Τρεις γυναίκες, τρεις μούσες, που με την αρμονία των αντιστικτικών τριφωνιών τους αλλά και τη δύναμη της ενέργειας τους, μας συστήνονται επισήμως με το πρώτο του σινγκλ. Διασκευή του σαγηνευτικού τραγουδιού του Κ. Βήτα «Τυχερό μου αστέρι» (το ερμηνεύει ο Γιάννης Παλαμίδας) από τις White Muses, τρεις νέες παρουσίες στο χώρο της μουσικής.

Οι «Ασπρες Μούσες» είναι η Έλενα Λύρη στα κρουστά και τη φωνή, η Τερέζα Χαρανιά στην κιθάρα και τη φωνή και η Ματίνα Μαρίνου στην κιθάρα και τη φωνή. Το γυναικείο σχήμα δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τη μουσικολόγο Έλενα Λύρη και έχει τη βάση του στο νησί της Ζακύνθου. Τολμηρές ούσες αποφάσισαν να συστηθούν δισκογραφικά με την παραπάνω διασκευή. Την γνωστή ηλεκτρονική μπαλάντα, διασκεύασαν η Έλενα Λύρη μαζί με το Γιάννη Σκουλά, τον παραγωγό και δημιουργό της Frida Records και το αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο.

Το «Τυχερό αστέρι» ενορχηστρωμένο με φαντασία ενδεχομένως θα γίνει το δικό τους τυχερό άστερι. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, οι τρεις κυρίες μιλούν για την μουσική τους, τους στόχους τους, αλλά και τη Ζάκυνθο.

Τρεις κυρίες αποφάσισαν να σχηματίσουν συγκρότημα. Με ποιο στόχο, όραμα και… σχέδιο;

«Για να είμαστε ειλικρινείς μια εκ των τριών, η Έλενα Λύρη, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα γυναικείο σχήμα το καλοκαίρι του 2019 και βρήκε την Τερέζα Χαρανιά και τη Ματίνα Μαρίνου. Ή μήπως εκείνες βρήκαν την Έλενα; Όταν ακολουθείς την εσωτερική σου ροή και δε βιάζεσαι, θα βρεθείς εκεί ακριβώς που θες να είσαι. Σε αυτό λοιπόν το χρονικό σημείο συναντηθήκαμε και μεταμορφωθήκαμε σε “White Muses”. Φορώντας αυτή τη στολή αποκτήσαμε υπερδυνάμεις. Η ζύμωσή μας ήταν τέτοια, που με μαγικό τρόπο έκανε τις τρεις φωνές μας να ακούγονται σαν μία και ο τρόπος που διασκευάζαμε τα τραγούδια αποκτούσε αμέσως το δικό μας ήχο και τη δική μας ταυτότητα. Το όραμα μας ως γκρουπ είναι να γίνει η θηλυκή μας ενέργεια το στοιχείο της καλλιτεχνικής μας ταυτότητας και η αισθητική μας να αποτυπωθεί και να δημιουργήσει το δικό μας προσωπικό ήχο. Με αυτό το στόχο φτιάξαμε και το «Τυχερό Αστέρι» μας και σας το συστήνουμε. »

Τι σημαίνει η μουσική για εσάς;

«Η μουσική είναι τρόπος ζωής , ένας τρόπος να ανασαίνουμε χωρίς να εισπνέουμε τη σκόνη της καθημερινότητας. Είναι η ανάγκη μας να εκφραστούμε μέσα από κάτι που μας προσφέρει καταφύγιο και μας κρατάει σε απόσταση ασφαλείας από τους άλλους. Η μουσική ήταν πάντα μια διέξοδος των συναισθημάτων μας και αυτό δημιουργεί μια μακροχρόνια σχέση από την οποία δε χωρίζεις ποτέ. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι χωρίς τη μουσική και γενικότερα την τέχνη, ο κόσμος θα ήταν πολύ βαρετός και μονότονος. Όταν όμως η μουσική αντί να εξευγενίζει να εκπαιδεύει, να ποιεί ήθος και να θεραπεύει ψυχές, γίνεται θόρυβος και εξαγριώνει, δήθεν διασκεδάζοντας, τότε δε μιλάμε για μουσική αλλά για ρύπους επιβλαβείς για την αισθητική»

Πώς ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τη μουσική; Ποιες οι επιρροές και ποια ήταν η νονά του γκρουπ και γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

