Σημαντική φυσιογνωμία στον χώρο των τεχνικών του ελληνικού κινηματογράφου, o Γιάννης Παπαδάκης που προσφάτως έφυγε από την ζωή, υπήρξε κορυφαίος μακινίστας ο οποίος προσέγγισε δημιουργικά τον τεχνικό αυτό ρόλο του στη διαδικασία της κινηματογραφικής παραγωγής. Στην κινηματογραφική πιάτσα ο Παπαδάκης ήταν γνωστός για το ότι μπορούσε να δίνει λύσεις σε προβλήματα σχετικά με την κίνηση της κάμερας διευκολύνοντας έτσι το έργο των σκηνοθετών και διευθυντών φωτογραφίας στο γύρισμα.

«Επινοητικός νους, έγινε πρωτοπόρος στην κατασκευή μακινιστικών μηχανημάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών αλλά και της διαφήμισης κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς την οικογένειά του και τους φίλους του Παπαδάκη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ο Παπαδάκης βρισκόταν στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου από την δεκαετία του 1960 και είχε δουλέψει ως τεχνικός σε ταινίες όπως οι «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Ο καταφερτζής» και «Κάτι να καίει». Ωστόσο το όνομά του συνδέθηκε κατά πολύ με ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου στη δεκαετία του 1980 και τις ταινίες της δεκαετίας του 1990.

Ανάμεσά στις ταινίες του ΝΕΚ στις οποίες δούλεψε είναι οι «Ελεύθερη κατάδυση», «Μανία» και «Μ’ αγαπάς» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Αντε γειά» και «Ξαφνικός έρωτας» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ακατανίκητοι εραστές» του Σταύρου Τσιώλη, «Η φανέλα με το 9» του Παντελή Βούλγαρη, «Γλυκιά συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη, «Γενέθλια πόλη» του Τάκη Παπαγιαννίδη, «BiOS + πολιτεία» και «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη και «Ο έρωτας του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα.

Όμως ο Παπαδάκης είχε εργαστεί και σε πιο πρόσφατες ταινίες όπως οι «Μικρά Αγγλία» (2013), «Άτενμπεργκ» (2010), «Κυνόδοντας» (2009), «Έρωτας αλά ελληνικά» (2009) και «Όλα θα πάνε καλά» (2009).

Τέλος, έχοντας λεπτομερή γνώση όλων των γραναζιών της παραγωγικής μηχανής του κινηματογράφου, ο Γιάννης Παπαδάκης δοκιμάστηκε και στη σκηνοθεσία γυρίζοντας το 1993 την ταινία «Άσπρο – κόκκινο» σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στην ταινία αυτή έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του ο ηθοποιός Δημήτρης Αλεξανδρής.

Το 2021 η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε τον Παπαδάκη με ένα ειδικό βραβείο.