Ο Στέφανος Κασσελάκης προχωράει στη διαγραφή ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωση που ανήρτησε έθεσε εκτός κόμματος τους Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη.

«Κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ […] Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της παράτασης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή.

Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη. Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

Η διαγραφή Τζουμάκα και οι αντιδράσεις

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την πόρτα της εξόδου και στον Στέφανο Τζουμάκα.

«Τιμώ τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα τόσο κατά την περίοδο της Χούντας όσο και στη Μεταπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως «ολιγαρχικό» και «διαπλεκόμενο».

Ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω. Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων – σταματάει εδώ» είχε αναφέρει σε ανάρτησή του.


Αμέσως μετά τη διαγραφή του ο Στέφανος Τζουμάκας είχε πει:

«Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομή. Πρόεδρος κόμματος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και παραβιάζοντας το Καταστατικό, ανακοίνωσε ότι «έθεσα εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», για τις πολιτικές μου απόψεις, τις οποίες πάντα εξέφραζα δημόσια.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά. Αλλά και ο προκάτοχος του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του.

Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η αποχή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είναι η νέα αρνητική εκδοχή για τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Τις απόψεις μου τις έχω διατυπώσει τόσο στις δημόσιες παρουσίες μου με την υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στην τελευταία Σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας. Ότι δηλαδή το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια, είναι γνωστοί. Στην παρούσα υπόθεση, συγκρούονται όντως, «δύο κόσμοι». Έχουμε αποδείξει έμπρακτα και με συνέπειες ποιοι έχουμε αγωνιστεί για αξίες και πολιτικές νίκης και ποιοι είναι οι εκφραστές μεθοδεύσεων, πολιτικών ήττας και εκφυλισμού. Οι πολίτες μας κρίνουν.

Η επίθεση Φίλη σε Κασσελάκη μετά τη διαγραφή Τζουμάκα

Ο Νίκος Φίλης, μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας τον κατηγόρησε ευθέως ότι επιδιώκει εκκαθαρίσεις διαφωνούντων και εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας.

Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη «αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση» των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο Κασσελάκης έδειχνε την πόρτα εξόδου στον Νίκο Φίλη

Μετά τη γεμάτη επικρίσεις δήλωση του Νίκου Φίλη πηγές της Κουμουνδούρου διέρρεαν το εξής σχόλιο, που έδειχνε την πόρτα εξόδου στο ιστορικο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι έχει εγκατασταθεί η “ολιγαρχία” και η “διαπλοκή” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του. Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».

Σκουρλέτης: Ο Κασσελάκης δεν ξέρει το καταστατικό

«Πολύ δύσκολη και στενόχωρη» χαρακτήρισε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

«Δεν έχει τεθεί εκτός. Η φράση του κ. Κασσελάκη για τον Στέφανο Τζουμάκα δείχνει μη κατανόηση του καταστατικού του κόμματος. Μπορεί να ζητήσει ο πρόεδρος την διαγραφή ενός στελέχους, αλλά πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και να αποφασίσει. Ειδικά αν είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, πρέπει πρώτα να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και με πλειοψηφία των 2/3 να υπάρξει παραπομπή του στελέχους στην Επιτροπή Δεοντολογίας» είπε μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Δεν είναι οπαδός διαγραφών στην βάση πολιτικών απόψεων. Ο κ. Τζουμάκας δεν αιφνιδίασε κανέναν, γιατί κατά την διάρκεια της διεκδίκησης ης προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε και έλεγε διαρκώς τα ίδια πράγματα», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ρίχνοντας ευθείες βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα είπε: «Ο κ. Κασσελάκης αντί να είναι ενωτικός, μας επιτίθεται. Υιοθέτησε τη διχαστική προσέγγιση. Κακώς κάποιοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι σαν εμένα κάναμε face control ή είχαμε «αριστερόμετρο». Ο κ. Κασσελάκης εγκάλεσε όσους έκαναν πράξη το «πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα». Ποιος; Αυτός που ούτε καν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2012;»

«Δεν είναι θέμα του κ. Κασσελάκη το θέμα της κρίσης. Από το 2017 και μετά συζητήσαμε ποτέ; Είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση να πεις μόνο για 4 άδειες τηλεοπτικών σταθμών, λέγαμε στον κ. Παππά, αλλά “βγήκε μέσα από το κόμμα” και μετά έπρεπε να απολογούμαστε που πήγαμε να βάλουμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Είπε κανείς γιατί έπρεπε να έχουμε δύο εκφωνήσεις στο θέμα της πανδημίας, που έβγαινε ο κ. Πολάκης και έλεγε αντιεπιστημονικά πράγματα;» είπε.

«Τώρα πρέπει να γίνει το Συνέδριο, τι θα πει θα γίνει τον Φεβρουάριο; Είναι σταλινικές απόψεις αυτές που εκφράζει η κ. Αυγέρη ότι «όποιος διαφωνεί να φύγει» και εγώ από νεαρός έχω πολεμήσει κατά των σταλινικών απόψεων», υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης. «Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα οικοδομείται πάνω σε μια πολιτική συνεννόηση, η οποία όμως συρρικνώνεται όταν αρνούμαστε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και η μετάθεση του Συνεδρίου» τόνισε.

«Ο κ. Κασσελάκης υιοθέτησε την διχαστική προσέγγιση που ανομολόγητα λεγόταν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν πάτησε για να εκλεγεί. Στην Πολιτική Γραμματεία έγινε συζήτηση που έπρεπε να είχε γίνει πριν από 3-4 χρόνια. Στην Πολιτική Γραμματεία υπήρχαν διχαστικές θέσεις από διάφορες πλευρές», κατέληξε στην τοποθέτηση του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.