Αλμα άνω του 2% σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η απειλή επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα συνέχισε να αναστατώνει τις αγορές εμπορευμάτων.

Το αργό Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, σημείωσε αύξηση 2,6% στα 77,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI αυξήθηκε 2,9% στα 72,38 δολάρια το βαρέλι.

Η αντίδραση αυτή της αγοράς έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης των μεγάλων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εξακολουθούν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά και μετά από το σημερινό δραματικό γεγονός των δύο φονικών εκρήξεων στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν, στην επέτειο θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης επικρατούσαν σταθεροποιητικές τάσεις, μετά τις έντονες διακυμάνσεις της Τρίτης, με τους επενδυτές να ζυγίζουν τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και τις πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει περίπου 2 δολάρια νωρίτερα την εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι το Σαββατοκύριακο και την αναφερόμενη άφιξη ιρανικού πολεμικού πλοίου τη Δευτέρα. Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμους πλωτούς δρόμους για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές.