Η Ιωάννα Λυτρίβη, με καταγωγή από την Τρίπολη, η οποία εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2023, είναι η νέα υφυπουργός Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Μέχρι και τις εκλογές η Ιωάννα Λυτρίβη ήταν διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2005) και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008).

Στο παρελθόν και συγκεκριμένα από το 2011 εργάστηκε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ το 2013 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολούθως υπήρξε στενή συνεργάτις και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Στο παρελθόν εργάστηκε επίσης ως υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Το πρώτο βάπτισμα του πυρός σε εκλογική διαδικασία το είχε πάρει στις εκλογές του 2019 όταν και κατέβηκε υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στον νομό Αρκαδίας.