Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είχε φθάσει σήμερα το πρωί τους 2.383 Παλαιστινίους, ενώ σε 10.814 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με πηγές στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, την ίδια ώρα που ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες, για την χερσαία επίθεση στη λωρίδα της Γάζας, και περιμένει την εντολή για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις.

Στη Γάζα, ο απολογισμός έφθασε τους 2.329 παλαιστίνιους νεκρούς και τους 9.714 τραυματίες, ενώ στη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί 54 νεκροί και 1.100 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Εξάλλου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν ύποπτο ως οργανωτή των μεγάλης κλίμακας επιθέσεων που πραγματοποίησε η Χαμάς.

Ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, διοικητής των μονάδων της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισράηλ (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, IDF).

Άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικοινωνίας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι ζητάει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει πρότασή του να κλείσει το τοπικό γραφείο του Αλ Τζαζίρα και κατηγόρησε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ ότι παρακινεί τον κόσμο να υποστηρίξει τη Χαμάς, καθώς και ότι εκθέτει ισραηλινούς στρατιώτες σε επιθέσεις από τη Γάζα.

Γιατί καθυστερεί η χερσαία επέμβαση

Ο στρατός του Ισραήλ, μετά τα τελεσίγραφα τα οποία έχει δώσει για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται από το βράδυ της Πρασκευής με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη ΧαμάςΛωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Αλληλοκατηγορίες για φρικαλεότητες

Η Χαμάς καταγγέλλει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κομβόι αμάχων με 70 νεκρούς, κάτι που διαψεύδει το Τελαβίβ και αντιτείνει, ότι στις εφόδους που πραγματοποιεί στη Γάζα, εντόπισε νεκρούς ομήρους. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στο Κατάρ και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ότι απάντησε σε πυρά από τη Συρία, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα εξαπέλυσε χτυπήματα στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, το οποίο έχει τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε τραυματίες.

Στις τελευταίες επιθέσεις των ισραηλινών, σκοτώθηκαν δύο ανώτατοι διοικητές της Χαμάς. Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο ένας από αυτούς είναι ο Αλί Καντί, ο άνθρωπος που οργάνωσε την επίθεση των ενόπλων το περασμένο Σάββατο.