«Εν αρχή ην η κλασική παιδεία ! Είναι απαραίτητες οι κλασσικές σπουδές, γιατί εκτός από την τεχνική κατάρτιση και τη δύναμη της γνώσης, αποκτάς και μια μουσική πυξίδα αισθητικής και μια παιδεία που οφείλεις να έχεις ως μουσικός. Έτσι ξεκινήσαμε από πολύ μικρή ηλικία με κλασική μουσική, εκτός από τη Ματίνα που άρχισε να σπουδάζει μεγαλύτερη και έτσι μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. ‘Έπειτα οι επιρροές που έχει η καθεμιά από εμάς διαφέρουν, αλλά και συμπληρώνουν το παζλ των White Muses. Είναι τόσο ευρύ το πλαίσιο, που καλύπτει μεγάλο φάσμα της μουσικής. Η Έλενα κατέχει τον παραδοσιακό και λαϊκό χώρο, η Τερέζα κινείται σε πιο Rock και Rock n Roll ρυθμούς και η Ματίνα στην έντεχνη ελληνική μουσική. Θεωρούμε ότι η καλή μουσική είναι μία και ο τρόπος για να την κάνεις καλά είναι να τη σέβεσαι. Παντρεύουμε περίτεχνα τα είδη της μουσικής και τα ενορχηστρώνουμε με βάση την αρμονία των φωνών μας και τον ξύλινο ήχο μας. Η νονά του γκρουπ είναι η Έλενα. Έψαχνε ένα όνομα που να είναι ελληνικό, διεθνές και φυσικά γυναικείο. Ένα όνομα που να αφορά την πολιτισμική μας κληρονομιά, την θηλυκή ενέργεια και τις καλές τέχνες. Έτσι λοιπόν κατέληξε στις Μούσες, τις προστάτιδες των Τεχνών και των Επιστημών και θέλοντας να δώσει ένα χρώμα στις Μούσες δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το λευκό. Τρεις γυναίκες ντυμένες στα λευκά ήταν το τέλειο κάδρο. »

Κατευθείαν στα βαθιά με το «Τυχερό Αστέρι». Δεν φαίνεται να φοβάστε..

«Ο φόβος δεν βοηθά σε καμία περίπτωση και δεν είναι σύμμαχος της εξέλιξης. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σεβαστείς ένα κομμάτι, να σε εμπνεύσει και να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό. Όταν υπάρχει σεβασμός, μπορείς να τολμάς.»

Ζείτε στη Ζάκυνθο; Αν ισχύει όντως αυτό, σας δυσκολεύει στο promo της δουλειάς σας; Η΄ ακόμη και στις εμφανίσεις σας;

«Το καλλιτεχνικό μας σχήμα δημιουργήθηκε στη Ζάκυνθο, στο νησί του Κάλβου και του Σολωμού. Εδώ βρήκαμε μια διέξοδο. Βρήκαμε τον τρόπο να κάνουμε μουσική, να βιοποριζόμαστε και αυτό να μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πιο πολύ ο εαυτός μας. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας των τουριστών, μπορούμε να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας κάθε βραδύ σε διαφορετικούς χώρους, να απευθυνόμαστε σε ένα κοινό πολυπολιτισμικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο αυτό δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα καλό εισόδημα για να μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερο την τέχνη μας. Μας δίνει πιο πολύ χώρο στο να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο που θα κάνουμε αυτό που αγαπάμε, ενώ η Αθήνα είναι πιο απαιτητική. Άλλωστε ο τρόπος προώθησης μιας δουλειάς πλέον έχει πολλές παραμέτρους και ευκολίες, λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι το ίδιο εύκολο και δύσκολο όπου και αν βρίσκεσαι. »

Έχετε γράψει και δικά σας τραγούδια; Τι περιλαμβάνει το set list των εμφανίσεών σας;

«Οι διασκευές ήταν κάτι που έβγαινε αβίαστα στα live μας, λόγω της αλληλοσυμπλήρωσης των φωνών μας, της κοινής αισθητικής μας αντίληψης άλλα και της αγάπης που έχουμε μεταξύ μας. Υπάρχουν τραγούδια δικά μας με τα οποία δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμη και τώρα έχουμε την ανάγκη να τα μοιραστούμε. Μες τον χειμώνα θα προχωρήσουμε στην ηχογράφηση τους. Εμφανίσεις θα γίνουν, αλλά ακόμη για εμάς δεν έχει τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν. Περιμένουμε να ξεκουραστούμε μόλις τελειώσουν οι καθημερινές μας εμφανίσεις, για να οργανώσουμε τα live και τις συμπράξεις του χειμώνα.»

Υπάρχει «αρχηγός» στο συγκρότημα ή οι αποφάσεις λαμβάνονται με…ψηφοφορία;

«Πιστεύουμε στην δύναμη του συνόλου. Λειτουργούμε σαν ομάδα. Σεβόμαστε τις αντίθετες απόψεις, ψάχνουμε τα κοινά σημεία και αγκαλιάζουμε τις διαφορές μας. Είναι σημαντικό να κοιτούν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά σε κάθε δίκαιη ομάδα χρειάζεται και ένας εκπρόσωπος-αρχηγός που θα τη συντονίζει και θα την επικοινωνεί. Η Έλενα ως εμπνεύστρια του γκρουπ, το έχει κατακτήσει επάξια. »

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Ανυπομονούμε για έναν πολύ δημιουργικό χειμώνα. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να ηχογραφήσουμε το καινούργιο υλικό μας. Θα έχουμε εμφανίσεις στην Ζάκυνθο αλλά και στην Αθήνα. Συζητάμε για διάφορες παραστάσεις άλλα ακόμη είναι νωρίς να ανακοινώσουμε κάτι.»