοίκησης η οποία θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει αποτελεσματικά την οικονομική της αυτοτέλεια. Αυτό που αρχικά θέλω να τονίσω είναι το γεγονός των εξαιρετικά μεταβαλλόμενων συνθηκών κάτω από τις οποίες θα κληθούμε οι νέοι Δήμαρχοι να ασκήσουμε διοίκηση αριθμώντας την περιβαλλοντική κρίση, την ψηφιακή εξέλιξη αλλά και την κοινωνική ανασφάλεια ως το βασικό πλαίσιο αυτής της εποχής.

Η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της και στους μικρούς περιφερειακούς Δήμους σαν το δικό μας. Με σταθερή συνεργασία των ΟΤΑ, με τις συνέργειες ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα αλλά και με διακριτό ρόλο στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των ΟΤΑ στο μοντέλο των δύο ή και των τριών ταχυτήτων. Όλα αυτά προϋποθέτουν ενότητα, κοινή αντίληψη και ενδυνάμωση του θεσμού που όλοι υπηρετούμε. Ευθύνη της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ είναι να δημιουργήσει ισχυρούς Δήμους και να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για τους Δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες. Κυρίως η νέα Διοίκηση δεν θα πρέπει να είναι κομματική. Απεναντίας θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία προκειμένου να διασφαλίσει ανεξάρτητους και αποκεντρωμένους Δήμους.

Σε ειδικότερα θέματα οι προσδοκίες από τη νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ εντοπίζονται στην υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των Δήμων, στην υλοποίηση έργων και δράσεων που θα καθιστούν τις υποδομές των Δήμων περισσότερο ασφαλείς και ανθεκτικές, στην προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση και τέλος στην αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο αλλά και στον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εκλογική διαδικασία της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει για όλους εμάς τους αιρετούς την αρχή μιας νέας εποχής διεκδικήσεων για την ενδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, της ανεξαρτησίας των Δήμων, της ουσιαστικής αποκέντρωσης και της οικονομικής τους αυτοτέλειας.